Logo de la Universitat de València Logo Departament de Matemàtiques per a l'Economia i l'Empresa Logo del portal

I Jornada Matemàtiques en l'Economia i l'Empresa

  • 15 de setembre de 2023
Image de la noticia

El dijous 14 de setembre va tindre lloc la I Jornada de Matemàtiques en l'Economia i l'Empresa, a la Sala Ignasi Villalonga, organitzada pel Departament de Matemàtiques per a l'Economia i l'Empresa de la Facultat d'Economia de la Universitat de València.

La presentació de l'acte va ser a càrrec del director del departament, el professor Robert Meneu, que després d'introduir als intervinents seguint el contingut del programa, va voler destacar que aquesta Jornada també pretenia ser un acte d'afecte cap a la professora Trinidad Casasús, molt apreciada en el departament i recentment jubilada.

A continuació, el degà de la Facultat, Francisco Muñoz Murgui, va donar la benvinguda a tots els assistents i va felicitar els organitzadors per l'oportunitat i contingut de la Jornada. Quines Matemàtiques necessita l'estudiantat dels diferents graus de nostra Facultat i com facilitar el seu aprenentatge, són qüestions que sempre han sigut ací, però que adquireixen major rellevància, i urgència, conforme els avanços tecnològics es manifesten cada vegada més disruptius en totes les àrees de la gestió empresarial i l'anàlisi econòmica. En aquest context, de dedicació, innovació i contínua millora del procés d'ensenyament-aprenentatge de les Matemàtiques en nostra Facultat, el degà també va voler ressaltar, a manera d'homenatge, l'excel·lent labor desenvolupada per la professora Trinidad Casasús, una dona pionera, tot un referent com a matemàtica, economista i exdegana de la nostra Facultat. I, el més important, companya i amiga.

La part central de l'acte va consistir en una taula redona moderada per Vicente Liern, catedràtic de la Universitat de València i membre del departament organitzador. Va intervindre, en primer lloc, el professor Rafael Caballero, catedràtic de la Universitat de Màlaga, que va plantejar els reptes als quals s'enfronta la docència de Matemàtiques en els estudis d'Economia i Empresa, ressaltant la importància més gran dels models enfront dels mètodes.

En segon lloc, va intervindre el professor Rafael Crespo, professor titular de la Universitat de València en la Facultat de Matemàtiques, que va fer un amé repàs històric de la utilització de les matemàtiques, amb diferents nivells de complexitat, en gran varietat de temes econòmics, des de les primeres civilitzacions fins als nostres dies.

En tercer lloc, va prendre la paraula Eva Ortega, coordinadora d'investigació del Banc d'Espanya, que va centrar la seua exposició en l'ús de les matemàtiques en Economia hui dia i en l'important paper dels docents de matemàtiques en els estudis d'Economia i Empresa, tot això a través de xicotets vídeos amb les experiències de diferents professionals, tots ells situats en llocs de rellevància i, a més, amb una estreta relació personal amb Trini.

Finalment, el torn va correspondre a la professora Trinidad Casasús, que va fer un repàs a la seua vida laboral com a docent en la nostra universitat. Donada la seua formació acadèmica com a matemàtica teòrica, va explicar la seua experiència per a reciclar-se i aprendre Economia arran de la seua contractació en l'antiga Escola d'Empresarials, la qual cosa va derivar en una estada molt enriquidora a Florència. Igualment, va fer un repàs de les col·laboracions que havia mantingut al llarg de la seua vida laboral amb diferents departaments de la Facultat, mostrant-se emocionada per moments a mesura que afloraven els records.

L'acte va acabar amb paraules del professor Vicente Liern, que va destacar que les matemàtiques no sols serveixen per a calcular coses, sinó que més important és el seu paper per a aprendre a pensar, una cosa útil en qualsevol àmbit de la vida. Per a acabar, es van produir algunes intervencions entre el públic, tant per a destacar la importància de la formació quantitativa per a l'estudiantat de la nostra Facultat, com per a pronunciar paraules més personals d'agraïment cap a Trini.

En resum, una jornada interessant per a divulgar la utilitat de les matemàtiques en la nostra Facultat i un acte entranyable de reconeixement a la trajectòria professional i personal de la professora Trinidad Casasús.

Enllaç al programa: https://links.uv.es/eHb8Yv0
Galería fotogràfica

Imatges: