Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Eclipsi lunar parcial 19 de novembre de 2021

  • 19 de novembre de 2021
Eclipsi lunar parcial 19 de novembre de 2021
La Lluna vista durant l'eclipsi lunar des de l'observatori de Roppongi Hills a Tòquio. Fotografia: Philip Fong/AFP.

Hui 19 de novembre, ha tingut lloc el segon eclipsi lunar ocorregut en 2021 (després de l'esdevingut el 26 de maig). A diferència de l'eclipsi previ a la primavera, en aquesta ocasió trobarem un eclipsi lunar parcial i no total, amb una duració de 3 hores i 28 minuts. Es tracta llavors de l'eclipsi lunar de major duració ocorregut en l'últim segle, segons afirma la NASA, i sent clarament visible en gran part del continent americà i asiàtic, així com Austràlia, la regió del pacífic i la secció més occidental d'Europa, coincidint amb la fase de Lluna plena.

Els eclipsis són fenòmens astronòmics  produïts quan la llum procedent d'un cos celeste és bloquejada per un altre cos eclipsante. Des de la Terra és possible l'observació de dues modalitats d'eclipsi, el de Sol i el de Lluna. Dins d'aquests pot tractar-se d'eclipsis parcials o totals. Pel que refereix a l'eclipsi de Lluna, trobem a la Terra posicionada entre el satèl·lit i el Sol, impedint que la llum solar reflectisca sobre la Lluna i permeta veure's l'astre errant. Per això en els eclipsis lunars ocorreguts principalment amb la Lluna plena, el que observem és la desaparició gradual i reaparició de la Lluna.

L'eclipsi penumbral es va iniciar abans de l'alba a les 7.02 hores (UTC 1) hora de la Península Ibèrica. El començament de l'eclipsi parcial, on la Lluna entra en contacte amb la umbra (zona d'ombra), es va donar a les 8.19 hores, finalitzant a les 11.47 hores, ocorrent la major ocultació lunar a les 10.03 hores. La penombra va desaparéixer finalment a les 13.04 hores, una franja horària que des del nostre territori no ens permet observar amb claredat el fenomen.

Aquest ha sigut l'últim (i únic) eclipsi de Lluna que s'ha pogut gaudir des d'Espanya enguany, encara que no l'últim esdeveniment astronòmic, ja que del 18 al 30 de novembre podrà gaudir-se de les Leónidas com any rere any. 

Si vols tornar a seguir l'evolució en directe de l'eclipsi, ací et deixem uns enllaços:

Imatges: