Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Descobreixen un cep d'ancora romà a pocs metres de la costa de Cullera

Cepa romana

Un grup d'afeccionats a la pesca subaqüàtica han descobert un cep d'ancora romà localitzat enfront de la costa nord del terme de Cullera i a uns 26 metres de profunditat. El derelicte, que compta amb més de 2.000 anys d'antiguitat i un gran valor arqueològic serà extret de l'aigua divendres que ve 27 de maig

23 de de maig de 2016

La troballa va ser duta a terme per integrants del Club de bussejo Delfín de Cullera, els quals van trobar el cep d'ancora el 25 d'agost de 2015 mentre duien a terme una petita sortida enfront de les platges del Brosquil, a la zona nord de Cullera. No s'havia informat d'aquest descobriment fins a aquest moment atès que el primer objectiu era fixar totes les mesures de seguretat per a l'extracció del mateix i no aportar detalls per evitar d'aquesta manera possibles espolis.

Malgrat no fer notificacions o declaracions, la troballa si que va ser posada en coneixement de la Guàrdia Civil, del Museu d'Història i Arqueologia de Cullera i del Centre d'Arqueologia Subaqüàtica de la Generalitat. Davant l'envergadura del fet el 25 de setembre d'aquest mateix any un tècnic local, assistit per alguns experts pertanyents al Centre d'Arqueologia Subaqüàtica, va realitzar una immersió d'observació i prospecció del lloc on es va produir la localització del derelicte, acompanyat a més de membres del Club de Bussejo Delfín, els protagonistes de la trobada. L'exploració duta a terme va permetre establir de forma verídica la localització d'aquest cep, podent determinar les seues coordenades exactes, a més de realitzar diverses fotografies i obtenir una filmació en vídeo que posteriorment permetria realitzar una identificació més completa i realitzar una primera datació aproximada.

Segons van confirmar fonts procedents del Museu d'Història i Arqueologia de Cullera, el descobriment tracta d'un cep d'ancora de plom originari de l'època romana, pel que sembla de caràcter anepígrafo, encara que de moment no és possible garantir-ho i precisar-ho amb detall fins que els experts duguen a terme un estudi més exhaustiu, una tasca agradable donat al fet que l'estat de conservació  del mateix és bastant bo. És per això que la datació definitiva també haurà de determinar-se per procediments científics, però les primeres estimacions dels tècnics apunten al fet que podria fixar-se entre els segles I i II de l'era actual.

El cep es localitza a 26 metres de profunditat en una zona rocosa situada a un quilòmetre de la costa de Cullera, en la marge dreta de la desembocadura del riu Xúquer, enfront de les platges del Brosquil. Les coordenades geogràfiques detallades són: 39º 06. 370' de latitud nord, i 00º 06. 989' de longitud oest.  L'actuació submarina es va complementar amb una prospecció sobre un perímetre d'uns 500 metres respecte a aquest punt exacte, sense que en aquesta activitat s'aconseguís localitzar cap altre material arqueològic o històric, fet que en principi permet descartar l'existència de més derelictes que estableixin alguna relació amb aquest cep d'ancora.

Els treballs de recuperació del cep d'ancora romana tindran inici a les 9.30 hores  del 27 d'aquest mateix mes i tot apunta al fet que es perllongaran durant unes cinc hores aproximadament. En aquesta activitat participaran l'arqueòleg municipal, Enrique Gandia, al costat de membres del departament d'Arqueologia Subaqüàtica de la Generalitat, membres del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i bussejadors Club Delfín. Els treballs que procedeixen amb la recuperació es duran a terme amb l'ajuda de globus especials que poden aixecar fins a una tona de pes.