institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

III Workshop en Avaluació de Polítiques Públiques

  • February 16th, 2022
Ponents

El divendres 4 de febrer de 2022, investigadors de la Càtedra Deblanc, conveniada entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i la Universitat de València, van participar en el III Workshop en Avaluació de Polítiques Públiques organitzat per la Facultat d'Economia de la Universitat de València, el Grup d'Investigació Avaluació Econòmica Pública, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana i la Càtedra en Tributació Autonòmica.

El workshop va tenir dues parts clarament diferenciades. Una primera on es va exposar els reptes i propostes de l'avaluació de polítiques públiques a la Comunitat Valenciana i a Espanya. una segona part més tècniques on es van exposar casos pràctics realitzats al nostre país. Encara que l'avaluació de polítiques públiques no està molt estesa al nostre país, cada vegada és més freqüent que s'utilitze com una mesura de transparència per part de l'Administració Pública.

Les polítiques públiques haurien de dissenyar-se des del principi amb la inclusió de la seua pròpia avaluació. L'Administració també ha de prendre les seues decisions basades en dades i no solament per les ideologies polítiques o les bones intencions dels actuals polítics. Proposar una política pública amb el seu pressupost, objectius i avaluació d'aquests ha d'imposar-se a la realització sense control d'aquestes. Si les polítiques públiques s'han d'avaluar l'acció del govern serà més transparent i es reduirà la corrupció. La despesa haurà de tenir relació amb l'impacte de la mesura proposada i en cas que el seu impacte siga sota no s'haurà de perpetuar en el temps. Moltes són les polítiques que per inèrcia continuen aplicant-se, encara que es desconeix si s'estan aconseguit els objectius i que impacte tenen en la societat.

El nombre de polítiques públiques que s'avaluen al nostre país és sota, fonamentalment perquè no hi ha cultura d'avaluació. No obstant això, s'està produint un canvi important tant en la societat, com en l'Administració i cada vegada serà més habitual que es produïsquen aquestes avaluacions. Un altre problema que es va plantejar en el workshop és la falta de professionals per a poder realitzar aquestes avaluacions perquè els perfils que es precisen són molt tècnics i no hi ha formació adequada en aquests moments. Seria necessari que es crearen els programes de formació necessaris per a dotar dels tècnics i professionals per a poder realitzar aquesta labor tan important.

Més informació açí.

Images: