University of Valencia logo Logo Master's University in Economic Policy and Public Economics Logo del portal

Els joves estan cada vegada més disposats a emigrar per a millorar la seua situació laboral

desempleo juvenil

Un últim informe de la OIT reflecteix un pas arrere en el lleu progrés que s'havia registrat en les xifres de desocupació juvenil a nivell mundial en els últims anys. Aquest estudi destaca l'augment de la precarietat laboral i l'increment de la tendència migratòria entre els joves.

16 september 2016

La desocupació entre joves continua sent un dels principals problemes i preocupacions a nivell mundial. La xifra de desocupació juvenil havia descendit des de 2013 fins que enguany ha tornat a registrar un augment de mig milió de persones per a arribar als 71 milions d'aturats. En els últims tres anys ja s'havien recuperat fins a tres milions de llocs de treball.

L'informe de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre tendències de l'ocupació juvenil destaca que les xifres de desocupació poden emmascarar la situació real. Les xifres positives de empleabilidad es tradueixen en l'existència d'ocupació per als joves, però no tenen en compte la qualitat del treball. “Molts joves estan treballant però, no guanyen prou per a eixir de la pobresa”, descriuen els autors del document de la OIT.

"Molts joves estan treballant però, no guanyen prou per a eixir de la pobresa”

Més precarietat

Un total de 156 milions de joves en països emergents i en desenvolupament viuen en situació d'extrema pobresa malgrat tenir ocupació. La mateixa tendència s'observa en països desenvolupats on el risc de pobresa és més elevat entre els ciutadans menors de 25 anys que aquells amb edats compreses entre 25 i 54. Aquesta precarietat entre els joves es deu al fet que els treballs són pitjor pagats, habitualment treballen de forma informal –en ocasions sense remuneració–  i abunden els contractes de mitja jornada i temporals, encara que un 64% dels joves en actiu no desitgen aquestes condicions.

"Millorar els resultats per als joves “és fonamental per a la construcció de societats inclusives i sostenibles”

Disposats a emigrar

Davant aquesta situació s'ha produït un increment de joves que estan disposats a emigrar tant per a millorar la seua formació com la seua situació laboral. L'informe indica que en 2015 al voltant de 51 milions d'immigrants amb edats entre 15 i 29 anys van deixar els seus països d'origen a la recerca de noves i millors oportunitats, d'aquest total, més de la meitat són ciutadans de països desenvolupats. A més, el 20% de la població juvenil de tot el món no tindria problemes a traslladar-se de forma permanent a un altre país. La població de l'Àfrica subsahariana, Llatinoamèrica, del nord d'Àfrica i dels Estats Àrabs és la que més percentatge d'emigrants registra. Per contra, Amèrica del Nord i el sud-est asiàtic són els llocs on menys joves tenen la intenció d'abandonar el seu lloc d'origen.

Així mateix, un fet que manté la mateixa tendència en els últims estudis és la disposició a deixar els seus països natals aquells joves procedents de zones rurals, especialment de llocs en vies de desenvolupament.

L'informe de la OIT remarca que millorar els resultats per als joves “és fonamental per a la construcció de societats inclusives i sostenibles”. Els objectius de l'Agenda per a un Desenvolupament Sostenible establits per a 2030 espenten a les institucions a llançar polítiques econòmiques encaminades al compliment d'aquests reptes.