University of Valencia logo Logo Master's Degree in Speech Therapy Intervention Specialization Logo del portal

Premien a una lingüista per desenvolupar una app que prevé i detecta la dislèxia

  • May 12th, 2016
Home prenent notes

En aquest post us parlem de Luz Rello Sánchez, guanyadora del premi Fundació Princesa de Girona 2016 (FPdGi) pel desenvolupament d'eines digitals que detecten i prevenen la dislèxia.

Luz Rello Sánchez, lingüista i doctora en ciència computacional, ha obtingut el premi FPdGi en la categoria social per haver desenvolupat una aplicació per a prevenir i detectar la dislèxia. S'espera que aquesta eina digital estiga a la disposició dels professionals a partir de novembre.

"El premi arriba en un moment molt oportú per al desenvolupament dels nostres treballs, però al mateix temps suposa una major responsabilitat per a tractar de fer les coses bé", ha afirmat Rello. "Crec que l'eina serà molt útil. No solament detecta, sinó que també proposa exercicis de suport i jocs", ha afegit.

La presidenta del jurat, Maravillas Rojo, ha agraït que Rello hi haja decidisc desenvolupar “un model sostenible” que aprofita la tecnologia per a “afrontar el repte social de la dislèxia, al servei del ben comú i amb un alt efecte multiplicador".

Història de superació

Rello Sánchez forma part del 10% de persones que pateixen dislèxia. Ha sigut la seua pròpia experiència i els coneixements que posseeix de Lingüística i Informàtica el que l'han portat a desenvolupar una eina digital amb la qual pretén combatre l'abandó escolar causat per la dislèxia. A més, també és fundadora de Change Dyslexia, un projecte col·laboratiu multidisciplinari que combina recerca, desenvolupament de programari i disseny. Fruit d'aquesta iniciativa han sorgit diferents aplicacions com el detector de dislèxia, Dytective; l'IDEAL eBook Reader per a l'escriptura; Piruletras i DysWebxia.

Un 10% de personas en el món pateixen dislèxia

Piruletras

És un joc amb exercicis per a animar als xiquets que pateixen dislèxia a superar els seus problemes comunicatius. Piruletras ha sigut dissenyat científicament a partir de l'anàlisi dels errors d'escriptura més comuns, en combinació amb resultats de recerques logopèdiques, pedagògiques i de la neurociència cognitiva. Fins al moment ha sigut testat en 48 xiquets diagnosticats de dislèxia que després de quatre setmanes de tractament van cometre menys errors. El joc està disponible de forma gratuïta per a dispositius iOS i Android.

DysWebxia

És un projecte col·laboratiu basat en les tesis doctorals de més de 300 persones (150 d'elles amb dislèxia) que utilitza tècniques de seguiment d'ulls o eye tracking per a fer els textos més llegibles modificant el seu contingut i presentació. Aquesta iniciativa compta amb el respatler de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.

Els premis Fundació Princesa de Girona reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat que treballe a favor dels joves. En l'edició d'enguany s'han presentat 209 candidatures, de les quals 26 han competit en la categoria social, que finalment ha aconseguit Luz Rello Sánchez.