Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

La Història de la Tecnologia, més enllà de la linealitat

  • 20 de maig de 2024
Image de la noticia

El passat 16 de maig, l'Institut Interuniversitari López Piñero va rebre  el reconegut historiador de la ciència i la tecnologia David Edgerton. En una enriquidora conferència, Edgerton va presentar el seu llibre "Innovació i tradició. Història de la tecnologia moderna", la primera edició de la qual va aparèixer en anglès 2006 i traduït a l'espanyol el 2007.

Al llarg de la seva prolífica carrera, Edgerton, catedràtic d'Història al King's College de Londres, s'ha consolidat com un dels referents més destacats en l'àmbit de la història de la ciència i la tecnologia. Les seves investigacions, caracteritzades per un enfocament crític i rigorós, han abordat una àmplia gamma de temes, des de la història de l' aviació i la guerra fins a l' evolució dels mitjans de comunicació i les tecnologies domèstiques, destacant per a això el paper de la tecnologia com a constructora de nacions.

Qüestionant la narrativa tradicional

En "Innovació i tradició. Història de la tecnologia moderna", Edgerton qüestiona la narrativa dominant que presenta la història tecnològica com una successió lineal d'avenços, on cada nova tecnologia reemplaça l'anterior. En el seu lloc, proposa una visió més matisada, on l' antic i el nou coexisteixen i s' influencien mútuament.

Edgerton argumenta que la història tecnològica no és un procés lineal, sinó una complexa xarxa d'interaccions entre diversos factors, com la cultura, l'economia, la política i la societat. Al llarg del temps, aquestes interaccions donen lloc a l' emergència de noves tecnologies, però també a la persistència de tecnologies antigues que s' adapten a les noves necessitats i condicions.

Més enllà de l'anàlisi històrica: Reflexions sobre el present i el futur

Més enllà de l'anàlisi històrica, Edgerton va aprofitar l'ocasió per reflexionar sobre algunes de les característiques distintives de la nostra època. L'historiador va assenyalar la tendència a la imitació com un tret preocupant, doncs, segons ell, "la pitjor imitació que podem fer és creure'ns innovadors".

Així mateix, Edgerton va criticar la visió utòpica que sol associar-se al futur, sovint carregada de connotacions negatives. Aquesta mirada, segons ell, s'origina en la falsa creença que els experts acadèmics posseeixen un coneixement complet de la construcció material de la societat.

En realitat, la història es construeix de manera gradual, sense transicions abruptes, sinó a través d'una superposició d'etapes. La creença en una ruptura radical entre passat i present, defensada per alguns, ignora aquesta realitat històrica i condueix a una visió distorsionada del futur.

Per il·lustrar aquest concepte de superposició d'etapes, Edgerton utilitza l'exemple dels llibres. Malgrat la irrupció de noves tecnologies com la ràdio, la televisió o internet, el llibre no ha desaparegut. De fet, la indústria editorial continua gaudint de bona salut, i els llibres continuen sent una font d'informació i entreteniment per a milions de persones a tot el món.

Un missatge crític i esperançador

La conferència de David Edgerton a l'Institut Interuniversitari López Piñero ha estat una oportunitat valuosa per al públic hispanoparlant d'endinsar-se en les idees d'aquest reconegut historiador. El seu missatge, crític i alhora esperançador, ens convida a reconsiderar les narratives dominants sobre la tecnologia i a adoptar una perspectiva més reflexiva sobre el seu impacte en les nostres vides.

En definitiva, la conferència de David Edgerton ha estat un èxit rotund, tant per la qualitat de les idees exposades com per la capacitat de l'historiador per connectar amb el públic. El seu missatge ens convida a una reflexió profunda sobre el present i el futur de la tecnologia en les nostres societats.

Volen saber-ne més?

Per aprofundir en la figura de David Edgerton, la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica li va realitzar una entrevista a la qual poden accedir polsant aquí.

 

Joan Montagud i Belda, estudiant en pràctiques a l'IILP