Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

La VIII Matinal d'Història i Ensenyament de la Ciències finalitza després de quatre sessions enfocades a rutes històric-científiques

  • 23 de març de 2022
Rutes guiades VIII Matinal

L'Institut López Piñero ha acollit els dies 18,19, 25 i 26 de febrer les sessions de la VIII Matinal d'Història i Ensenyament de les Ciències. Aquesta activitat es fa en col·laboració amb el centre de formació de professors d'Àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CEFIRE-CTEM). La temàtica d'enguany s'ha centrat en itineraris educatius d'història de la ciència a la ciutat.

Durant les sessions han participat experts amb experiència en la creació i realització de rutes històriques i científiques a les ciutats de València i Barcelona. José Pardo Tomás, membre de l'Institut Milà i Fontanals del CSIC, Xavier García Ferrandis, de la Universitat Catòlica de València o Miquel Carandell, del museu de Ciències Naturals de Granollers, entre altres. A més, ha realitzat una ponència José María Azkárraga, de l'Institut Lluís Vives, sobre rutes de la València republicana.

D'altra banda, aquestes jornades han servit per a donar a conèixer el projecte VALciÈNCIA, fruit del treball de fi de màster d'Història de la Ciència i Comunicació Científica de Lluís Pascual i Vidal. El seu treball consisteix en una proposta de diverses rutes històric-científiques per la ciutat de València que ja estan en marxa per a certs col·lectius. A més, el professorat de secundària participant en la VIII Matinal ha pogut veure el desenvolupament d'aquestes rutes, que han tingut lloc en dues sessions.

Les conferències que s'han realitzat durant tota l'activitat han gaudit d'un gran contingut didàctic i patrimonial que els participants podran aplicar amb els seus alumnes en les seues classes. Des de consells per a interactuar amb el públic de les rutes fent-les més atractives, llibres com a suport teòric, fins a exemples de propostes en les quals els alumnes participen de ple recreant històries. Una vegada finalitzada cada sessió s'ha obert el torn de debat en el qual els assistents feien preguntes i comentaris als ponents sobre els seus treballs.

La Matinal d'enguany ha comptat amb una cobertura periodística a nivell audiovisual, desenvolupada per Cathaysa González Jorge com a part de les seues pràctiques en l'esmentat màster. En els vídeos s'han realitzat entrevistes als diferents ponents i vídeos de les rutes i la visita a l'exposició “Ciència i societat” del Museu d'Història de la Medicina i la Ciència. Per als interessats a visualitzar el contingut poden accedir a través del següent enllaç al canal de Youtube de l'Institut López Piñero:

https://youtube.com/playlist?list=PL1WzhQpqav4cxmvQaEFUh_vpExYfrWq_7