UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Codi PIEC_2736707
Curs acadèmic 2023-2024
Grup d'innovació educativa Grup d'experiències docents en Infermeria
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Ciències de la Salut
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Activitats per incorporar i afavorir el respecte i l'atenció a la diversitat
  • Afavoriment de l'emprenedoria
  • Millora de l'ocupabilitat
  • Activitats per incorporar la perspectiva de gènere
Paraules clau interculturalitat, actituds, competències, salut
Línies estratègiques

Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.

Incorporació d'entitats no lucratives (associacions, fundacions i ONG's) en les didàctiques d'innovació docent.
Accions per a fomentar la igualtat de gènere i la diversitat.
Accions per a fomentar l'ocupabilitat i l'emprenedoria.
 

Presentació

Durant els cursos passats s'han vingut desenvolupant en el grau d'Infermeria els projectes d'innovació “Parlar de salut: biblioteques humanes” (curs 2021-22) i “Continuem parlant de salut” (curs 2022-23). L'objectiu  d'estos projectes era compartir històries personals per a trencar estereotips, promoure un canvi d'actituds i acostar realitats a l'alumnat. En el curs 2021-22 l'activitat es va realitzar en col·laboració amb Farmamundi i València Acull i amb ASLEUVAL i en el curs 2022-23 es va incorporar “@nuestrohilorojo” per a parlar de les adopcions i de l'acolliment familiar. A més, algunes d'estes experiències també es van emportar a l'alumnat del Màster de formació de professorat de Secundària (especialitat Biosanitàries). Les valoracions d'estes activitats han sigut satisfactòries. L'alumnat ha manifestat interés en les temàtiques propostes i ha agraït la participació de les associacions. En el pròxim curs acadèmic es pretén continuar el projecte amb altres associacions, propostes per l'alumnat, centrant-nos en aquelles que poden millorar les competències professionals de l'alumnat d'Infermeria. El projecte permetrà a l'alumnat 
 formar-se descobrint a través del diàleg, les necessitats reals de diferents col·lectius amb l'objectiu  reflexionar sobre la problemàtica tractada i intentar millorar. No és només una estratègia d'aprenentatge per a aconseguir que s'adquirisquen més coneixements teòrics, sinó que es tracta que puguen optimitzar el seu aprenentatge.
Entre els objectius del projecte dut a terme en el curs 2022-23 figurava el possibilitar el desenvolupament de competències interpersonals (com és la comunicació en salut), a més de la competència cultural. 
Este objectiu ampliava els objectius proposats en el projecte del curs 2021-2022, centrats inicialment en l'adquisició de la competència cultural a través de la reflexió de les experiències vitals de la població immigrant amb el sistema sanitari.
En estes activitats, previ al desenvolupament de l'activitat es passa un qüestionari anònim a l'alumnat per a conéixer les seues actituds cap a la temàtica plantejada (immigració, adopció o acolliment familiar) i una vegada acabada l'activitat es repetix per a valorar els canvis. L'activitat fa reflexionar als i les estudiants. 
Depenent del tema, les vivències tenen una gran càrrega emocional, tant per a les persones convidades com per als oients. Les temàtiques tractades són l'atenció del sistema sanitari, la igualtat de gènere, l'atenció 
a la família entre altres.
La metodologia utilitzada és molt ben valorada per part d'alumnat. La valoració mitjana que rep d'és d'un  9,4 sobre 10. El 97,5% dels participants valora esta metodologia amb un 9 o un 10. A més, els fa 
reflexionar sobre la necessitat de millorar el desenvolupament de les competències interpersonals en els i les professionals sanitaris. S'ha comprovat que les preguntes d'examen relacionades amb el tema han eixit bé.

Objectius

Els objectius generals del projecte són
-Contribuir al desenvolupament de competències interpersonals necessàries en els professionals de la salut.
-Promoure la qualitat (i equitat) de l'atenció de la salut en els futurs professionals.
Per a això, es deurà:
- Reflexionar sobre les experiències vitals i relacionar-les amb el sistema sanitari.
- Millorar la comunicació interpersonal i la comunicació en salut.
- Millorar l'escolta activa, l'empatia i la flexibilitat.
- Familiaritzar a l'estudiant en l'atenció a persones que sovint no contacten amb els recursos sanitaris que habitualment utilitza la resta de la població.
A més, com l'activitat es portarà al màster de formació de professorat, es tractarà que valoren l'ús de diferents metodologies actives i que igualment adquirisquen estes competències

Subvenció

100 €

Graus implicats
Grau en Infermeria
Grau en Podologia
Màsters implicats
Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària
Assignatures implicades

Assignatura de Psicologia (Grau de Podologia, primer curs) l'assignatura d'Infermeria Comunitària (Grau d'Infermeria, segon curs).

També l'assiganturea d'Innovació docent i iniciació a la investigació 
educativa (especialitats biosanitària del Màster en Formació de Professorat de Secundària).

Estudiantat a qui va dirigit

Grau de Podologia (primer curs), Grau d'Infermeria (segon curs), ts biosanitària del Màster en Formació de Professorat de Secundària).

Coordinació
  • BALLESTAR TARIN, MARIA LUISA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Membres
  • MARTINEZ SABATER, ANTONIO
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Dega/Degana / Director/a Ets
Veure fitxa
Estructures associades
Altres estructures

Diferents ONGS: Farmamundi, Valencia Acoge, ASLELUAL, #@Nuestrohilorojo#

PLAYLIST