Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Epistemologies de la prevenció del VIH-SIDA

Exposició de l'1 de març al 31 de maig

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València presenten una exposició sobre el VIH / sida dins de 4FICAE Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties.

Un recorregut per més de 30 anys de campanyes internacionals de prevenció del VIH / sida.

El vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i l'Institut de Medicina López Piñero va inaugurar l'1 de març, Epistemologies de la prevenció del VIH-Sida, una exposició organitzada en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Valéncia i comisariada per Pepe Miralles dins de l'àmbit de 4FICAE - Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties. L'exposició es podrà veure el Palau de Cerveró fins al 31 de maig de 2018.

FICAE és un festival de caràcter anual, organitzat per la Universitat Politècnica de València amb quatre edicions. Es tracta d'una proposta única en el món que aborda des del cinema i l'art la malaltia en totes les seues variables i des de múltiples perspectives. 

Epistemologies de la prevenció del VIH-Sida proposa, a través de cartells i altres mitjans informatius, una sèrie de nodes epistemològics que permetran veure com s'ha entès la prevenció del VIH i de la sida i quines actituds ha pogut modificar. El projecte ofereix una selecció de moments clau en l'evolució del discurs en la prevenció que, inevitablement, anirà lligat als canvis socials, polítics i als avanços científics. A més, l'exposició evidencia la necessitat de desestigmatizar la malaltia i, abans de res, a les persones infectades amb l'objectiu de conscienciar el respecte i dignificar les seues vides.

Al llarg dels anys s'han succeït campanyes de prevenció del VIH /sida generant imatges i prejudicis conseqüència del desconeixement de la malaltia i les implicacions que té per al malalt i el seu entorn. Aquesta exposició pretén posar en evidència aquestes mirades donant visibilitat a aquelles campanyes dirigides a diferents categories socials, sexuals, ètiques i culturals, que aborden sense tabús temes com la sexualitat, el plaer, la toxicomania, la malaltia i la mort; i fan d'aquesta informació alguna cosa accessible per a entendre els comportaments preventius dirigits a cada tipus de pràctica.

Pepe Miralles, codirector del festival, artista visual i comissari que compta amb llarga trajectòria en el tema tractat, presenta una exposició que visibiliza el treball dut a terme per diferents col·lectius activistes i associacions implicades. Gràcies a la col·lecció i cessió de material de Suport positiu, Diversitat Salut i Comunitat, Jon Arrizabalaga (Col·lecció particular), Avacos, Calcsicova, Cesida, Comitè Antisida València, FELGTB, Àlvar Martínez, Fundació Triàngulo, Lambda i Sidastudi, es permeten avui generar altres relats sobre la prevenció del VIH / sida.

"Epistemologies de la prevenció del VIH-Sida" es configura com una finestra que porta a veure com es va dirigir la informació (o desinformació) a les comunitats afectades pel desconeixement i el silenci institucional.

Horari de l'exposició
De dilluns a divendres de 9 a 20 hores
Festius tancat
Entrada Gratuïta

www.uv.es/cultura/exposicions