Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Dep. Astronomia i Astrofísica

Especialistes en Astronomia de la Universitat de València reben el prestigiós premi Breakthrough de Física Fonamental

  • 10 de setembre de 2019
Imatge novetat premi Breakthrough 2020

El Premi Breakthrough de Física Fonamental, dotat amb 3 milions de dòlars i un dels més prestigiosos del món, ha sigut atorgat enguany a la col·laboració internacional Event Horizon Telescope (EHT), formada per 347 especialistes que obtingueren la primera imatge d’un forat negre el passat mes d’abril. Entre ells, Rebecca Azulay i Iván Martí Vidal, del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.

Enllaç a la web del "Breakthrough Prize"

 

El 10 d’abril de 2019, EHT va mostrar al món la primera imatge d’un forat negre. En concret, el forat negre supermassiu del centre de la galàxia Messier 87, situada a 55 milions d’anys llum de la Terra. Uns mesos després, el 4 de setembre, la Fundació Breakthrough Prize ha concedit el Premi de Física a totes les persones que integren la col·laboració que varen firmar els articles on s’anunciaven els resultats.

 

 

Iván Martí Vidal, investigador principal d’un projecte del programa d’Excel·lència CIDEGENT (subvencionat per la Generalitat Valenciana i relacionat amb l’EHT) i membre del Departament d’Astronomia i de l’Observatori Astronòmic, és coordinador del Grup de Polarimetria de l’EHT i autor d’un algoritme (PolConvert) que ha contribuït a la participació del telescopi ALMA (l’instrument més sensible de tot el projecte) en aquestes històriques observacions.

Rebecca Azulay, investigadora post-doctoral del departament d'Astronomia i Astrofísica de la UVEG, fou astrònoma de suport al telescopi IRAM 30m de Pico Veleta (Granada) durant les observacions de l’EHT.

A més, ha sigut premiat el professor Eduardo Ros (actualment en excedència a l’institut Max Planck de Radioastronomia de Bonn, Alemanya), i que lidera el Grup de Sol·licitud de Temps d’Observació, és secretari del Consell de Direcció de l’EHT i també responsable de divulgació científica de la col·laboració a Europa.

“Aquest guardó suposa un gran reconeixement als esforços continuats de tots els membres premiats de l’equip; tots els quals, sense excepció, han fet possible el meravellós resultat de l’EHT”, declara Ivan Martí Vidal.

Per la seua banda, Rebecca Azulay ha destacat: “Ha sigut una magnífica notícia la recepció d’aquest premi. Estem molt contents i emocionats, ja que es tracta d’un enorme reconeixement per a tot l’equip i tot el projecte”.

Els premis Breakthrough, que celebren la seva octava edició i ja es coneixen com els Òscars de la Ciència, premien anualment les fites d’avantguarda en ciències de la vida, física i matemàtiques. Els 2.718.000 euros del premi seran repartits entre les 347 persones que integren la col·laboració i participaren com a coautores i coautors en els articles científics que mostraren el forat negre supermassiu del centre de la galàxia Messier 87.

A més de Rebecca Azulay, Iván Martí Vidal i Eduardo Ros, onze espanyols més han sigut premiats al ser part de l’equip de l’EHT: l’astrònoma Raquel Fraga-Encinas i els astrònoms Antxon Alberdi, Juan Carlos Algaba, Roberto García, José Luis Gómez, Rubén Herrero-Illana, Santiago Navarro, Juan Peñalver, Ignacio Ruiz, Salvador Sánchez i Pablo Torné.

 

 

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies