Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Biodiversitat: Conservació i Evolució Logo del portal

Acaba el curs 2021-22: crònica d'un segon quadrimestre ple de fauna, paisatge i conservació

  • 16 de setembre de 2022
Alumnes a expociència

En les acaballes del curs 2021-22 fem balanç de les activitats complementàries de caràcter voluntari que s'han dut a terme durant el segon quadrimestre. Aquest és un resum cronològic de totes elles:

El 26 de febrer realitzem una excursió al Vinalopó Mitjà i el Fondo d'Elx, a Alacant, per a l'observació de rapinyaires diürns i nocturns. Encara que el mal temps i la mala sort van impedir l'observació de falcó pelegrí (Falco peregrinus) o l'àguila clapejada (Aquila clanga), vam poder observar àguila-astor cuabarrada (Aquila fasciata) i àguila real (Aquila chrysaetos), així com veure i escoltar mussol real (Bubo bubo). Va ser una bona oportunitat per a discutir aspectes sobre la hivernada i reproducció de rapinyaires.

El 28 de febrer portem a terme el “II Cens de cetacis des de costa”. Els i les estudiants, per parelles, es van distribuir al llarg de la costa entre València i Dénia, per a aprendre algunes metodologies de cens de cetacis. En aquesta ocasió comptem amb la inestimable assistència de l'ONG Xaloc, els qui van estar a càrrec de les labors de fotoidentificació des de la mar. Detectem dos grups familiars de dofí mular (Tursiops truncatus) en l'àrea de Cullera.

De l'1 al 7 de març, els professors Juan Antonio Balbuena i Josep Ignasi Lucas van impartir, de manera desinteressada, un “Curs d'Introducció a R” de 12 h com a activitat formativa complementària per als i les estudiants del màster. D'aquesta manera, se'ls va proveir d'una eina bàsica per a la realització dels seus treballs de fi de màster.

El 7 i 8 de març celebrem les “II Jornades de Conservació en Acció”, amb el lema: “Ampliar la mirada”. Vam tindre la sort de comptar amb la intervenció de 13 investigadors i experts en conservació que treballen activament en projectes a nivell nacional i internacional. La seua generosa i desinteressada participació ens va ajudar a comprendre els problemes de conservació de múltiples organismes, des d’estepes a balenes, i va servir com una finestra des d'on mirar com iniciar-se a nivell professional en l'àrea de la conservació.

Del 7 al 9 de març es va celebrar a València “INTED 2022: 16th annual Technology, Education and Development Conference”, en el qual els i les estudiants de l'assignatura: Ecologia i Evolució de les Relacions Paràsit Hoste van presentar una comunicació oral (en línia) titulada: “Teaching parasitology in biology degrees: from subjects to principles”, que va generar un article que posteriorment va eixir publicat (ISBN: 978-84-09-37758-9).

El 31 de març i el 7 d'abril realitzem sengles eixides mixtes d'anellament científic i fototrampeig en l'àrea limítrofa a la marjal d'Almenara (Castelló). Per a l'anellament comptem amb la inestimable col·laboració d'Iván Alambiaga. Els i les estudiants van poder aprendre a col·locar cambres de fototrampeig per a mamífers, i van ajudar en l'anellament i presa de dades científiques de passeriformes. Encara que les captures, en tots dos casos, van ser modestes, vam poder detectar rabosa roja (Vulpes vulpes), senglar (Sus scrofa) i liró careto (Eliomys quercinus), així com anellar mosquiter comú (Phylloscopus collybita), curruca cabecinegra (Sylvia melanocephala) i cetia rossinyol (Cettia cetti).

El 30 d'abril vam fer una travessia amb vaixell per les àrees limítrofes a les illes Columbretes, gràcies a l'ajuda desinteressada de Juan Arlandis i Patricia Gozalbes. L'objectiu fonamental era l'albirament de cetacis, amb la finalitat de discutir aspectes sobre la fenologia i distribució al Mediterrani, però també va servir com una bona oportunitat per a observar molts altres organismes marins. Va ser una jornada profitosa, ja que vam poder detectar diversos ramats (amb aproximació al vaixell) de dofí llistat (Stenella coeruleoalba) i mular (Tursiops truncatus), així com un llunyà rorcual comú (Balaenoptera physalus) en diverses ocasions. També gaudim de la presència quasi constant de pardelas cendroses mediterrànies (Calonectris diomedea) i balears (Puffinus mauretanicus), i de molts falcons d'Eleonora (Falco eleonorae) i corbs de mar emplomallats (Gulosus aristotelis) a l'entorn de Columbretes. Altres espècies d'interés albirades van ser la tortuga babaua (Caretta caretta), el peix lluna (Mola mola), la tintorera (Prionace glauca), la velella (Velella velella) i la medusa de l’ou caigut (Cotylorhiza tuberculata).

El 7 de maig vam realitzar una eixida a la ZEPA del Bonillo i voltants (Albacete) per a l'observació d'ocells esteparis. L'ocasió va permetre discutir els problemes de conservació d'aquests ocells en el context de la PAC. Vam poder descobrir, entre altres, dos bàndols de pioc salvatge (Otis tarda), un de l'esquiva ganga ibèrica (Pterocles alchata), així com diversos sisons (Tetrax tetrax), cucuts (Clamator glandarius), xoriguers petits (Falco naumanni), calàndries comuns (Melanocorypha calandra) i terreres comunes (Calandrella brachydactyla). La jornada va finalitzar amb una visita a la llacuna del Salobrejo, on vam gaudir de l'observació d'aquàtiques; entre altres, la malvesia (Oxyura leucocephala). Un capvespre per a recordar.

El 21 de maig tornàrem a la zona central d'Alacant i la regió limítrofa de Múrcia per a observar tàxons, especialment aviaris. Una de les espècies objectiu va ser el lludrió llistat (Chalcides striatus), que s'ha detectat recentment en l'àrea i l'origen de la qual revist especial interés. Va ser possible observar altres rèptils com el fardatxo bètic (Timon nevadensis) i la sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus). Hi havia cinc espècies objectiu dins dels ocells, això és, el cuaenlairat rogenc (Cercotrichas galactotes), el zarcero berber (Iduna opaca), la carraca (Coracias garrulus), el siboc (Caprimulgus ruficollis) i el pinsà trompeter (Bucanetes githagineus); només va fallar aquesta última.

El 28 de maig es va celebrar Expociència, la festa de la ciència del Parc Científic de la Universitat de València. Diversos/as estudiants del màster es van oferir per a realitzar una activitat divulgativa basada en una de les assignatures que s'imparteixen en el màster: Morfologia Funcional dels Vertebrats. En concret, van muntar un lloc amb diversos cranis de mamífers sota el títol: “Endevina de què m'alimente” i van convidar al públic assistent (especialment als més xicotets) al fet que tractaren de fer inferències funcionals senzilles sobre la dieta d'aquestes espècies.

Del 3 al 5 de juny vam realitzar una eixida a la serra de la Colobra i muntanya de Sanabria (Zamora). Els objectius principals d'aquesta estada van ser l'observació de llop ibèric (Canis lupus) i fauna vertebrada de la muntanya sanabresa. Va resultar una bona oportunitat per a discutir els aspectes sovint conflictius de la conservació, així com interessants aspectes biogeogràfics. En la Colobra (tan malmesa pels incendis poc temps després), aconseguim albirar tres llops (incloent un mascle alfa). A la muntanya sanabresa van destacar granoteta de Sant Antoni (Hyla molleri), la sargantana de Schreiber (Lacerta schreiberi), la sargantana lleonesa (Iberolacerta galani), la cotxa blava (Luscinia svecica) i l’hortolà comú (Emberiza hortulana).

Finalment, del 23 al 26 de juny visitàrem el parc natural de Somiedo (Astúries). L'objectiu fonamental de la visita va ser l'observació de l'os bru cantàbric (Ursus arctos), però també de molts altres vertebrats. Durant l'eixida comptàrem amb la generosa ajuda de Luis Albero, de l'Associació Herpetològica Timon. Va ser un bon moment per a, entre comentar la importància de personalitat animal i el seu impacte en la conservació i, de nou, per a endinsar-se en la biogeografia de la fauna eurosiberiana i la generació d'endemismes. L'observació d'ossos es va complir amb escreix, amb albiraments durant els tres dies, incloent-hi una femella amb dos cadells d'ós. La herpetofauna va ser generosa: entre altres, vam poder descobrir tritó palmat (Triturus helveticus) i alpí (Ichthyosaura alpestris), granota vermella (Granota parvipalmata), salamandra lusitànica (Chioglossa lusitánica), sargantana serrana (Iberolacerta monticola) i víbora de Seoane (Vipera seoanei); entre els ocells van destacar la verderola (Emberiza citrinella), l'aufrany (Neophron percnopterus) i el trencalòs (Gypaetus barbatus) i, entre els mamífers, l'isard (Rupicapra pirinenca) i el llop ibèric (Canis lupus).

En definitiva, un segon quadrimestre ple de vivències que atresorar.

Imatges: