institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Informe "Comunitats energètiques: governança de la generació distribuïda d'energia"

  • Web and Marketing Unit
  • September 20th, 2023
Imatge de la coberta de l'informe

Nova publicació de la Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV: informe /5

El desenvolupament de noves tecnologies de producció d’energia està transformant el paradigma de la generació centralitzada d’electricitat. Amb l’adveniment de la generació distribuïda d’energia, el paper tradicional del ciutadà com a agent passiu del procés de subministrament elèctric comença a conviure amb altres en què és el mateix consumidor qui produeix la seua pròpia energia.

En este context, han sorgit arreu Europa iniciatives com les Comunitats Energètiques Renovables i les Comunitats Ciutadanes d’Energia que pretenen aprofitar les potencialitats que ofereix la col·laboració entre els diversos actors del sistema energètic i ben especialment la dels ciutadans.

Des de la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital, ens hem interessat per detectar quines són les innovacions que s’estan duent a terme en l’àmbit europeu, i contrastar-les amb les oportunitats que ofereix la creixent regulació espanyola de la generació distribuïda d’energia.

Atés el crític valor que el sistema energètic té per a l’economia, no ha sigut fins ben recentment que s’han començat a dissenyar nous marcs normatius que permeten explorar les possibilitats de la col·laboració entre els diferents actors involucrats. D’aquesta forma, el present informe vol ser una eina útil per tal que els especialistes en polítiques públiques de l’energia, professionals del sector elèctric, empreses, Administracions Públiques i consumidors puguen conéixer el potencial de les noves formes de producció col·lectiva d’energia, des de la perspectiva de la seua regulació en l'ordenament jurídic espanyol. Per a això, l’informe es planteja els següents objectius:

  • Descriure l’estat de desenvolupament de l’energia renovable a Espanya, en relació amb les tendències de la resta de països europeus.
  • Distingir entre els conceptes d’autoconsum (individual i col·lectiu), Comunitat Energètica Renovable i Comunitat Ciutadana d’Energia.
  • Distingir entre els principals actors involucrats i el diferent paper que juguen en el procés de subministrament energètic en un context d’implantació de la generació distribuïda d’energia.
  • Oferir una primera aproximació a les diferents formes de Comunitat Energètica existents en la teoria i la pràctica europees.
  • Explorar les diferents formes en què les Administracions Públiques poden promoure el desenvolupament de Comunitats Energètiques Renovables i Comunitats Ciutadanes d’Energia.
  • Detectar i proposar polítiques a implementar per les Administracions Públiques per tal d'impulsar les Comunitats Energètiques i aprofitar les seues capacitats per al bé comú.

 

 

La Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital és una entitat de la Universitat de València orientada a l’estudi el fenomen de l'economia col·laborativa i de les plataformes digitals des d'una perspectiva multidisciplinar, que uneix anàlisi econòmica, sociològica i jurídica. Aquest és un projecte finançat per LAS NAVES, una Fundació depenent de l’Ajuntament de València que té per objectiu la promoció de la innovació urbana i social, a través de la col·laboració activa amb el sector públic i privat, la societat civil i el sector acadèmic.