Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Diagnosticar malalties a través de gravacions de veu

micrófono fuente: pixabey.com

Les noves tecnologies han irromput de ple en les nostres vides. Però si l'aplicació d'aquestes està revolucionant completament la societat postmoderna i la seua forma de viure es deu en gran part a l'aposta per la intel·ligència artificial i el monitoratge de cada vegada més variables. Vols conèixer les potencialitats de les noves tecnologies i el Big Data en el camp de la salut?

7 de de febrer de 2017

Monitoritzar en remot la salut d'una persona és l'escenari futur més que possible al que es dirigeix la investigació mèdica en matèria de prevenció de malalties. I és que obtenir dades de l'estat de les coses -en aquest cas, dels cossos humans- dóna una valuosíssima informació per prendre decisions o tractaments preventius encertats per frenar el desenvolupament d'una malaltia.​

 

Els enregistraments de veu es presenten en aquest panorama com una molt bona font d'informació sobre la salut, ja que els investigadors sospiten que a través d'enregistraments de veu es poden obtenir pistes per a la recerca de biomarcadors de malalties.

Una de les malalties el diagnòstic de la qual podria millorar substancialment a partir dels enregistraments de veu és el conegut com a Trastorn d'Estrès postraumàtic (TEPT), segons Charles Marmar, cap del Departament de Psiquiatria del Centre Mèdic Langone de la Universitat de Nova York (EUA) .

Pel que sembla, per a aquest tipus de trastorns psiquiàtrics no existeixen anàlisis de sang que ajuden al diagnòstic, de manera que les proves de veu podrien ser útils en aquest sentit. Per exemple, les persones que pateixen problemes cognitius pot ser que allarguen alguns sons o presenten alguna dificultat per pronunciar frases que requereixen certs moviments facials.

Les persones que pateixen problemes cognitius pot ser que allarguen alguns sons o tinguen dificultat per pronunciar algunes frases

Per això, durant cinc anys aquest psiquiatra ha analitzat a partir de la recopilació de gravacions de veu variables com el ritme, l'altura, el to, la freqüència o el volum amb l'objectiu d'aconseguir pistes per detectar malalties com la depressió, traumatismes cranioencefàlics o el TEPT.

Alguns resultats van revelar que l'equip de científics de Marmar havia aconseguit una precisió del 77% (en una mostra de 39 homes) per distingir, només a partir de la veu, si els pacients patien TEPT o estaven sans.

Estudis com aquest posen en relleu que l'aplicació del Big Data i el desenvolupament de les tecnologies en el camp de la biomedicina està cada vegada més en alça i obre un ventall de possibilitats laborals a enginyers.