Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

NOTICIA 34 de 100. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "La Rosa, una curandera madrilenya" de Carolin Schmitz (University of Cambridge)

  • 19 de gener de 2022
sátira mujer medicina

Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/Categoria "Pluralitat de sabers i pràctiques mèdiques"

Entre coneixements empírics i suposats embruixos transcorre la biografia de la curandera María Sánchez de la Rosa a Madrid al voltant de 1700. [

A la Castella de l’edat moderna, com en altres regions europees, foren poques les dones que van actuar com a professionals dins del que es considerava “medicina oficial”. Encara que moltes sabien i exercien pràctiques curatives, en la majoria dels casos ho feien fora del sistema reglat. Un grup eren les curanderes, persones reconegudes col·lectivament per la seva capacitat de curar, encara que sense títol oficial per a fer-ho. Es tracta d’una categoria molt àmplia i poc concreta, amb moltes diferències pel que fa al seu origen social i geogràfic, el seu nivell educatiu, les seves pràctiques i la seva clientela. Malgrat, o precisament a causa de, la pluralitat d’identitats, les curanderes atenien malalts d’ambdós sexes, de tot tipus de condició social i lloc de vida.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/la-rosa-una-curandera-madrilenya/