UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Codi PIEC-2736656
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Ciències
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Paraules clau divulgació, ciència, ApS, responsabilitat social
Presentació

El projecte bioApS se centra en la divulgació posant en el centre de l’acció a l’estudiantat. Procurem que totes les accions tinguen com a protagonistes a estudiants de qualsevol titulació que puguen aportar el seu coneixement com a punt de partida per crear materials que ajuden a difondre aspectes diversos de la Biologia.
Algunes tasques estan integrades en el currículum oficial i, per tant, són avaluables. Altres són més interdisciplinàries no tenen l’avaluació habitual, en aquest cas l’avaluació la fan els agents externs, normalment professorat d’instituts que transmeten la seua opinió. En qualsevol cas, s’oferix a l’estudiantat la participació voluntària en el projecte a través de diferents accions, i se li oferix la possibilitat de proposar-ne, per tal que li ajuden a ampliar coneixements i també a desenvolupar competències molt importants dins de la seua formació. Ells i elles esdevenen els autèntics protagonistes de l’acció, formant-se en allò que més els atrau o interessa.Poden publicar textos divulgatius sobre imatges científiques, elaborar vídeos formatius, fer xarrades presencials en centres educatius, elaborar llibres de divulgació, preparar materials per realitzar exposicions temàtiques i difondre per xarxes socials informació diversa sobre temes triats per ells mateixos, en definitiva crear amb il·lusió. Pensem que totes aquestes tasques els ajuda en la seua formació, com a complement al que sol ser la docència habitual en l’aula, a treballar en equip, a augmentar la seua capacitat creativa, ús de noves tecnologies, incrementar la iniciativa, elements importants de cara a augmentar la seua ocupabilitat.

Objectius

La finalitat del projecte és millorar la formació de l’estudiantat i la divulgació del coneixement científic dins del món educatiu però també a la societat en general, elaborant materials d’accés lliure i gratuït. Les diferents opcions que poden escollir dona peu a què puguen treballar de manera cooperativa, millorar la seua capacitat creativa, ús de noves tecnologies, programari
informàtic divers, incrementar la iniciativa a l’hora d’involucrar-se i elaborar un projecte, elements importants de cara a augmentar la seua ocupabilitat. Procurem que deixen ser objectes passius i passen a ser elements actius del seu aprenentatge, i amb valors positius respecte a la societat.
El projecte va nàixer amb dos accions principals: l’elaboració de vídeos sobre temes sol·licitats dels instituts i la publicació d’una foto científica amb un text explicatiu, que havien de traduir de l’anglès al valencià, per indicar què s’estava investigant o quin era el descobriment obtingut.
La primera tasca era avaluable, dins del context d’una activitat transversal obligatòria que fan els estudiants del primer curs del Grau en Biologia. La segona tasca era totalment voluntària però no per això de menor interès acadèmic ja que les fotos provenen de revistes científics d’alt impacte i això permetia que al participar tingueren accés directe a notícies científiques de primer nivell i recents.
Amb el temps, hem anat mantenint aquestes activitats i incorporant altres segons les noves idees i propostes que anaven sorgint, sempre amb la finalitat de poder oferir a l’alumnat de formar-se en allò que més li interessa.
en cada moment. La incorporació al projecte implica un compromís, responsabilitat i dedicació que, quan no es poden satisfer, no obtenen el reconeixement final.
Enguany tenim previst començar el projecte amb una sèrie de possibilitat i accions en les que l’alumnat pot implicar-se segons les seues preferències.
A l’alumnat del primer curs del grau en Biologia els oferirem la possibilitat d’incorporar-se al projecte elaborant un vídeo sobre un tema triat pel professorat dels centres educatius de procedència. Aquesta activitat
serà una alternativa al treball obligatori que fan els estudiants en eixe curs consistent en l’elaboració d’un pòster. Aquest vídeo es publica i és accessible en Internet. Els beneficis d’aquesta activitat són la durabilitat del producte
elaborat (el vídeo és visible permanentment mentre què el pòster dura els pocs dies que està exposat a la Facultat), i el grau d’exigència en l’elaboració. Al ser un producte accessible, sol haver un grau més de qualitat i rigor. A més els incorporem a la tasca de la publicació de la foto científica amb un text explicatiu. És la foto biomèdica del dia, que es publica en anglès cada dia i nosaltres fem una rèplica en valencià. És una activitat que els posa en contacte en el llenguatge científic en anglès (necessari en qualsevol àmbit) i també amb novetats de tota mena relacionades amb la biologia. Foto a foto van coneixent diferents procediments, tècniques,estratègies,... que estan relacionades, cadascuna d’elles, amb algunes matèries de qualsevol grau amb contingut biològic. És presenten, entre altres, fotos sobre malalties, nou instrumental científic, procediments experimentals i models biològic en desenvolupament. Aleshores estem parlant de matèries relacionades amb
immunologia, microbiologia, farmacologia, bioquímica, fisiologia, biologia cel·lular, etologia, psicologia,neurobiologia, genètica, anatomia patològica i fins i tot botànica i fisiologia vegetal que, en ocasions, aporten solucions o recursos per als temes de biomedicina que es tracten. Aquesta activitat pot fer-la, també, qualsevol estudiant interessat en mantindre’s al dia en els avanços científics i en col·laborar en la divulgació de la ciència. Els beneficis són exactament els mateixos i l’aprenentatge està en cada foto.
Altres activitats que proposem per participar en el projecte són:
- Participació en la realització de xarrades en centres educatius o altres entitats que ho sol·liciten. Poden preparar noves xarrades, retocar les existents i acudir a fer la xarrada presencialment, en horari compatible
amb les tasques docents. Els temes i contingut són triats pels participants. Temes que els interessa, temes que saben que són interessants per alumnes d’ESO i Batxiller. Les xarrades es realitzen ajustant-se al nivell acadèmic que indique el professorat dels centres. Aquesta activitat va sorgir per iniciativa dels nostres estudiants i poc a poc ha anat incorporant estudiants d’altres graus i màsters. Açò ha permés preparar xarrades amb un marcat caràcter interdisciplinari, relacionant la biologia amb altres àmbits com la nutrició,
la sociologia i la psicologia i amb un marcat accent en temes com la sostenibilitat i respecte pel medi ambient, salut, compromís identitari, igualtat i respecte a la diversitat, educació i pensament crític.
- Participació en la realització vídeos breus de contingut científic divulgatiu, per publicar en xarxes socials. Els vídeos tindran línies temàtiques concretes i models d'elaboració. Una de les línies de treball seria, per exemple, respondre qüestions que els plantegen des dels instituts, o dins de la Universitat, per definir algun terme o resoldre algun dubte relacionat amb la Biologia.

- Participació en la realització de materials, i la seua divulgació en xarxes, de materials del microscopi virtual.
Aquest microscopi virtual l’hem desenvolupat en els anys anteriors. El professorat participa en la preparació dels materials que s’incorporen al microscopi (preparacions histològiques, fotografiat,...) i l’alumnat elabora
materials complementaris que li aporten valor i accessibilitat, com per exemple vídeos sobre algun tema concret, dibuixos i/o models 3D dels teixits o cèl·lules, i la divulgació dels continguts en xarxes socials.
- Participació en ampliar continguts dels materials existents, com per exemple completar els termes del
bioglossari que vàrem fer en anys anteriors amb vídeos o il·lustracions sobre els termes existents, o de nous

- Participació en la realització de documents de contingut divulgatiu. Tenim previst elaborar un llibre sobre les Matildes, les dones que no han tingut un adequat reconeixement al seu treball científic. Una aportació a la visibilització de les dones en la ciència, procurant inspirar i animar a les noves generacions. Per altra banda a bioApS disposem de materials que ens permet poder elaborar altres llibres com per exemple algun relacionat
amb el microscopi virtual o sobre les més de 3000 fotos que tenim a BPoD, buscant alguna temàtica que permeta reunir eixos materials i elaborar textos divulgatius. I, també, oferim la participació en la realització d’exposicions de cartells sobre alguna temàtica, relacionada o no amb tot l’anterior. Sabem que el Vicerectorat de Cultura està obert a iniciatives d’aquesta classe i encaixa amb els objectius del projecte.
- Finalment, la coordinació de tasques. En el treball col·lectiu i divers com aquest projecte necessita persones que vulguen assumir la responsabilitat de planificar, coordinar, fer seguiments i supervisar. Dins del projecte poden dur a terme aquestes tasques. Actualment algunes ho fan dins de l’apartat de les xarrades i es pot ampliar a altres aspectes.
Aquestes propostes es realitzaran en la mesura en què l’alumnat es trobe interessat, obrint les portes a altres opcions que puguen sorgir.
El plantejament del projecte, amb diverses opcions de participació fa que siga totalment multidisciplinari. Inicialment podia estar més involucrat amb les matèries del primer curs del grau en Biologia (33041 Biologia, 33042 Biologia, universitat i societat, 33053 L'arbre de la vida, 33044 Estructura de la cèl·lula, 33069 Física, 33070 Geologia, 33043 Eines bàsiques en biología, 33039 Matemàtiques I, 33040 Matemàtiques II i 33068 Química), com ho és la realització del pòster (la nota obtinguda en aquesta tasca representa el 10% de totes les notes del primer curs. Actualment el projecte bioApS està vinculat, com s’ha explicat abans, amb la gran majoria de les assignatures del grau en Biologia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia i també amb moltes del grau en Medicina, Farmàcia, Psicologia i Sociologia, així com màsters dels graus relacionats amb aquells.
El nombre de participants estimat seria entre 30-50. En la proposta hem inclòs els que ara tenen previsió de
seguir o d’incorporar-se al principi del curs 23-24. A més, a l’inici del curs fem la presentació del projecte als
estudiants del primer curs del grau en Biologia i en les aules d’altres cursos en les que impartim classes. I, per
suposat, acceptem la incorporació de persones que arriben de manera espontània i volen aportar alguna cosa
al projecte.

Subvenció

400 €

Graus implicats
Grau en Biologia
Grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques
Grau en Biotecnologia
Assignatures implicades

33041 Biologia,
33042 Biologia, universitat i societat,

33053 L'arbre de la vida,

33044 Estructura de la cèl·lula, 33069 Física,
33070 Geologia,

33043 Eines bàsiques en biología,

33039 Matemàtiques I,

33040 Matemàtiques II

33068 Química

Coordinació
  • PONSODA I MARTI, XAVIER JOSEP
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • MOLINA NAVARRO, MARIA MICAELA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
Estructures associades
Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Facultat de Ciències Biològiques
PLAYLIST