Logo de la Universitat de València Logo Programa de Doctorat en Física Logo del portal

.
.

Entra a formar part del coneixement més avançat

.

Els Premis Nobel S. Glashow i F. Wilczek visiten el IFIC

  • 29 de maig de 2014
Image de la noticia

Els Premis Nobel de Física Sheldon Lee Glashow i Frank Wilczek visiten l'Institut de Física Corpuscular el 3 de juny, coincidint amb la seua estada a València per a formar part del Jurat dels Premis Rei Jaume I. Els científics, que van establir els pilars de la teoria que descriu les partícules elementals i les seues interaccions, visitaran el IFIC i participaran en una taula redona amb investigadors i estudiants.

Els físics nord-americans realitzaran una visita a les instal·lacions del IFIC a partir de les 16:30 del 3 de juny, entre elles a la sala blanca on es van fabricar components del detector ATLES del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), el centre de computació GRID que emmagatzema dades del LHC i altres laboratoris experimentals en física nuclear, física de neutrinos i física mèdica. A les 18:30 hores es reuniran amb investigadors del IFIC i estudiants en una Taula Redona en el Saló d'Actes del Parc Científic de la Universitat de València (Edifici de Capçalera).

Sheldon Lee Glashow (1932) va ser guardonat amb el Premi Nobel de Física en 1979 al costat de Abdus Salam i Steven Weinberg per les seues aportacions teòriques a la teoria electrodèbil, que unifica dues de les quatre forces fonamentals de la Naturalesa. Frank Wilczeck (1951) va rebre el Nobel de Física en 2004 juntament amb David Gross i David Politzer pels seus avanços en la descripció de la força nuclear fort, la tercera de les interaccions fonamentals que explica com el nucli de l'àtom es manté unit.

Aquestes interaccions, juntament amb la descripció de les tres famílies de partícules elementals que es coneixen, formen l'anomenat Model Estàndard de Física de Partícules, teoria que descriu com funciona l'univers a nivell microscòpic. Una de les peces clau que faltaven per descobrir en aquest model era el bosó de Higgs, trobat finalment en el CERN en 2012.