University of Valencia logo Logo Master's Degree in Data Science Logo del portal

Predir un futur on el futur siga predicible

Predir un futur on el futur siga predicible

Els sistemes d’intel·ligència artificial podran donar als administradors informació en temps real sobre les seues operacions comercials, així com detectar alertes primerenques de problemes abans que es produïsquen.

27 january 2017

En el seu article del MIT Sloan Management Review queda reflectit que aquesta tecnologia podria canviar radicalment la pràctica de la gestió administrativa.

Els treballadors de la fàbrica s’han parat de sobte en un punt de la línia de producció. Alguns es rasquen el cap. Altres gesticulen salvatgement. La majoria es queda amb les mans a les butxaques. Alguna cosa va malament, i ningú no ha pensat a cridar a la direcció”, comença relatant Andrew W. Moore especialista en enginyeria informàtica.

Gràcies als avanços en intel·ligència artificial (AI), un futur pròxim aquest tipus d’escenes quedarien obsoletes. Els gerents seran alertats sobre les anomalies en la cadena de producció tan prompte com es produïsquen. Qualsevol tipus de comportament inusual podrà ser identificat en temps real per càmeres i software de processament d’imatges que analitzaran contínuament el que succeïsca en l’empresa.

Qualsevol tipus de comportament inusual podrà ser identificat en temps real per càmeres i software de processament d’imatges

Els plantejaments anteriors basats en intuïcions ja estan donant pas a accions molt més fiables basades en dades. Així, l'AI portarà aquest procés encara més lluny. En analitzar nous tipus de dades, incloent-hi el vídeo en temps real i altres aportacions, els sistemes d'AI podran proporcionar als gerents idees sobre el que està succeint als seus negocis en qualsevol moment i, encara més important, detectar alertes primerenques de problemes més grans que encara no s’hagen materialitzat.

“Com a investigador, vaig aprendre a apreciar el valor de les alertes primerenques fa alguns anys, mentre desenvolupava algoritmes per a analitzar les dades de les sales d’emergència dels hospitals i de les farmàcies. Vam Descobrir que podríem alertar als funcionaris de salut pública sobre possibles epidèmies i inclús la possibilitat d’atacs de guerra biològica, donant-los temps per a prendre contramesures que ajudaren a frenar la propagació de la malaltia”, explica Moore.

"Vam Descobrir que podríem alertar als funcionaris de salut pública sobre possibles epidèmies i inclús la possibilitat d’atacs de guerra biològica, donant-los temps per a prendre contramesures"

S’ha de destacar que, s’estan desplegant tècniques analítiques similars per a detectar signes de problemes incloent les aeronaus. En aquest sentit, s’utilitzen els detallats registres de manteniment i vol dels avions de combat F-16 de la Força Aèria nord-americana per tal d’identificar i analitzar automàticament possibles patrons d’errors en els equips que puguen afectar en el present, per exemple, als avions regulars. Aquesta tecnologia té potencial per a evolucionar en un futur cap a tècniques més avançades. Amb l’AI, és possible fer que les màquines busquen milions de patrons preocupants en un temps menor de què ho faria un ésser humà.