institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Resultats de la primera ola de l'estudi sobre la xarxa ciclista de la ciutat de València

  • January 4th, 2021
Xarxa ciclista de València

Amb l'objectiu de dibuixar un perfil el més aproximat possible sobre la mobilitat ciclista a València, i emprant la tècnica d'observació passiva i sistemàtica; la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital, amb el suport de Las Naves, va portar a terme un estudi de camp als carrils bici de la ciutat durant els dies 16 a 21 de novembre de 2020.

En particular, es van seleccionar un total de dotze localitzacions per a la recollida de dades, amb la intenció de cobrir els punts clau de la xarxa ciclista (l'anell ciclista, punt de major concentració ciclista de la ciutat, les zones universitàries de Blasco Ibáñez i Tarongers, la Avinguda del Port, de notable rellevància turística, i els ponts estratègics d'Aragó i Pont de Fusta); així com les entrades (nord, sud i oest) a la ciutat.

Tanmateix, el treball de camp es va repartir en quatre freqüències horàries, amb la intenció de recollir moviments de distinta naturalesa. Concretament, es va incloure una freqüència de matí, de 7.30-9.30h, per captar els desplaçaments als centres de treball i estudis; una al migdia, de 13.00-15.00h, que recolliria l'hora de dinar, així com la fi de les jornades intensives; una altra de vesprada-nit, de 18.00-20.00h, per captar la tornada a casa de les jornades partides; i finalment una nocturna, de 20.00-22.00h, més centrada en la recollida de les condicions de treball dels riders de la ciutat.

Aquest projecte, que es completarà amb una segona recollida de dades a la primavera de 2021, es trobaria en línia amb el Pla Director de Seguretat Viària 2018-2023 de l'Ajuntament de València; que inclou como a línies estratègiques la millora de les condicions de seguretat de la mobilitat ciclista, i el foment dels mitjans de transport sostenibles, com les bicicletes i patinets elèctrics. En concret representaria, d’alguna forma, una ampliació de l'informe "Propuesta de evaluación de contajes ciclistas en la ciudad de València"; elaborat per la investigadora Esther Anaya Boig per a l'Ajuntament de València i l'Agència Municipal de la Bicicleta, i presentat al desembre de 2019. Aquest estudi es va centrar en els comptatges ciclistes en dos punts cèntrics: Pont de Fusta i Carrer Alacant.

Com en l'esmentat informe, els nostres resultats a peu de carril bici són més positius pel que fa al biaix de gènere existent que els suggerits pel Pla Mobilitat Metropolità València (PMoMe). Gairebé un 39% dels desplaçaments recollits pertanyen a dones, una figura significativament superior al 30% del PMoMe. Aquest biaix de gènere disminueix en les zones més cèntriques i/o amb millor infraestructura, el que suggeriria que l'ús femení de la bicicleta augmenta a mesura que també ho fa la seguretat. Tanmateix, i encara que el perfil de l'usuari de carril bici és majoritàriament jove (gairebé el 50% està per baix dels 30 anys), el 15% dels desplaçaments s’atribueixen a ciutadans de més de 50 anys. Aquesta dada aniria contra el mite d'un sector més sènior de la població sent aliè a la mobilitat sobre dues rodes.

Pel que fa a la distribució per mitjans de transport, tot i el incontestable domini de la bicicleta (71%, del qual únicament el 15% es correspon amb usuaris de Valenbisi), el patinet elèctric comença a imposar-se, representant ja més del 28% dels desplaçaments. El tipus de vehicle determina l'ús de casc, ja que si bé menys del 40% del total l'empra, trobem que entre els usuaris de patinet elèctric el seu ús s'estén al 90%, caient per sota del 23% en el cas de bicicletes pròpies, i representant un minúscul 3.5% entre els usuaris de Valenbisi. L'obligatorietat de portar casc quan se circula per la ciutat amb patinets de tipus B seria crucial a l'hora d'explicar aquestes diferències.

Finalment, pel que fa al fenomen rider, trobem que representa el 5% dels desplaçaments. No obstant això, al desagregar les dades per freqüència horària es pot observar que mentre que en horari de matí la seua presència és merament testimonial (0,17% del total d'usuaris dels carrils bici), a la nit (es considera aquí l'interval 18.00-22.00, que cobreix les últimes dues freqüències horàries), el pes d’aquestos treballadors és proper a l’11%.

Els resultats preliminars d'aquesta primera onada poden consultar-se en el següent informe executiu. Des de la Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital esperem que la nostra investigació contribuisca tant a l'avaluació del cost de la infraestructura i inversió en la xarxa ciclista, com al disseny i planificació futura de millores en la xarxa actual.

Links: