Logo de la Universitat de València Logo Departament de Filologia Catalana Logo del portal

Com funcionen els models massius de llengua de l'estil de ChatGPT?

  • 13 de novembre de 2023
Image de la noticia

El dia 16 de novembre a les 12 hores a la Sala de Graus "Enric Valor" de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el Grup consolidat d'orientació, assessorament i seguiment del Treball Final de Grau de Filologia Catalana (TreFinCat) (GCID23_2586507), en el marc del PIEC Metodologies, eines i recursos TIC per al TFG de Filologia Catalana (referència 2737011) organitza la conferència “Com funcionen els models massius de llengua de l'estil de ChatGPT?”, a càrrec del professor Mikel L. Forcada, catedràtic del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d'Alacant.

Una de les manifestacions més importants de l'anomenada intel·ligència artificial són els models massius de llengua, models que calculen la probabilitat d'un text i en prediuen possibles continuacions. En particular, el model Chat GPT, disponible públicament, és capaç de mantenir “converses” en les quals genera respostes articulades que poden ser percebudes com a intel·ligents en resposta a les intervencions de la persona usuària. Aquestes capacitats tenen un gran impacte en molts sectors i, molt particularment, en l'educació superior.

En aquesta xarrada, intentaré explicar en termes accessibles a una audiència no tècnica el funcionament intern i l'entrenament dels models massius de llengua. La intenció és contribuir a un empoderament tecnològic de la comunitat acadèmica, que li permeta comprendre els efectes d'aquesta tecnologia disruptiva i prendre decisions més informades sobre el seu ús per part del professorat i de l'alumnat.

La conferència s’adreça especialment als estudiants del TFG de Filologia Catalana i als de l’assignatura 35387 Assessorament lingüístic en llengua catalana.