
L'economia xinesa està patint canvis que estan posant en risc la seua prosperitat davant el dubte i l'expectació dels analistes internacionals que observen amb cautela l'evolució del gegant asiàtic.
22 de de març de 2016
L'any passat el gegant asiàtic va créixer a un ritme del 7% del Producte Interior Brut, el que podria ser el creixement més baix en els últims 25 anys. Però així i tot, continua sent una xifra elevada a la qual molts experts veuen difícil arribar a la fi de l'actual exercici. Els mercats estan patint una alta volatilitat en els últims mesos. Les borses xineses van perdre al voltant del 10% del seu valor a l'inici de l'any, però encara que els mercats estiguen vivint una situació convulsa, alguns analistes coincideixen que pot ser que aquesta tendència no acabe contagiant a l'economia del país. Un aura d'incertesa embolica l'activitat econòmica de Xina. Aquestes són només quatre claus per a entendre la situació actual:
Estancament de la indústria
L'índex que mesura l'activitat industrial en xinesa, el PMI, va descendir quatre desenes per a situar-se en 49 punts durant el passat mes de febrer. Per a la indústria del gegant asiàtic, el llindar d'expansió se situa a partir de 50 punts en el PMI. Una xifra que no s'ha va aconseguir al febrer, segons alguns mitjans.
Exportacions
Xina ha passat de ser una economia amb un potencial d'exportació molt elevat a veure's reduïdes les seues xifres a nivells insospitats. Les exportacions en dòlars van descendir un 25,4% respecte al mateix període de l'any passat, una baixada que no es produïa des de 2009. A tot açò se li suma l'alt nivell de deute que acumula aquest país emergent en plena evolució econòmica.
Devaluació del yuan
La moneda xinesa també va perdre valor en els inicis de 2016. S'estima que va eixir del país fins a un bilió de dòlars per por i desconfiança dels inversors que van canviar els iens per altres divises per a assegurar el valor de les seues finances. El Banc Central De Xina va reduir la cotització del ien a xifres a les quals no s'arribava des de 2011 per a reduir així el flux de capitals cap a l'exterior. Aquesta decisió se sumisca a la tendència de devaluació dels últims anys. (També et pot interessar aquest article)
Intervencions en bolsa
L'any nou va arribar amb l'entrada en vigor d'una mesura reguladora que establia la possibilitat de tancar les borses durant 15 minuts si el grup CSI-300 queia un 5%. Després d'aquest temps, si continuaven descendint fins al 7% la jornada se suspenia fins a l'endemà. Va ser el que va succeir diversos dies del mes de gener. Una regulació criticada per molts analistes que atribueixen la pèrdua de valor del mercat xinés a aquesta decisió.
El Banc Popular Xina va injectar 18.440 euros de liquiditat i fins i tot segons El Mundo, alguns fons estatals van realitzar significants compres en el mercat. Davant aquesta situació la CRMV va llançar una sèrie de mesures restrictives entra les que es trobava l'impedir als grans inversors vendre el 1% del total de les seues accions cada tres mesos.