UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Codi PIEC-2732603
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Arts i Humanitats
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Paraules clau Visualitat, Imatge, Art, Enciclopèdia
Línies estratègiques

Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.

Presentació

Wikipèdia és l’enciclopèdia lliure més consultada del món i milions de persones acudeixen diàriament a ella per a informar-se. La millor manera de compartir en obert la informació generada en les nostres assignatures és, possiblement, a través d’enciclopèdies online colaboratives i en concret, a través de la Wikipedia i la Viquipèdia. 
Un tema concret relacionat amb conceptes específics d’una matèria, assignatura o metodologia, com els desenvolupats a l’assignatura Anàlisi i Interpretació de la Imatge, impartida als graus d’Història de l’Art i d’Història, permetria millorar el contingut i verificabilitat dels articles enciclopèdics existents, a través del seu anàlisi, ampliació, millora o creació.
Així mateix, el caràcter transversal d’aquesta assignatura, impartida en el primer curs, permet que les competències adquirides en ella en tot allò que implica l’estudi de la visualitat artística puguen ser transferides i represes en altres assignatures de cursos posteriors.
Aquestes qüestions contenen distints elements que es podran desenvolupar al llarg del projecte, com ara la creació de nous continguts en enciclopèdies online col·laboratives relatius a altres assignatures del grau d’Història de l’Art, que permeten donar visibilitat a elements patrimonials materials i immaterials locals, dones artistes, ... Alliberar imatges a plataformes com Wikimedia Commons que permeten il·lustrar els articles d’enciclopèdies col·laboratives com ara Wikipedia o Viquipèdia, o dades de Wikidata. Així com també crear dinàmiques de treball entre l’alumnat, el professorat i la comunitat de persones editores d’articles a les enciclopèdies col·laboratives, tant en aquest projecte com en futurs.
El projecte preveu tres estratègies de treball a seguir:
a) Tallers de visualitat artística per a l’assignatura Anàlisi i Interpretació de la imatge.
b) Organització de les III Jornades d’Innovació Educativa.
c) Organització d’una Wikimarató en cadascun dels semestres.

Objectius

1.- Desenvolupar en l’alumnat habilitats necessàries per al treball en equip, l’aprenentatge basat en projectes i l’aprenentatge cooperatiu. Línia d’innovació educativa 1. Promoure l’ús de metodologies actives per al desenvolupament de competències en què l’alumnat siga partícip i responsable del seu propi aprenentatge. 2.- Reflexionar sobre l’ús de les TIC i potenciar l’anàlisi, avaluació i millora dels continguts disponibles a la xarxa, tot fomentant la implicació de l’alumnat en l’ús de noves tecnologies per a l’aprenentatge autònom i l’avaluació entre iguals. Línia d’innovació educativa 2. Fomentar el bon ús de les tecnologies digitals i/o els recursos educatius oberts en la docència i en l’aprenentatge. 3.- Consolidar les accions d’innovació que l’equip porta a terme des de fa anys, de manera coordinada, per tal de donar visibilitat a les accions destinades a l’anàlisi i difusió d’un glossari específic a través d’enciclopèdies online colaboratives i els tallers de visualitat artística. Línia d’innovació educativa 2. Promoure la creació i la difusió de recursos educatius de qualitat i impacte en l’aprenentatge. 4.- Disenyar i elaborar material docent de carácter virtual i avaluable per a reforçar les competències adquirides per l’alumnat i que aquest puga ser profitós en altres assignatures i cursos acadèmics. Línia d’innovació educativa 2. Incentivar l’adquisició, el desenvolupament i la millora de la competència digital docent i la de l’alumnat. 5.- Potenciar el treball col·laboratiu entre el professorat de l’assignatura Anàlisi i Interpretació de la Imatge i l’alumnat dels distints cursos d’Història de l’Art i Història. Línia d’innovació educativa 3. Afavorir la coordinació i l’intercanvi d’experiències didàctiques entre els docents, amb la finalitat de millorar els processos d’ensenyament-aprenentatge. Aquest objectiu està relacionat amb l’ODS 17: aliances per a aconseguir els objectius. 6.- Dissenyar i crear material docent com a resultat dels projectes realitzats per l’alumnat i els tallers de visualitat artística impartits pel professorat. Línia d’innovació educativa 3. Incentivar la participació del professorat, de titulacions i de centres de la Universitat de València, en accions d’innovació docent. 7.- Promoure bones practiques en la docència i el procés d’ensenyament-aprenentatge. Línia d’acció educativa 3. Motivar la reflexió sobre la millora de la tasca docent i la seua implicació en l’aprenentatge de l’alumnat. Els objectius assenyalats es poden relacionar amb les següents línies d’innovació educativa complementàries: 1. Ús de les TIC com a facilitadores de l’aprenentatge i com a recurs didàctic. 2. Foment de la competència digital en l’alumnat. 6. Accions que contribuïsquen a fomentar la sostenibilitat.

Subvenció

100 €

Graus implicats
Grau en Història
Grau en Història de l’Art
Assignatures implicades

Grau d’Història de l’Art: Curs 1º: 33871. Análisis e Interpretación de la Imagen. Grups A, B, i C: 180 estudiants. 33877. Historia del arte de Egipto y del Próximo Oriente antiguo. Grup A: 60 estudiants. 33878. Historia del Arte Griego. Grup C: 60 estudiants. 33879. Historia del Arte Romano. Grup A i B: 120 estudiants. Curs 2º: 33876. Fuentes de la Historia del Arte. Grup A: 70 estudiants. 33881. Historia del Arte del Gótico. Grup B: 80 estudiants. 33882. Historia del Arte Bizantino e Islámico. Grup A: 70 estudiants. 33884. Historia del Arte Barroco del Siglo XVII. Grup A: 70 estudiants. Curs 3º: 33892. Historia del Arte Valenciano I. Grup B: 60 estudiants. 33893. Historia del Arte Valenciano II. Grup B: 60 estudiants. 33896. Historiografía artística. Grup A: 60 estudiants. 33889. Historia de la fotografía. Grup B: 60 estudiants. Curs 4º: 33902. Historia del Arte Medieval Hispano. Grup A: 30 estudiants. Grau d’Història: Curs 1º: 34014. Análisis e Interpretación de la Imagen. Grups A, B, C i D: 220 estudiants. 34013. Introducción a la Historia del Arte. Grup A: 75 estudiants.

Estudiantat a qui va dirigit

Relació d’assignatures i nombre d’estudiants aproximat: o Grau d’Història de l’Art: Curs 1º 33871. Análisis e Interpretación de la Imagen. Grups A, B, i C: 180 estudiants; 33877. Historia del arte de Egipto y del Próximo Oriente antiguo. Grup A: 60 estudiants; 33878. Historia del Arte Griego. Grup C: 60 estudiants; 33879. Historia del Arte Romano. Grup A i B: 120 estudiants. Curs 2º 33876. Fuentes de la Historia del Arte. Grup A: 70 estudiants; 33881. Historia del Arte del Gótico. Grup B: 80 estudiants; 33882. Historia del Arte Bizantino e Islámico. Grup A: 70 estudiants; 33884. Historia del Arte Barroco del Siglo XVII. Grup A: 70 estudiants. Curs 3º 33892. Historia del Arte Valenciano I. Grupo B: 60 estudiants; 33893. Historia del Arte Valenciano II. Grupo B: 60 estudiants; 33896. Historiografía artística. Grupo A: 60 estudiants; 33889. Historia de la fotografía. Grupo B: 60 estudiants; 33894. Historia y gestión del patrimonio artístico. Grup A: 70 estudiants Curs 4º 33902. Historia del Arte Medieval Hispano. Grup A: 30 estudiants. o Grau d’Història: Curs 1º 34014. Análisis e Interpretación de la Imagen. Grups A, B, C i D: 220 estudiants; 34013. Introducción a la Historia del Arte. Grup A: 75 estudiants.

Esdeveniment on es presenta

En el marc del projecte el grup IDEIA. Innovació Docent en els Estudis de la Imatge i l’Art vam organitzar les III JORNADES D’INNOVACIÓ EDUCATIVA. EXPERIÈNCIES D'INNOVACIÓ EDUCATIVA EN ELS PROCESSOS D'ANÀLISI I DIFUSIÓ DE LES IMATGES, celebrades el 10 de maig al Saló de Graus “Manuel Ardit” de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. L’objectiu de les jornades fou compartir i reflexionar sobre les experiències d’innovació educativa relacionades amb l’estudi de la imatge artística com a història cultural. En esta tercera edició ens vam proposar mostrar una sèrie d’experiències sobre la implementació d’estratègies innovadores en la docència enfocada a l’estudi cultural de les imatges, amb l’objectiu d'intercanviar plantejaments, accions i activitats; així com posar en comú les inquietuds, iniciatives, problemàtiques i resultats obtinguts. Els temes comuns al voltant dels quals va girar aquesta nova edició es van centrar tant en la posada en pràctica d’aquest tipus d’estratègies d’innovació en els processos d’anàlisi de les imatges artístiques com en el canals implementats per a la seua difusió. En total es van presentar 17 comunicacions.

Resultats

La col·laboració amb la comunitat editora de Wikipedia (Amical Wikimedia i Wikimedia España) ens ha permés crear dinàmiques de treball amb l’alumnat diferents, afavorir aliances i permetre que el treball realitzat a l’aula vaja més enllà, tot posant en el centre el procés d’aprenentatge, la generació de coneixement i de recursos, per tal de crear una transferència d’informació disponible per a la societat i que abans no estava present a l’entorn digital. Millorar el contingut i verificabilitat dels articles seleccionats. Crear nous continguts que donen visibilitat a la tasca realitzada a les assignatures. Alliberar imatges noves a Wikimedia Commons. Crear dinàmiques de treball entre l’alumnat, les institucions implicades i el context més immediat.

Coordinació
  • OLIVARES TORRES, ENRIQUE
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Membres
  • OLIVARES TORRES, ENRIQUE
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
  • MOCHOLI MARTINEZ, M. ELVIRA
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • VIVES-FERRANDIZ SANCHEZ, LUIS
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a de Mobilitat
Veure fitxa
  • CHIVA BELTRAN, JUAN
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Secretari/a de Departament
Veure fitxa
  • DOMENECH GARCIA, SERGI
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Especialista Pau
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • MARTI BONAFE, ANGELES
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • GARCIA MAHIQUES, RAFAEL
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
  • MONZON PERTEJO, ELENA
  • PDI-Ajudant Doctor/A
  • Especialista Pau
Veure fitxa
  • GALLART PINEDA, PASCUAL ANGEL
  • PDI-Associat/Da Universitari/A
Veure fitxa
  • SEGUI BALAGUER, CARMEN MONTIEL
  • PI-Pred_Conselleria Acif Gva
Veure fitxa
  • SARRIO ANDRES, PAU MARIA
  • PI-Invest Formacio Atraccio Talent
Veure fitxa
Participants d'altres entitats

BAIXAULI ROMERO RAQUEL

MONTESINOS CASTAÑEDA MARIA

Estructures associades
PLAYLIST