Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Toledo i Càceres: Patrimoni de la Humanitat desde 1986

Logo Patrimonio de la Humanidad
Tal dia com hui la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat les ciutats de Toledo i Càceres, a més del conjunt arquitectònic mudèjar d'Aragó i el Parc Nacional de Garajonay.

25 de de novembre de 2015

El 25 de novembre de 1986 la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat les ciutats espanyoles de Toledo i Càceres per la seua màxima importància en la història del país i en la cultura de la humanitat. En l'actualitat Espanya compta amb 44 béns declarats Patrimoni de la Humanitat: 39 són béns culturals, 3 béns naturals i 2 béns mixts.

  • Toledo

La influència de Toledo en la cultura de la humanitat és latent des de pràcticament els inicis de la ciutat. Aporta un testimoniatge únic de civilitzacions desaparegudes, tals com la romana, la visigótica, la civilització de l'Emirat de Còrdova, la civilització jueva i la de l'Edat Mitjana cristiana. En l'Edat Mitjana va cobrar una importància clau en convertir-se en “la ciutat de les tres cultures”, ja que posseïa una excepcional unió de la cultura jueva, musulmana i cristiana. A partir dels segles XV i XVI va ser la capital de l'edat d'or espanyola: el Greco va habitar en ella des de 1577 fins a la seua mort i la seua importància en la ciutat segueix sent visible a dia de hui.


Vista de la ciudad de Toledo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El conjunt històric de la ciutat està considerat el més ampli d'Espanya i els seus monuments més rellevants es classifiquen per èpoques històriques. De l'Edat Antiga destaquen les nombroses calçades romanes que en l'actualitat es troben a uns 7m de profunditat, els béns visigóticos com la muralla, àrabs com l'encara intacta mesquita del Crist de la Llum (segle X). Dels béns mudèjars destaca l'Església de Santo Tomé, que alberga el quadre d' El Greco ‘L'enterrament del Comte de Orgaz’, del gòtic l'Església de Santa María i des del segle X destaca l'Alcàsser, la fortificació que domina tota la ciutat. Aquest edifici va ser clau en el regnat de Carlos V (segle XVI), que va convertir l'Alcàsser en palau real i a Toledo la capital del seu l'Imperi.

El conjunt històric de la ciutat està considerat el més ampli de Sens dubte un conjunt arquitectònic i cultural sense igual que ja porta 29 anys formant part del Patrimoni de la Humanitat.

  • Càceres
Els territoris d'aquesta ciutat són habitats des del paleolític superior i a Càceres podem trobar les petjades de les majors civilitzacions occidentals: romans, almohades, jueus, portuguesos, castellans… cada cultura va aportar el seu llegat per a fer d'aquesta ciutat una vila única i que destaca per la seua inigualable mescla cultural.

La ciutat monumental compta amb diferents béns de diferents èpoques que moltes vegades es troben els uns pegats als altres, la qual cosa suposa que passejar pels seus carrers siga un canvi continu de cultura i d'època. Portes romanes i barroques de barregen amb façanes mudèjars que confinen amb palaus renaixentistes.

Palacio de los Condes de Adanero en Cáceres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha béns que es remunten a la Prehistòria: la Cova de Santa Ana posseeix la presència humana més antiga en tota Extremadura, ja que conté restes de fa un milió d'anys. Del domini romà de Càceres tenim la Via de la Plata, una importantíssima via de comunicacions. De l'època musulmana es conserva la muralla de tova i dels almohades monuments tals com la Torre de Bujaco. Alfonso IX reconquistó la ciutat en 1229 i des de llavors destaquen monuments com la Concatedral de Santa María, el Palau dels Penells, els palaus dels Golfines i la Casa dels Solís. Un altre important ben cultural del casc històric de Càceres és la Plaça Major, on actualment es troba l'Ajuntament de la ciutat.

Una ciutat de més de dues mil anys d'història que a dia d'avui suposa un viatge en el temps a cada pas que dónes.

 

Etiquetes Patrimonio , Toledo , Càceres
Publicat per: Inés Luján