Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Vodafone utilitzarà els cotxes com a antenes per a millorar la cobertura 4G

Vodafone presentarà en el pròxim Mobile World Congress (MWC) els últims avanços en telecomunicacions, com la tecnologia CrowdCell, que converteix els cotxes en antenes per a millorar la cobertura de la xarxa 4G.

17 de de febrer de 2016

Vodafone Espanya pretén impulsar la cobertura 4G de la seua xarxa amb el desenvolupament de dues noves tecnologies: CrowdCell i 4GFi. Durant la seua presentació dimarts passat a Madrid, van anunciar que aquestes noves tecnologies canviaran el model de desplegament de xarxes, que passarà de ser estàtic a dinàmic, en implantar petites antenes emissores en cotxes o telèfons mòbils. A pesar que han sigut desenvolupades en el Centro de Excelencia de Radio de Madrid, des de la companyia asseguren que l'objectiu és comercialitzar-les a nivell global.

La tecnologia CrowdCell millorarà la cobertura de la xarxa mòbil tant a l'interior com en l'exterior del cotxe en convertir els vehicles en emissores 4G. Per a açò, utilitzarà unes minicel·les de cobertura que seran controlades automàticament per la xarxa de Vodafone. Quan el cotxe estiga en marxa, millorarà l'experiència 4G dels ocupants; mentre que quan estiga aparcat, ampliarà el servei 4G de tots els usuaris.

“Confiem en què les veurem integrades en vehicles en 12 mesos, però abans farem proves”, va afirmar Didier Clavero, director de xarxa de Vodafone Espanya. L'operadora preveu incorporar aquesta tecnologia en vehicles de flota, taxis i autobusos.

Per la seua banda, 4GFi és una aplicació que multiplica la velocitat de transmissió de dades dels terminals 2G i 3G per 15 i 30.000 respectivament. Açò s'aconsegueix connectant els dispositius a un altre mòbil 4G que actua com hotspot, o punt d'accés a Internet. Gràcies a aquesta tecnologia es millorarà la capil·laritat o expansió de la xarxa en aquells espais on la cobertura estiga limitada.

Aquesta tecnologia presenta més avantatges que un hotspot convencional, ja que és automàtica i l'usuari no necessita proporcionar contrasenyes. A més, si descendeix el nivell de bateria del terminal 4G que exerceix com a punt d'accés a Internet, automàticament un altre mòbil seguirà oferint el mateix servei. “Qui es presta a fer d'hostpot solament es veu penalitzat en la seua bateria, però lògicament haurem de donar-li algun incentiu perquè utilitze la tecnologia”, afirmen des de la companyia.


Mobile World Congress

Vodafone presentarà ambdues tecnologies en el Mobile World Congress de Barcelona, l'esdeveniment més important a nivell mundial del sector de les TIC que obrirà les seues portes dilluns que ve 22 de febrer. A banda de CrowdCell i 4GFi també donarà a conèixer altres innovacions en matèria de telecomunicacions.

En la fira duran a terme la primera demostració mundial de la tecnologia MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) 8x8 i 256QAM, que permet aconseguir velocitats de fins a 1 Gbps i visualitzar vídeos en resolució 4K i realitat virtual en moviment. Aquesta tecnologia és la bestreta del 5G, que Vodafone preveu llançar comercialment en 2020.

En un altre estand també presentaran el Sistema de Posicionamiento Radio (RPS), un sistema de localització similar al GPS que es recolza en les xarxes mòbils i que multiplica per deu la precisió de la localització. Les coordenades de longitud i latitud permetran localitzar en un mapa als clients que contracten aquest servei.

Per la seua banda, l'Edge Cloud Computing utilitza xarxes 5G per a reduir la latència i millorar els temps de resposta en aplicacions ofimàtiques del núvol, jocs de realitat virtual i Internet de les Coses.

El MWC també acollirà la presentació de Lampsite, unes microantenes que milloren la cobertura 4G en interiors seguint un model d'arquitectura de xarxa distribuïda. Huawei i Vodafone, les dues empreses que han col·laborat en el seu desenvolupament, demostraran als usuaris els avantatges d'aquesta tecnologia desplegant 210 microantenes.

Etiquetes 4G , GPS , telefonia , antenes