institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

L’edició ‘Especial Càtedres’ de Las Provincias recull un especial sobre la Càtedra de Joventut de la UV

  • Web and Marketing Unit
  • December 4th, 2023
Grupo de asistentes a un actividad de la Càtedra

L’article ‘Càtedra de Joventut: Acompanyant a les persones joves cap al desenvolupament del seu potencial’ es publicà el 23 de novembre de 2023 en l’Especial Càtedres de Las Provincias.

Las Provincias, Especial Càtedres, 23 de novembre 2023.

La Càtedra de Joventut dirigida per la Dra. Paz Viguer Seguí promou activitats de formació, d’investigació i divulgació.

La Càtedra de Joventut UV va nàixer en 2022 fruit de l’acord entre la Universitat de València i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). dirigida per la Dra. Paz Viguer Seguí, el seu objectiu és impulsar la investigació i la transferència del coneixement en l’àmbit de la joventut i del treball amb persones joves.

L’etapa juvenil (12-30 anys), que inclou l’adolescència, planteja reptes molt importants a la societat: la difícil construcció d’identitat en un entorn complex (encara més degut a les xarxes socials), la relació insatisfactòria amb l’escola i el treball (altes xifres d’abandonament escolar prematur, atur i precarietat laboral), els indicadors alarmants de pobresa que a afecta a adolescents i joves, el suïcidi com primera causa de mortalitat no natural entre les joves, la deserció política, els grans obstacles a l’accés a l’habitatge i l’emancipació… D’altra banda, les persones joves són un enorme potencial de creació i renovació social, d’activitat, de solidaritat i comunitat, potencial que molt sovint es veu silenciat i relegat o únicament considerat de manera anecdòtica.

En aquest escenari, la Càtedra de Joventut dirigida per la Dra. Paz Viguer Seguí promou activitats de formació, d’investigació i divulgació. Aquestes iniciatives tenen com a missió promoure l’acompanyament professional de les persones joves en la cerca de la seua identitat, el seu desenvolupament òptim, el seu benestar personal i la seua inclusió social, comunitària i política (incloent la seua emancipació). La Càtedra de Joventut aposta per l’acompanyament socioeducatiu com a metodologia clau en el treball amb persones joves, aplicable a la majoria de contextos educadors rellevants, ja que respon de manera coherent al marc teòric del desenvolupament òptim i a la mirada del desenvolupament positiu jove, així com a les necessitats i tasques evolutives d’etapa i a les interrelacions de la persona jove amb el seu context. Promou una aproximació al treball en joventut rigorosa i fonamentada en la recerca i l’evidència.

Aquesta mirada es concreta en formació a través de l’organització de cursos, jornades i tallers, com ara la Jornada d’Acompanyament Socioeducatiu, el programa La Càtedra al Territori i el programa de píndoles formatives Pin-jove. La investigació en matèria de joventut a través d’iniciatives com els premis al millor TFG, TFM o tesi doctoral, i les ajudes a projectes d’investigació relacionats amb la millora de la salut mental i la promoció del benestar entre els i les joves. La tasca de transferència i divulgació de coneixement es fa a partir de la presència al territori, les col·laboracions amb institucions i entitats, els serveis Antena Càtedra i Assessoria Tècnica i la difusió de continguts relacionats amb la joventut a través del web i les diferents xarxes socials.

La persona jove es desenvolupa de manera singular en moltes dimensions: estudiant, membre d’una família, amic/amiga, persona amb gènere, subjecte de salut, subjecte i objecte d’interrelacions socials, ocupant de l’espai públic, treballador/a, soci/sòcia d’associacions, usuari/ària d’equipaments i serveis, personatge a les xarxes socials, membre de la comunitat… Per fer front a aquesta diversitat de dimensions i escenaris, la Càtedra de Joventut ha reunit un equip interdisciplinari i divers que inclou professorat universitari (psicologia, sociologia, educació, educació social, metodologia…) i professionals de reconegut prestigi que representen els diversos àmbits de treball amb persones joves. Col·labora també amb col·legis i associacions professionals i entitats del territori. Aquesta configuració, a part d’intentar respondre integralment a la realitat complexa i multidimensional de les persones joves, recull una orientació molt pràctica, que pretén dotar de coneixement aplicable als i les professionals que treballen amb persones joves i catalitzar la transferència del coneixement que es crea tant al món acadèmic com al món professional. Els destinataris de les accions de la Càtedra són, per tant, professionals i entitats que treballen amb persones joves en qualsevol àmbit, responsables de polítiques de joventut, professorat i alumnat universitari i de cicles, personal investigador, empreses del sector i mitjans de comunicació.

Des d’aquesta perspectiva es promou que els resultats de la recerca acadèmica arriben als i les professionals en formats que faciliten la seua aplicabilitat, però també que el coneixement pràctic que es genera al territori alimente la recerca i facilite la cocreació dels i les professionals i la intel·ligència col·lectiva, a partir de tres funcions bàsiques:

  • Funció 1. Compilar, sintetitzar i fer arribar al territori productes de la recerca acadèmica útils per als i les professionals que treballen amb persones joves.
  • Funció 2. Explorar, descobrir i fer sorgir el coneixement que es crea al territori i fer-lo circular tant cap a la recerca com horitzontalment al territori i professionals.
  • Funció 3: La formació dels i les professionals que treballen amb persones joves és molt variada. No hi ha un cos teòric comú. És funció de la Càtedra de Joventut col·laborar en la creació d’un corpus bàsic consensuat de coneixement i fer-lo arribar a tots els i les professionals.

D’altra banda, cal tindre en compte que la creació del coneixement no és igual al món acadèmic que al territori. La recerca acadèmica crea evidència i fonamentació teòrica y el territori crea el coneixement pràctic (“enginyeria”: eines, pràctiques, tècniques) que fa possible l’aplicació de la teoria i la generació de dades i feedbacks que han d’alimentar la recerca acadèmica i la generació de nova evidència que possibilite noves direccions o ajustos en la pràctica professional al territori. Es tracta, per tant, d’un circuit interdependent que es retroalimenta. La Càtedra de Joventut promou l’activitat d’aquest circuit.

En resum, la Càtedra de Joventut existeix per ajudar a professionals, entitats i responsables de joventut a dissenyar i implementar intervencions i polítiques que tinguen en compte:

  • Una imatge actualitzada i contextualitzada de la joventut • mirada positiva i centrada en l’acompanyament
  • Eines d’anàlisi, intervenció i avaluació directament connectades a la investigació interdisciplinària

Accedeix a la publicació de Las Provincias: ‘Càtedra de Joventut: Acompanyant a les persones joves cap al desenvolupament del seu potencial’