Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

El processament de senyal i les seues aplicacions pràctiques

El processament de senyal i les seues aplicacions pràctiques

En el Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació s'imparteixen diverses assignatures relacionades amb el processament de senyal. Aquesta disciplina està present en multitud de dispositius que utilitzem diàriament i ja s'està utilitzant en els principals avanços tecnològics.

7 de de juny de 2016

El processament de senyal és una branca de l'enginyeria elèctrica a meitat camí entre la biotecnologia i les interaccions socials que està cada vegada més present en l'ús quotidià que fem de les eines digitals i en les seues aplicacions en diferents camps professionals. A continuació repassem els principals usos pràctics d'aquesta disciplina.

Aprenentatge automàtic

L'aprenentatge automàtic o aprenentatge de màquines conjumina la informàtica i les estadístiques en el desenvolupament de tècniques que permeten a les màquines “aprendre”. Està present en aplicacions que detecten els fraus de les targetes de crèdit, elaboren diagnòstics metges i reconeixen la veu.

Processament del so i reconeixement de la veu

El processament de senyal és la tecnologia present en tots els passos del tractament dels àudios, des de la conversió de l'analògic al digital, fins a l'aplicació de filtres o el control del guany. Així mateix, aquesta branca de l'enginyeria elèctrica fa possible que puguem recopilar tota la discografia dels nostres artistes favorits en un únic dispositiu portàtil gràcies a la comprensió MP3 i AAC.

Quant al reconeixement de la veu, possibilita que es puga extraure la informació continguda en senyals per a traduir-la en paraules recognoscibles. Açò ha permès estendre els seus usos a aplicacions terapèutiques i programes de reconeixement per a persones amb diversitat funcional. A més, gràcies al processament de senyal, els assistents personals intel·ligents com Siri, Google Now i Cortana són capaços de reconèixer la nostra veu.

Conducció autònoma

Els vehicles autònoms són ja una realitat. A Michigan, l'epicentre de la indústria automobilística d'Estats Units, estan impulsant iniciatives per a facilitar la venda i circulació d'aquest tipus de vehicles.

El processament de senyal està integrat en la tecnologia que utilitzen aquests cotxes, controlant la presa de decisió sobre quan han de parar o engegar-se, i identificant les condicions meteorològiques.

Tecnologia “ponible”

Les possibilitats de la tecnologia “ponible” o wearable semblen infinites. Des d'accedir a internet a través d'un rellotge, fins a controlar el ritme cardíac o geolocalitzar a una persona. En aquest tipus de tecnologia, el processament de senyal actua com a traductor de la informació perquè siga interpretada per aquests petits dispositius.

Gràcies al processament de senyal, els assistents personals intel·ligents com Siri, Google Now i Cortana són capaços de reconèixer la nostra veu

El Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació de la Universitat de València forma als seus estudiants des d'una perspectiva multidisciplinària entorn de tres eixos bàsics: senyal, electrònica i telemàtica. Entre els seus 90 crèdits ECTS podem trobar diverses assignatures relacionades amb el processament de senyal.

Processament avançat de senyal per a comunicacions

Aquesta assignatura de 5 crèdits ETCS s'imparteix de febrer de 2016 a maig de 2016. En ella es presenten les principals tècniques avançades de processament estadístic de senyal utilitzades per a resoldre diversos problemes oposats en els sistemes moderns de comunicacions. Alguns continguts del temari són:

  • Tècniques de transmissió i recepció en canals Gaussians;
  • Detecció, probabilitats d'error de bit i de símbol;
  • Estimació MLSE;
  • Equalitzadors adaptatius (LMS, RLS).

Sistemes i comunicacions multimèdia

Aquesta assignatura de 5 crèdits ETCS s'imparteix de setembre de 2015 a gener de 2016. En ella s'estudien els sistemes de codificació multimèdia amb èmfasi en la codificació audiovisual. L'objectiu és que l'alumne adquirisca el coneixement i les habilitats suficients per a treballar amb els actuals sistemes de comunicacions multimèdia, tant des del punt de vista psicofísic com des del punt de vista dels fonaments de la teoria de la informació i algorítmica relacionada. Alguns continguts del temari són:

  • Eines bàsiques (codificació entròpica, quantificació, predicció i transformades);
  • Revisió de tècniques i estàndards (DPCM, ADPCM, MPEG Àudio MP3 i JPEG2000);
  • Codificació amb recuperació d'errors (error resilience, H26X i MPEG2);
  • Indexació de continguts multimèdia (MPEG7).
Etiquetes GPS , assignatures
Publicat per: Pablo Martí Prats