Logo de la Universdad de Valencia Logo Departamento de Historia de la Ciencia y Documentación Logo del portal

METGES VALENCIANS DE L'EXILI: TRAJECTÒRIES INDIVIDUALS I COL.LECTIVES ARRAN DE LA GUERRA D'ESPANYA (1936-1939)

  • 16 mayo de 2024
Image de la noticia

Organitza Institut Interuniversitari López Piñero (UV). Pl. de Cisneros 4. 46003 València.

30 - 31 de maig de 2024

Responsables:

Josep Lluís Barona Vilar, Joan Lloret Pastor i Àlvar Martínez-Vidal.

Metges valencians de l’exili: trajectòries individuals i col·lectives arran de la Guerra d’Espanya (1936-1939)

  La historiografia sobre l’exili dels metges arran de la Guerra d’Espanya (1936-1939) compta amb un bon nombre d’estudis, com ara La medicina en el exilio republicano (Madrid, 2003), de Francisco Guerra, una obra de referència perquè, entre altres coses, inclou més tres milers d’entrades biogràfiques de metges, odontòlegs, farmacèutics, infermeres, practicants, etc., que van haver de marxar a l’exili. Malgrat tot, presenta limitacions notòries.

El cas valencià conté una singularitat afegida derivada de la pràctica impossibilitat d’escapar de la repressió franquista amb l’acabament oficial de la guerra el dia 1 d’abril de 1939. Mentre el nombre de metges que fugiren a França o al Magrib fou inevitablement limitat, molts d’altres van patir les represàlies a l’interior i van ser sancionats (Luis Urtubey, Ricard Muñoz Carbonero), desterrats (José Chabàs, José Estellés Salarich) o executats (Joan B. Peset Aleixandre, els germans Uribes Moreno). La depuració, tant de l’administració com de les corporacions professionals, provocà fins i tot la solsida de molts projectes sanitaris previs.

Ara per ara, són escassos els metges valencians exiliats que han rebut alguna atenció més enllà de les figures de Francesc Bosch i Morata, conseller de Cultura i primer president de l’Institut d’Estudis Valencians, o de José Puche, catedràtic de Fisiologia i rector de la Universitat de València, que desenvolupà a Mèxic una fecunda labor d’integració dels exiliats, docent i investigadora. En l’actualitat, els noms de Domerio Mas, Mercedes Maestre Martí, Rafael Vilar Fiol o Manuel Usano Martín, per citar-ne només uns pocs, romanen pràcticament ignorats, no sols pel públic interessat en la Guerra Civil, sinó també, fins i tot, entre els historiadors de la medicina i de la ciència.

 

Objectius

- analitzar les trajectòries individuals i col·lectives d’alguns dels metges valencians que van haver de fugir arran de la Guerra d’Espanya i que desenvoluparen una altra vida professional als països on trobaren refugi segur de manera provisional o definitiva.

- prosseguir i ampliar, pel que fa a la medicina, la labor investigadora i didàctica que ha suposat l’exposició “Escriptors valencians de l’exili’, oberta al públic entre novembre de 2023 i febrer de 2024 en La Nau, seu del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València.

  

Col·labora

“Acción médica humanitaria transnacional e innovación tecnológica en espacios de confinamiento, 1870-1950” (PID2019-1045781GB-IOO), l’Investigador principal del qual és Jon Arrizabalaga, CSIC (Inst. Milà i Fontanals de Investigación en Humanidades, Barcelona)

 

 

PROGRAMA

Dijous, 30 de maig 2024

 

15:30 PRESENTACIÓ. Àlvar Martínez Vidal 

15:45 Entre l’exili i la repressió. Modera: Àlvar Martínez-Vidal

Josep Lluís Barona: “L’exili dels metges valencians: un balanç historiogràfic”

Josep Bernabeu Mestre i Mercedes Pascual Artiaga: “Els metges represaliats: el casos de José Estellés Salarich (1896-1990) i Àngel Pascual Devesa (1888-1950)”

Joan Lloret i Àngel Beneito: "Camí a l’exili: itineraris de la dispersió dels metges valencians”

17:15 Pausa

 

17:45 Més enllà de José Puche: l’exili a terres americanes. Modera: Josep Bernabeu Mestre

Josep Lluís Barona: “José Puche Álvarez (1895-1979): rector de la Universitat de València i emblema de l’exili valencià republicà a Mèxic”.

Empar Pons Barrachina: “Manuel Usano Martín (1909-1987) en els orígens de la medicina esportiva i de l’educació física a València”

Vicent Morera: “Juan Moroder Muedra (1905-1965) i la salut pública”

 

 

Divendres, 31 de maig

 

9:00 Altres metges i metgesses valencians. Modera: Joan Lloret

Alfons Zarzoso: “Manuel Corachan Garcia (1881-1942) i l’Instituto de Cirugía Experimental de Caracas”

Jon Arrizabalaga, Àlvar Martínez-Vidal: “Les metgesses valencianes del 36”

Àngel Beneito, Joan Lloret: “Els metges alcoians front a la repressió i l'exili”

10:30 Pausa

 

11:00 La labor humanitària de la Creu Roja Republicana Espanyola a França i al Magrib.  Modera: Jon Arrizabalaga

Xavier Garcia Ferrandis: “Rafael Vilar Fiol (1885-1971) i el ressorgiment de la Creu Roja Republicana Espanyola a França”

Jacinta Pastor, Ramón Castejón: “Una aproximació als metges valencians exiliats al Nord d’Àfrica: Josep Agulló Asensi (1896-1969)”

12:00 Pausa

 

12:30 Cloenda