Logo de la Universitat de València Logo Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions Logo del portal

El projecte SeMap posa en el mapa els béns culturals allotjats en més de 100 museus espanyols

  • 12 de gener de 2022
Image de la noticia
Part de l'equip que ha desenvolupat el projecte

El grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) i el departament d'Història de l'Art de la Universitat de València (UV) han dut a terme el projecte SeMap, que consisteix en el desenvolupament d'un mapa espaciotemporal interactiu que recull al voltant de 300.000 objectes de més de 100 museus espanyols associats a la base de dades de CERES, el catàleg en línia que compila una selecció de béns culturals de les col·leccions de la Xarxa Digital de Col·leccions de Museus d'Espanya.

D'aquesta manera, l'eina ofereix visualment la situació física i la data de producció de les peces que compila, amb diversos filtres de cerca per categories, i estableix vinculacions semàntiques entre elles. “Gràcies a aquestes característiques”, assenyala la directora del projecte, Cristina Portalés, “qualsevol persona pot accedir de manera intuïtiva tant als objectes culturals com a les relacions significatives entre ells i les seues propietats, amb independència de la col·lecció de la qual provinguen”.

El mapa assenyala des de la procedència fins a la ubicació dels objectes, així com una foto-resum de la peça en qüestió, i proporciona la distribució espacial de 250.000 resultats dels quals es coneix la seua localització, amb els quals es pot interactuar. També facilita la cerca de paraules i el filtrat per temàtiques concretes.

El grup de treball compta amb l'experiència que li va proporcionar la iniciativa SILKNOW, centrada a compilar el patrimoni de la seda en un repositori digital amb més de 40.000 objectes. Així, fa un pas més en la consolidació d'una línia d'investigació; de fet, ja ha presentat la proposta SeMap 2.0.

En aquest sentit, entre els pròxims reptes que contempla l'equip, es troba “la visualització de la col·lecció museística que, a vegades, no disposa de datació o la localització de la qual és incerta”, apunta Portalés. “Ens agradaria aprofundir en com mostrar aqueixa falta de dades, o el fet que es conega la situació general d'un objecte, com el país en el qual es troba, però no la ciutat concreta. Com es pot informar sobre això i com hauria de representar-se?”, explora la investigadora de cara al futur.

L'alumnat de màster d'Història de l'Art de la UV és un dels grups que ha posat a prova aquesta eina en les fases prèvies a la seua finalització. Alumnat de secundària a Castelló també ha tingut ocasió d'avaluar SeMap i “les seues impressions van ser positives, es van sorprendre per la quantitat de peces que contenia i descobrir el seu propi patrimoni cultural”, indica Portalés.

El projecte és finançat a través de la Fundació BBVA, sota la convocatòria "Ajudes a Equips d'Investigació Científica", en la disciplina d’"Humanitats Digitals", de l'any 2019. La iniciativa compta, a més, amb un conveni de col·laboració amb l'Àrea de Col·leccions de la Subdirecció General de Museus Estatals, que ha proporcionat les dades de les peces artístiques i participa en la validació dels resultats.

Després del seu inici l’abril de 2020, l'acció conclou a finals de gener, després de 21 mesos de treball. En un futur, després de completar la modernització de la base de dades de CERES, la subdirecció pretén integrar SeMap en la plataforma.

Pàgina web: https://www.uv.es/semap/

 

També a:

Parc Científic

Universitat de València