UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Codi PIEE_2734621
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Emergents
Àrees de coneixement Ciències de la Salut
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Aprenentatge basat en problemes
Paraules clau metodología activa, universitarios, búsquedas
Línies estratègiques

Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.

Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge. Recurs didàctic.

Presentació

Este proyecto de innovación docente consiste en una propuesta de aprendizaje basado en la resolución de problemas dirigido al alumnado de cuarto curso del grado de Psicología. Siguiendo con la propuesta que nos concedieron el año 2022 (UV-SFPIE_PID-2077137), el objetivo principal se centra en mejorar la capacidad de búsqueda en bases de datos mediante la resolución de casos prácticos basados en la práctica profesional del psicólogo. Durante el primer mes de la asignatura el alumnado recibirá formación mediante diferentes metodologías (videotutoriales, clases magistrales y tutorías) sobre la búsqueda con operadores booleanos y la filtración de la información relevante. Tras este proceso de aprendizaje general se presentarán los casos prácticos para resolver por cada grupo, formados por cinco o seis alumnos. Cada caso presentado está estrechamente relacionado con el contenido de cada bloque temático. De esta forma, pretendemos que los contenidos teóricos sean siempre presentados en una vertiente aplicada que acerque el proceso de aprendizaje con las competencias necesarias del psicólogo. Finalmente, cada grupo presentará en clase cuál ha sido la estrategia seguida para resolver el caso correspondiente y qué solución han considerado más adecuada.
En este segundo proyecto de innovación educativa, pretendemos continuar y mejorar el proyecto realizado el año pasado “Aprendizaje basado en la resolución de casos: del aula de psicología fisiológica a la consulta” (UV-SFPIE_PID-2077137) en la asignatura de Psicoendocrinología (el anterior proyecto estaba previsto que se desarrollara en las asignaturas Psicología Fisiológica I y II, pero se tuvo que llevar a cabo en Psicoendocrinología puesto que el profesorado implicado no pudo impartir las materias que se propusieron inicialmente; por lo que se adaptó el proyecto completo, siguiendo las directrices que marcamos en inicialmente).

Objectius

Proporcionar a l'alumnat del grau de Psicologia una informació de caràcter pràctic que complementara i consolidara els seus coneixements. Mitjançant l'aprenentatge basat en problemes (ABP), l'estudiant ha adquirit coneixements sobre estratègies de cerca d'informació a bases de dades científiques.

Reconeixement del problema que ha generat la consulta i definició o conceptualització de la consulta.

Seleccionar les fonts d'informació que s'utilitzaran per respondre a la cerca d'informació.

Formular l'estratègia de cerca (paraules clau i operadors booleans).

Familiaritzar-se amb les estratègies de cerca.

Generar criteris d'inclusió i exclusió.

Execució de l'estratègia de cerca.

Avaluar els primers resultats obtinguts.

Elaborar el diagrama de flux.

Revisió del procés segons els resultats obtinguts.

Subvenció

400

Graus implicats
Grau en Psicologia
Assignatures implicades

Psicoendocrinología

Estudiantat a qui va dirigit

Se prevé poder llevar a cabo esta metodología en los siguientes grupos:  Psicoendocrinología: VM-VT-F-H Con la previsión de 50 alumnos/as matriculados por grupo, contaremos con unos 150-200 estudiantes para desarrollar el proyecto de innovación.

Esdeveniment on es presenta

Respecte a l’impacte i la transferència del coneixements cal nombrar la participació en congressos, així com l’elaboració de pòsters, comunicació oral i xicotets articles en els mateixos. Hem participat als següents congressos:  ICON 2024: ICON-edu 2024 es celebra al Campus Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d'Alacant en juny del 2024. Està adreçat a acadèmics, investigadors i professionals vinculats a l'àmbit educatiu; tant docents com a estudiants de grau i postgrau, gestors, etc. Vam participar amb un pòster titulat: “Impacto de la metodología ABP sobre el estrés académico (un estudio de medición pre y post aplicación)”. INRED 2024: IX Congrés d'Innovació Educativa i Docència a Xarxa INRED 2024 celebrat els dies 11 i 12 de juliol. Vam participar amb la presentació d’un xicotet article i el seu pòster: “Metodología ABP: Explorando el vínculo entre desarrollo de habilidades de búsqueda de información científica, estrés académico y autorregulación”. Hem participat també a INNOVAGOGIA 2024, un congrés en línia, que es va celebrar del 28 al 30 de maig de 2024 i que possibilità la participació en un espai en línia de reflexió i intercanvi de coneixements i experiències sobre l'àmbit educatiu en tota la seva globalitat.

Resultats

L'ús de la metodologia ABP, amb la perspectiva de capacitar els estudiants del Grau de Psicologia en l'adquisició de coneixements i destreses relacionades amb la cerca d'informació en bases de dades científiques, emprant operadors booleans, es mostra altament prometedor per a la seva implementació en l'estudiantat universitari. No obstant això, per comprendre completament el seu potencial i efectivitat, és crucial dur a terme estudis que incloguin un grup control i considerin la perspectiva del professorat de diverses àrees acadèmiques.

Coordinació
  • MONTAGUD ROMERO, SANDRA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • MONTAGUD ROMERO, SANDRA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • RODRIGUEZ ARIAS, MARTA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • AGUILAR CALPE, M.ASUNCION
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • FERRER PEREZ, CARMEN
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • TORRES RUBIO, LAURA
  • PI-Pred_Conselleria Acif Gva
Veure fitxa
Estructures associades
PLAYLIST