Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Té efectes per a la salut l'exposició a camps electromagnètics?

En els darrers anys, amb la irrupció de cada vegada més tecnologies la societat ha experimentat una creixent preocupació sobre els possibles efectes nocius que podria tenir per a la salut una exposició constant a les radiofreqüències emeses per les antenes. Però, hi ha evidències que proven aquesta inquietud més o menys generalitzada?

10 de d’abril de 2017

Vertigen, nàusees, fatigues ... Són alguns dels símptomes que algunes persones -autoconsiderades com 'electrosensibles'- descriuen quan es troben exposades a camps electromagnètics. En nombroses ocasions científics han realitzat esforços per demostrar que no hi ha una relació de causa-efecte entre l'exposició a les radiofreqüències i l'aparició d'aquests símptomes. Ara un comitè d'experts descarta aquests efectes nocius després d'haver revisat 350 estudis.

Persones que es consideraven electrosensibles descrivien patir símptomes quan creien que estaven exposades a camps electromagnètics tot i que en realitat no ho estigueren

La jove científica húngara Zsuzsanna Dömötö ha estat la que ha encapçalat una investigació en què va demanar a 72 participants (la meitat dels quals es declaraven electrosensibles) que assenyalaren quines eren les sensacions al sotmetre's a un camp electromagnètic fictici. Tot i no existir tal camp (tot i creure que sí), els 36 participants que es consideraven electrosensibles van afirmar patir símptomes d'allò més variats. Aquesta investigació forma part d'un dels 350 estudis revisats i la conclusió extreta pels científics és clara: "la majoria dels estudis demostra que les persones amb hipersensibilitat electromagnètica no són capaces de detectar quan estan exposades a aquests camps".

Polèmica amb certa tradició...

L'interès i la inquietud pels possibles efectes adversos a la salut de l'exposició als camps electromagnètics ha portat a l'Organització Mundial de la Salut a afrontar aquest debat. I en repetides ocasions l'OMS ha conclòs que, de la mateixa manera que llegir un llibre o escoltar música, exposar-se a camps electromagnètics pot tindre efectes biològics. No obstant, això no significa que siguen perjudicials per a la salut.  

Ho va asegurar l'OMS després que s'iniciara en el 1996 un projecte d'investigació multidisciplinar sobre camps magnètics, conegut com el Projecte Internacional CEM. En els darrers anys s'han publicat al voltant de 25.000 articles sobre efectes biològics i aplicacions mèdiques de la radiació no ionitzant i s'ha conclós que l'exposició a camps electromagnètics de baixa intensitat no produeix cap conseqüència negativa per a la salut.

Actualment es duen a terme nous estudis per trobar si existeix alguna altra relació de causa-efecte entre els camps electromagnètics i el càncer. Encara que tampoc s'ha descobert que l'exposició a nivells baixos de camps de radiofreqüència genere efectes perjudicials, la preocupació social ha portat a ampliar les investigacions per conèixer si poden generar altres problemes de salut menys evidents.