Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

El grup ARTEC aporta la seua experiència en RV i RA per a millorar els processos d'observació de la Terra amb IA

  • 8 de febrer de 2024
Image de la noticia

El grup ARTEC de l’IRTIC contribueix en matèries relacionades amb sistemes de realitat virtual (RV) i augmentada (RA) en el projecte «SD4EO: Physically-based Synthetic Data for Earth Observation», que té com a objectiu generar representacions digitals de ciutats i cultius que seguisquen patrons reals per a entrenar algorismes d'intel·ligència artificial (IA) i, per tant, millorar les prediccions respecte a aquests emplaçaments quant a elements com canvi climàtic o consum energètic. Així, complementarà les dades proporcionades pels satèl·lits en els casos en els quals, per si sols, siguen insuficients per a avaluar aquests elements de l'evolució de les urbs i plantacions.

Per a això, SD4EO utilitzarà simulacions basades en la física i en la IA per a millorar els conjunts de dades d'observació de la terra, integrant els gràfics 3D desenvolupats per a emular les localitzacions, o dades sintètiques, en el que es coneix com a pipelines analítics d'observació de la Terra (EO per les seues sigles en anglés). Aquests pipelines reuneixen en un sol lloc dades obtingudes de diferents fonts que faciliten que les entitats els estudien i estaran impulsats per IA (AI4EO); així mateix, abordaran el repte de la categorització d'objectius en EO, orientats a l'estudi del canvi climàtic i l'evolució de les ciutats.

D'aquesta manera, el projecte millorarà la robustesa, el control i la versatilitat del procés de generació de dades per a entrenament d'algorismes IA, permetent la integració de mesuraments reals de sensors d’EO amb dades sintètiques i millorant la precisió dels models de categorització i avaluació d'evolució climàtica i consum energètic de les poblacions.

L'equip d’ARTEC col·labora en la iniciativa amb GMV, entitat que aporta la seua experiència en els àmbits de l'Observació de la Terra i la simulació basada en IA en aquest projecte on participen empreses privades i start ups de països com el Regne Unit, Itàlia i Espanya. L'acció, finançada pel programa FutureEO de l'Agència Espacial Europea (ESA) i supervisada pel Phi Lab de l'organisme, va començar l'octubre de 2023 i finalitzarà el desembre de 2024.