Les Demostracions de Física i materials docents associats
Veure vídeos de presentació del projecte (2012) i la seua continuació (2013) o Llegir article sobre la col·lecció de demostracions de física per a l'aula.
Les demostracions experimentals de física són experiències senzilles que s'utilitzen en les classes de teoria o problemes per a posar de manifest fenòmens físics d'interès i la seua relació amb els models teòrics que els expliquen, afavorint la seua comprensió. Formen part de la pràctica docent de diferents països i el seu ús està arreplegat explícitament en el projecte europeu “Tuning” de Física per a l'harmonització de titulacions universitàries. Les demostracions experimentals de Física tenen una llarga història associada al desenvolupament de la ciència moderna i van ser utilitzades des del segle XVII en societats científiques i acadèmies, salons i conferències per a tot tipus de públic, a més d'haver sigut emprades de forma generalitzada com a eines docents en institucions educatives i universitats. No obstant açò, actualment el seu ús no forma part de les pràctiques docents generalitzades en el nostre país.
Aquest projecte es proposa com a objectiu crear, ampliar i millorar una col·lecció de demostracions disponible per a tot el professorat de la Facultat de Física per al seu ús en directe en les classes de teoria i problemes. També desenvolupar materials associats a les demostracions com a fitxes descriptives, vídeos qüestionaris que permeten a professors i estudiants veure i pensar els fenòmens físics de forma permanent, més enllà dels instants d'ús en l'aula. Aquesta col·lecció no té personal tècnic dedicat i el treball es desenvolupa de forma col·laborativa pels professors que participen en el projecte. No ens consta que existisca un altre projecte d'aquestes característiques en el nostre país.
L'objectiu de les demostracions és fomentar la capacitat de sorpresa davant uns fenòmens naturals mai contemplats amb anterioritat pels estudiants, i articular un procés d'observació racional en el qual s'emeten conclusions en termes dels models físics que s'estudien en l'àmbit teòric, alguna cosa essencial en la comprensió del mètode científic. El percentatge d'estudiants que ha cursat física en l'ensenyament secundari és reduït i la majoria dels qui sí ho han fet, no ha realitzat pràctiques de laboratori o vist demostracions, per la qual cosa desconeixen completament els fenòmens físics més importants.
La col·lecció conté actualment més de 100 demostracions de diferents temes de física, és utilitzada per més de 30 professors amb docència en 20 assignatures de Física de 17 graus diferents de ciències, ciències de la salut i enginyeria, a més d'alguns estudis de *master, involucrant a més de 2000 estudiants. En moltes d'aquestes titulacions no es realitzen pràctiques de laboratori o es dediquen molt poques hores, per la qual cosa les demostracions experimentals d'aula són especialment útils.
Membres del Grup
Els membres del projecte de demostracions experimentals de la Facultat de Física mantenen, milloren i actualitzen la col·lecció i els materials associats. Actualment (2016-17) formen part del projecte:
Personal Docent i Investigador
- Chantal Ferrer Roca – Dep. Física Aplicada y Electrom., COORDINACIÓN
- M. Ramón Cases Ruiz – Dep. Física Atómica, Molec. y Nuclear
- Ana Cros Stotter – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- José Luis Cruz Muñoz – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- Javier Garrido Arilla – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Nuria Garro Martínez – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- Pedro González Marhuenda – Dep. Física Teórica
- Mª Jesús Hernández Lucas – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Juan Carlos Jiménez Muñoz – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Asunción Marco García – Profesor de Enseñanza Secundaria jubilada
- Domingo Martínez García – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- Carmen Martínez Tomás – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- Raquel Niclós Corts – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Juan Pastor Pastor – Profesor de Enseñanza Secundaria jubilado
- Roberto Pedrós Esteban – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Clodoaldo Roldán García – Dep. Física Aplicada y Electromagnetismo
- Fernando Silva Vázquez – Dep. Óptica
- Enric Valor i Micó – Dep. Física de la Tierra y Termodinámica
- Jordi Vidal Perona – Dep. Física Teórica
- Óscar Vives García – Dep. Física Teórica.
- Juan Zúñiga Román – Dep. Física Atómica, Molec. y Nuclear
Professorat d'Ensenyament Secundari
- Asunción Marco García – Catedrática jubilada del IES Benlliure
- Juan M. Pastor Pastor- Catedrártico Jubilado del IES Tulell n. 4 de Alzira
Personal Tècnic i de Serveis
- Mª Ángeles Casas – 1ª Oficial del Laboratorio de Física General
Si desitges unir-te al grup, eres benvinguda/o.