Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Mediació i Arbitratge (MedArb) Logo del portal

José Luis Guerrero publica el llibre "La Constitución económica chilena"

La Constitución económica chilena

L'antic alumne de MUDEJ i col·laborador del Grup MedArb, el professor Dr. José Luis Guerrero Becar ha publicat el llibre “La Constitución económica chilena”. El llibre té per objecte l'estudi de les normes de connotació econòmica de la Constitució xilena de 1980.

25 de d’abril de 2018

Les normes econòmiques d'aquesta constitució no han sigut reformades des de la seua promulgació, no obstant açò haver transcorregut més de tres dècades des de la seua promulgació, i haver tingut vigència en dictadura i en democràcia. En aquest context, es planteja que l'anàlisi jurídica d'aquestes normes no pot esbiaixar el context històric, polític i econòmic previ a la redacció de la Constitució, així com la seua evolució posterior tant sota el règim militar com en democràcia.

S'analitza la Constitució econòmica xilena des d'una perspectiva històrica, jurídica i econòmica, incorporant en aquesta anàlisi la ­finalitat econòmica perseguida per les normes constitucionals. En el Dret xilè sol confondre's la noció de Constitució econòmica amb la d'ordre públic econòmic, per la qual cosa en aquesta obra s'ofereix una proposta de distinció entre ambdues nocions, de manera de concentrar-se en l'anàlisi de les normes constitucionals de connotació econòmica.

"La Constitución económica chilena" analitza des d'una perspectiva històrica, jurídica i econòmica, la finalitat de les normes constitucionals de caràcter econòmic

Per a açò s'analitza la configuració xilena dels drets fonamentals, atès que la propietat i la llibertat d'empresa, paràmetres bàsics d'un dels sistemes econòmics, són considerades com a tals sota un article únic (art. 19 CPR) que reuneix drets fonamentals de diferents generacions. Així mateix, s'analitzen les normes reguladores del paper de l'Estat en l'economia, els controls jurisdiccionals, pressupostaris i monetaris.

L'anterior permet assajar sobre les finalitats econòmiques que pretendrien les normes econòmic-constitucionals; l'existència o no de determinats sistemes i models econòmics implícits o explícits en el Text Fonamental i sobre el reconeixement o preeminència d'alguna política econòmica per sobre una altra sota la Constitució xilena de 1980.

L'obra arreplega a més jurisprudència i doctrina sobre les normes de la Constitució econòmica xilena, culminant amb algunes propostes de reforma, en una pretensió de contribuir al debat que es produeix entorn de la nostra Carta Fonamental.

El professor José Luis Guerrero Becar és advocat de la Pontifícia Universidad Católica de Valparaíso (PUCV), Máster Interuniversitario en Administración y dirección de empresas (MBA) per les Universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Politècnica de Catalunya (Espanya), Máster en Derecho y Doctor en Derecho per la Universitat de Valéncia (Espanya). És ExDirector de l'Escuela de Derecho PUCV (2007-2016) i actualment s'exerceix com a professor titular (catedràtic) de Dret Econòmic i director del Magíster en Derecho de la Facultad de Derecho de la Pontifícia Universidad Católica de Valparaíso-Chile.

Etiquetes