Logo de la Universitat de València Logo Departament de Microbiologia i Ecologia Logo del portal

Sergi Maicas, professor de Microbiologia i Ecologia, premiat per la seua contribució en innovació docent i divulgació científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 d’octubre de 2023
Sergi Maicas, professor del Departament de Microbiologia de la Universitat de València.
Sergi Maicas, professor del Departament de Microbiologia de la Universitat de València.

L’Associació Espanyola de Científics (AEC) ha distingit el professor de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València (UV) Sergi Maicas Prieto per les seues contribucions en el camp de la innovació docent en Microbiologia, liderant els projectes Micromón, Tiny Earth i Small Word Iniciative a la Universitat de València, així com per la seua trajectòria professional en l’àmbit de la divulgació científica.

L’AEC ha fet públic el resultat de la XXV Edició de les Plaques d’Honor de l’any 2023, que premien científiques i científics, així com entitats implicades en l’avanç de la ciència. Reben les plaques investigadors emergents o d’altres que, tot i ser notables, no han rebut el reconeixement que mereixen. També empreses que fan investigació cientificotècnica i innovació.

Sergi Maicas, professor del Departament de Microbiologia i Ecologia, ha col·laborat en setze llibres, i ha publicat més de 50 articles i més de 100 ponències. Com a divulgador científic ha participat en programes d’À Punt (col·laboració en la preparació de documentals), en la plataforma de divulgació científica The Conversation, National Geographic España i ha sigut entrevistat en mitjans de comunicació com Levante-EMV, El Temps, Las Provincias, Vilaweb, RTVE, COPE, SER i Agencia EFE, entre d’altres. Els seus articles, treballs o referències s’han pogut llegir en BBC News, així com en mitjans hispanoamericans (NTN24).

La tasca docent i divulgadora de Sergi Maicas s’ha centrat a implementar els projectes Small World Initiative/Tiny Earth/Micromón a la Universitat de València. Aquestos projectes d’àmbit mundial o europeu, concebuts a la Universitat de Wisconsin-Madison dels Estats Units, han permés acostar la cultura científica i la recerca biomèdica a nivells educatius preuniversitaris i fomentar la vocació investigadora entre l’alumnat d’educació secundària i batxillerat de més de 50 centres educatius del País Valencià.

Amb la participació d’alumnat i professorat de diferents facultats i departaments de la UV i en estreta col·laboració amb professorat dels centres de secundària, l’equip cocoordinat per Maicas es desplaça cada curs als centres on l’alumnat inicia una etapa en la recerca de nous microorganismes productors d’antibiòtics. Aquestos projectes es complementen amb altres accions educatives com els projectes Divulsuperbac, Superbugs i FagoVal, i cursos de formació/reciclatge per a professorat de secundària on també participa.

La seua tasca divulgadora es complementa amb més 100 conferències en centres de secundària, setmanes de la ciència i altres activitats similars. Destaquem els tallers de Microbiologia per a xiquets i xiquetes i els cursos d’introducció a la Microbiologia per a persones majors i en entorns rurals.

A més, Sergi Maicas és codirector del Grup Docent d’Innovació Docent en Microbiologia, del Màster d’Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica i del projecte SWI/Micromón a la Universitat de València.

 

Lliurament dels premis

Els premis seran lliurats el 23 de novembre a les 19 hores, en el Paranimf de la Universitat de Sevilla. A banda de Sergi Maicas, en divulgació s’ha distingit Santiago García Cremades, professor d’Estadística de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. Altres persones guardonades han sigut Amador Menéndez, investigador del Centre Tecnològic IDONIAL d’Astúries; Isabel González, catedràtica de Cristalografia i Mineralogia de la Universitat de Sevilla; i María del Mar Malagón, catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de Córdoba. Com a entitat o empresa, s’ha premiat l’Institut Geològic i Miner d’Espanya.

L’Associació Espanyola de Científics (AEC) va ser creada en 1971 i des d’aleshores impulsa la transferència, la col·laboració públicoprivada, la divulgació, ètica i integritat de la investigació o el component humanístic de la ciència com a activitats essencials per a la justa valoració del personal científic per part de la societat.