El projecte d'implementació de la «Carta de Drets Digitals en l'àmbit específic 6 - Drets en els nous entorns digitals» determinarà la situació jurídica actual de la intel·ligència artificial (IA), els neurodrets i el metavers durant els pròxims 2 anys. Així mateix, reunirà grups d'experts, implementarà programes de formació, realitzarà un estudi exhaustiu d'impacte ètic i legal, i proposarà una sèrie de Llibres Blancs per al desenvolupament responsable de cadascuna d'aquestes tecnologies, entre altres mesures, per a garantir els drets de la ciutadania en l'entorn digital.
La Universidad Carlos III de Madrid coordina la iniciativa en l’àmbit 6, i en ella participen la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universidad Autónoma de Madrid, la Universitat Pompeu Fabra, la Universidad de Santiago de Compostela, l’Observatori de l’Impacte Social i Ètic de la IA, el Consell General de l’Advocacia Espanyola, la Fundació COTEC, l’Institut de Salut Carlos III i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València participen en el projecte.
Per part de la Universitad de València participen dos grups d'investigació rellevants, la secció de Privacitat i Seguretat del grup d'investigació LISITT de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC), liderada per Ricard Martínez i el grup d'investigació CLRFOGUIT del Departament de Dret constitucional i Ciència política i de l'Administració, liderat per Lorenzo Cotino.
A causa de la ràpida evolució de les capacitats tecnològiques, la IA, la neurotecnologia i el metavers estan generant transformacions revolucionàries i la seua trajectòria és incerta. En aquest sentit, temes com la privacitat, la protecció i biaix de les dades, i la discriminació algorítmica ha donat lloc a una sèrie de desafiaments i preocupacions relacionats amb els drets de les persones lligats a l'entorn digital i han començat a ser objecte de debat en diversos àmbits.
Per a comptar amb una visió completa d'aquests temes, la iniciativa elaborarà mapes de l'estat de l'art relacionat amb la IA, la neurotecnologia i el metavers, a més d'estudiar la seua situació jurídica a Espanya i a la Unió Europea. Per a això buscarà les aportacions d'experts i interessats en l'àrea del dret i ètica en el desenrotllament i l'explotació d'aquestes tecnologies, promourà el debat sobre propostes legislatives i no legislatives que permeten desenvolupar una Carta de Drets Digitals i crearà un grup de treball interdisciplinari que farà un estudi de l'impacte ètic i legal de les noves tecnologies, identificant possibles riscos i àrees de preocupació. Aquesta xarxa la conformaran experts professionals de diverses àrees, com la informàtica, la sociologia, la psicologia, el dret i l'ètica, entre altres.
Aquest projecte s'emmarca dins de la nova Estratègia Espanya Digital 2026 que contempla impulsar la implementació de la Carta de Drets Digitals i la creació d'un Espai d'Observació de Drets Digitals, i està subvencionat per Red.es, entitat adscrita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya.
Finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU. No obstant això, els punts de vista i les opinions expressades són únicament els de l'autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o la Comissió Europea. Ni la Unió Europea ni la Comissió Europea poden ser considerades responsables d'aquestes.