institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra Jean Monnet ‘EU Tax Law and Policy’ participa en les Jornades Tributàries “Fiscalitat de la reestructuració empresarial. Qüestions pendents”

  • May 24th, 2019
Image de la noticia

El passat 15 i 16 de maig van tenir lloc a la sala de graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València les Jornades Tributàries “Fiscalitat de reestructuració empresarial. Qüestions pendents”. Aquestes jornades van aplegar prestigiosos experts de l'administració tributària, del sector privat de l'advocacia i de l'assessoria fiscal, així com de l'acadèmia universitària.

El director de les jornades, Francisco Alfredo García Prats, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València, va justificar-ne la necessitat i l’oportunitat. Les operacions de reestructuració empresarial comporten alteracions en l'organització de les empreses que, tot i ser necessàries per adaptar-se a un entorn permanentment canviant i fortament competitiu, poden desmotivar per l'elevat nivell d’incertesa que envolta les conseqüències tributàries que hi estan associades, fins al punt d'obstaculitzar o impedir la reestructuració.

Per a evitar-ho, el nostre ordenament, a l'emparament del Dret comunitari, estableix un règim de neutralitat fiscal, inicialment concebut com un règim especial per a passar a constituir el règim general aplicable, que permet el diferiment del gravamen de les plusvàlues que aquestes reestructuracions generen. No obstant això, el règim de neutralitat es troba supeditat, en la pràctica, a la necessitat de poder acreditar o verificar que la reestructuració obeeix a motius econòmics vàlids, el que genera una copiosa i no sempre coherent casuística, generant un nivell d'incertesa considerable que pot perjudicar, de fet, algunes operacions de reestructuració.

El catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Jaume I, Germán Orón Moratal, com a co-director del Màster Interuniversitari Financer i Tributari. Assessoria Fiscal, que va col·laborar en la jornada, va tancar l'acte de presentació de les jornades. La celebració de les jornades va conjuminar a prestigiosos experts de l'Administració Tributària, del sector privat de l'advocacia i de l'assessoria fiscal, així com de l'acadèmia universitària.

La primera jornada va començar amb la ponència impartida per Sra. María José Guillén Ferrer -Sòcia de Cuatrecasas-, sobre els aspectes mercantils de la reestructuració empresarial. Tot seguit, el Sr. José Rivaya Fernández-Santa Eulalia -Coordinador de l'Oficina Tècnica de la Inspecció de l'AEAT de València-, va explicar l'actual doctrina administrativa i la jurisprudència entorn de la interpretació dels motius econòmics vàlids en les operacions de reestructuració. La primera jornada va finalitzar amb una taula redona coordinada pel Sr. Germán Orón Moratal -Catedràtic de la Universitat Jaume I-. Els participants van ser el Sr. Miguel Guillén Vilella -Soci d'EY-, el Sr. Germán Rodrigo -Soci de Grant-Thorton-, el Sr. Javier Bas Soria -Inspector d'Hisenda AEAT-, i el Sr. Ignacio Sellers Feria -Soci de Montero Aramburu Abogados-. Els ponents van abordar amb profunditat els problemes que en la pràctica planteja l'aplicació del règim tributari de neutralitat fiscal derivat de la Directiva sobre Fusions i, entre altres, la possible vulneració de les exigències de la Directiva per part de la nostra normativa tributària en el supòsit d'escissions de socis, per al que la Comissió Europea s'ha dirigit al Govern del Regne d'Espanya a fi de sol·licitar una adequació d'aquest règim.

La segona jornada, celebrada el dia 16 de maig, va començar amb la ponència del Sr. Néstor Carmona Fernández -Cap de l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional de l'AEAT-, qui va il·lustrar als assistents sobre les facultats de l'Administració tributària sobre la recaracterització de les reestructuracions empresarials a l'efecte de l'aplicació de la normativa tributària sobre preus de transferència. Posteriorment, el Dr. Sr. David Cañabate Clau -Soci de Mazars i professor associat de la Universidad Complutense de Madrid- va abordar des d'una perspectiva teòrico-pràctica les implicacions de la regulació tributària dels preus de transferència sobre les reestructuracions.

Finalment, les jornades van concloure amb una taula redona coordinada pel Sr. Alberto García Bru -Professor Titular de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València-. Aquesta taula va versar sobre les qüestions tributàries relacionades amb les reestructuracions empresarials, amb els següents ponents: el Sr. Carlos García-Olías Jiménez -Soci d'Uría-Menéndez-, el Sr. Enrique Beaus Climent - Soci de Broseta Abogados-, el Sr. Leopoldo Delgado Mompó -Director de KPMG- i el Sr. Francisco Alfredo García Prats -Catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València-. Les seues intervencions van generar un intens i ric debat amb el públic assistent.

Totes dues jornades van tenir una considerable assistència de públic, entre els quals hi havia professionals de l'àmbit privat, representants d'empreses valencianes, membres de l'administració tributària, professors de diferents universitats espanyola, estudiants de postgrau de la Universitat de València i, també, estudiants del Màster Interuniversitari Financer i Tributari-Assessoria Fiscal, per als quals les jornades s'oferien com una activitat complementària.

Aquestes jornades van ser organitzades pel Grup d'Investigació sobre Estudis Tributaris Internacionals, Constitucionals i Comparats (ETICC) de la Universitat de València i el Màster Interuniversitari Financer i Tributari-Assessoria Fiscal, i van tenir el patrocini de la Càtedra Jean Monnet EU Tax Law and Policy de la Universitat de València. També hi van col·laborar el Projecte d'Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats DER2017-88731-R “Globalització, multilateralisme i modulació de les garanties i drets dels contribuents”, el Departament de Dret Financer i Història del Dret de la Universitat de València, la Facultat de Dret de la Universitat de València, l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (AEDAF), la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Castelló.

Images: