Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Algunes claus de la impressió 3D

Algunes claus de la impressió 3D

Des de menjar fins a pròtesi i òrgans, la impressió 3D permet fabricar tot tipus d'objectes per a àmbits molt diversos. Descobreix les possibilitats d'una de les tecnologies més sorprenents de les últimes dècades.

28 de d’abril de 2016

La consultora nord-americana Gartner preveu que en 2019 existiran 5,6 milions d'impressores 3D. Alguns mitjans fins i tot consideren que aquesta tecnologia està anomenada a ser la Quarta Revolució industrial. Més enllà d'aquestes afirmacions, la qual cosa és clar és que es tracta d'un dels invents més importants de les últimes dècades. La seua aplicació en nombrosos àmbits, tant domèstics com a professionals, ofereix grans possibilitats per a empreses i particulars. En aquest post analitzem què és la impressió 3D i quins són els seus possibles usos.

Entenem com a impressores 3D aquells dispositius capaços de produir objectes en tres dimensions a partir d'un programa informàtic i utilitzant materials comuns. El principal avantatge és que ens permet traslladar un disseny de la pantalla del nostre ordinador a la realitat; tan sol és qüestió de temps i diners perquè, no ens enganyem, la qual cosa encareix la impressió 3D és el preu dels seus materials. Aquests són els mètodes d'impressió més comunes:

Si per alguna cosa es caracteritza la impressió 3D és perquè sembla no tenir límits quant a les seues possibles aplicacions, des de la fabricació de pizzes aptes per al consum humà fins a la producció de pròtesi per a substituir parts del cos. Aquesta tecnologia encara té un llarg recorregut però el principal avanç és que ha transcendit de l'àmbit industrial a la resta de sectors, incloent llars i petits comerços.

La consultora nord-americana Gartner preveu que en 2019 existiran 5,6 milions d'impressores 3D

Llar i tèxtil

Si parlem de la impressió 3D aplicada a l'ús domèstic, un producte destaca per sobre de tots: Foodini, de l'empresa barcelonina Natural Machines. Amb una clara referència al mag Hoodini i la seua habilitat per a fer l'impossible, possible; aquesta impressora 3D de menjar té un fàcil funcionament: l'usuari selecciona en la pantalla tàctil de Foodini que plat vol preparar i introdueix els ingredients en unes càpsules. Després, ja solament queda esperar al fet que el producte estiga llest. Unes galetes poden tardar uns minuts mentre que receptes més complexes poden necessitar mitja hora. A més, Foodini es connecta a Internet, per la qual cosa podrem controlar-ho també des de qualsevol dispositiu que accedisca a la xarxa.

Quant al sector tèxtil, companyies com Freedom of Creation en Ámsterdam i el London College of Fashion ja estan investigant per a poder convertir les dades tridimensionals del cos humà en superfícies adaptables per als tèxtils impresos. Aquesta mesura els permetran reduir costos de fabricació en estalviar en transport i material, doncs la roba s'ajusta perfectament a l'individu.

Construcció i arquitectura

Més enllà dels petits objectes, les impressores 3D tenen capacitat de fabricar objectes a la gran. I és que en el camp de la construcció i l'arquitectura aquestes màquines permeten importants avanços en la fabricació de materials i en l'estalvi en costos de producció. En l'actualitat, s'ha arribat a construir 10 cases de 200 m2 al dia d'utilitzant materials reciclats. Açò sí, la mà d'obra segueix sent tan necessària com abans, ja que els obrers són els encarregats d'assemblar tot el material imprés.

Medicina

En el camp de la medicina les possibilitats de la impressió 3D són il·limitades: des de la reproducció exacta de parts del cos d'un pacient fins a la fabricació de pròtesi i òrgans. Sí, òrgans. La Universitat Tecnològica de Zuric ha programat per a enguany els primers assajos de bioimpresió amb animals. El repte en aquesta matèria és crear la biotinta necessària per a la impressió a partir de cèl·lules mare o biòpsies. Quant a les pròtesis destaca la iniciativa E-nabling the future, que cerca voluntaris de tot el món que ajuden en la fabricació de pròtesi.

De moment, creix l'oferta i la demanda es limita sobretot a les grans companyies, però tot és qüestió que baixen els preus.

Etiquetes impressió 3D
Publicat per: Pablo Martí Prats