UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Acrònim PIEE_2732708
Codi PIEE_2732708
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Emergents
Àrees de coneixement Ciències de la Salut
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Aprenentatge basat en reptes
  • Autoavaluació
  • Altres estratègies d'avaluació
  • Elaboració de vídeos
  • Elaboració de qüestionaris en línia
Paraules clau Digitalització, laminetes microscòpìques
Línies estratègiques

Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.

Foment de la competència digital en l'estudiantat.

Presentació

La digitalització de laminetes dels talls histològics està revolucionant els Departaments de Patologia dels hospitals del nostre entorn, i en el àmbit docent proporciona una magnífica ferramenta per desenvolupar noves estatègies d’ aprenentatge i avaluació. En aquest projecte volem innovar l’ensenyament pràctic de l’assignatura d’Anatomia Patològica, millorant l’ aprenentatge i permetent als estudiants familiaritzar-se amb las especialitat d’Anatomia Patològica.

El nostre objectiu és desenvolupar un entorn digital d’aprenentatge i autoavaluació que inclourà un arxiu digital d’imatges de microscopia digital, materials d’aprenentatge multimèdia i ferramentes interactives de autoavaluació. El repositori d’imatges digitals permetrà als alumnes dirigir de forma autónoma la microscopia virtual. Els materials d’aprenentatge constaran de presentacions amb imatges histològiques i text explicatiu, així com de videotutorials de microscopia vitual en els que els professors explicaran les troballes histopatològiques en el seu context clínic i fisiopatològic. Per promoure l’aprenentatge actiu i avaluar la utilitat del projecte, plantejarem a més dos estratègies complementàries d’autoavaluació. En primer lloc, elaborarem presentacions PowerPoint interactives mitjançant imatges i anotacions sobre elles. En segon lloc, utilitzarem qüestionaris interactius d’autoavaluació com el Kahoot o qüestionaris en diferit, creant un entorn lúdic i motivador on practicar el reconeixement d’imatges histològiques.

Tots els materials derivats d’aquest projecte podran ser utilitzats en els cursos posteriors i serán especialmente necessaris en cas d’adaptació a la docència vitual o híbrida. Finalment, creguem que amb aquest projecte d’innovació docent, millorarà la qualitat de l’ensenyament, promovent l’aprenentatge actiu, millorant les competències dels estudiants i actualitzant l’assignatura d’Anatomia Patològica als nous temps.

Objectius

L’Anatomia Patològica és la disciplina mèdica que estudia les bases de la malaltia des de la morfología fins al nivel molecular. I suposa uns dels primers contactes per part dels estudiants de Podologia amb els processos patològics. Es tracta d’una área on la visualització de l'estudi histopatològic és fonamental per a entendre i comprendre els procesos fisiopatològics. Per als futurs podòlegs és important i crucial poder entendre la correlació clínico-patològica, que és el fonament per al correcte diagnòstic. A més, el desconeixement de l’Anatomia Patològica és un dels motius de que la major part dels estudiants no entenga ni conega les patologies infeccioses, metabòliques i neoplàsiques que esdevenen al membre inferior(1).

La assignatura Anatomia Patològica General és una assignatura obligatòria del Grau de Podologia que s’imparteix en el primer quadrimestre del segon curs acadèmic. Inclou clases teòriques, seminaris, pràctiques microscópiques i clíniques. Les pràctiques microscòpiques s’imparteixen durant dos sessions de quatre hores cadascuna, on es repasen les malalties vistes i estudiades a  les classes teòriques. Cadascuna d’aquestes sessions consta de cinc preparacions o talls histològics d’una malaltia concreta. Finalment, hi ha un mòdul de repàs i examen pràctic que puntua per a la nota final definitiva segons la guia docent. Cadascuna d’aquestes preparacions es desenvolupa de forma presencial a la sala de pràctiques microscòpiques del Departament de Patologia a la Facultat de Medicina i Odontologia. El professor projecta en temps real la imatge des del seu microscopi en la pantalla de la classe i explica les troballes histològiques rellevants en un context clínic adequat. En les practiques es fomenta la participació dels estudiants. A més, els alumnes disposen d’un microscopi individual i de les preparacions per a la seua visualització. Habitualment capten imatges digitals amb els seus propis dispositius mòbils per al seu estudi posterior en diferit, amb la qual cosa pot obstaculitzar la atenció en alguns casos. Durant el curs 2020-21, degut a les mesures davant la situación de pandèmia produïda per la COVID-19, les pràctiques es varen desenvolupar de forma presencial amb grups molt reduïts, però sense la utilització dels microscopis individuals.    

Encara que el microscopi òptic ha sigut l’instrument més ampliament utilitzat tant a la docència d’Anatomia Patològica com a l’àmbit clínic, actualmente ens trobem amb la implantació cada vegada més extesa de la Patologia Digital. Els avanços tecnològics han permés convertir les preparacions histològiques tradicionals en imatges de microscopia virtual d’alta resolución o whole slide images (WSI). La Patología Digital ha emergit com una excel.lent plataforma en Anatomia Patològica, tant a la investigació biomèdica com a la pràctica clínica. Els sistemes de microscopia virtual poden fer-se servir per crear sessions virtuals que simulen el microscopi multicapçal, on es reuneixen els patòlegs per consultar casos entre ells. De la mateixa manera, la digitalització a l’àmbit educatiu s’ha començat a generalitzar, fonamentalment mitjançant la creació de llibreries virtuals d’imatges i casos clínics. La situació de pandèmia generada per la COVID-19 ha accelerat aquesta revolució, fomentant la implementació d’alternatives per a la docència virtual (2,3).

L’aprenentatge online o E-learning juga un paper crucial en l’ensenyament a distància i en situacions d’ensenyament virtual forçat per les circumstàncies. Al camp de la Patologia s’han desenvolupat diferents estratègies d’aprenentatge online. Les experiències reportades inclouen la utilització tant de WSI com d’imatges digitals estàtiques que incorporen mètodes d’autoavaluació com qüestionaris o proves tipus “arrossegar i soltar”, “recerca de combinacions”, etc. (4). Diversos estudis indiquen que la utilització de recursos online i microscopia virtual milloren el rendiment acadèmic i augmenta la satisfacció per part del estudiantat (5,6). A més a més, els materials digitals d’estudi i autoavaluació compten amb la gran acceptació dels estudiants(5,7). Encara que aquests nous models d’aprenentage exigeixen per part de l’estudiant una major implicació, es tracta doncs, d’un esforç adaptable al tractar-se d’una activitat en diferit, que potencialment facilita el procés d’aprenentage i millora el rendiment acadèmic. Les ferramentes interactives d’autoavaluació són especialment atractives per a reforçar els coneixements adquirits i ajudar a l’estudiant a detectar errades de comprensió.

Una de les plataformes d’aprenentatge interactiu basat en el joc o “gamificació” de major difusió és Kahoot. A la “gamificació” s’utilitzen estratègies del joc per involucrar i motivar als participants promovent l’aprenentage actiu (8). Cada vegada és més comuna la seua aplicació en l’ensenyament universitari, mostrant resultats positius en relació  a la participació, motivació i aprenentatge, i recentment s’han descrit algunes experiències en la docència d’Anatomia Patològica (9,10). Kahoot s’utilitza habitualment per a la docència síncrona. Al finalitzar la prova, l’alumne visualitza el pòdium de resultats, el que reforça per una part el caràcter lúdic i dinàmic, i per altra banda, manté l’interés i la competitivitat (11,12). Tanmateix, l’aplicació permet actualment crear i produir qüestionaris en diferit en l’opció challenge, amb un termini determinat pel docent. El professor pot triar el número de preguntes, el format de les mateixes i el temps que els alumnes tenen per contestar, i és possible incloure imatges. Aquests qüestionaris es poden utilitzar com a mètode d’autoavaluació, que l’alumne pot repetir les vegades que ell desitge. 

La docència universitària està en contínua evolució i ha de ser un model vanguardista i innovador. La substitució de la imatge microscòpica per la imatge digital està revolucionant l’ Anatomia Patològica tant en la clínica com a la recerca, per el que necessàriament cal incorporar-la a l’àmbit acadèmic i educatiu. La utilització d’imatges digitals permet a més un ampli ventall de possibilitats d’aprenentatge i avaluació. La interpretació d’imatges histopatològiques no sempre resulta senzilla per a l’alumnat, ja que en general no està massa familiaritzat amb els talls histològics i amb l’ús del microscopi. Es per això, que cal potenciar aquestes ferramentes d’aprenentatge per tal que els alumnes comprenguen i entenguen els processos patològics que són fonamentals en la seua formació acadèmica.

En aquest context, la nostra proposta preté innovar l’ensenyament pràctic de l’Anatomia Patològica, millorant l’aprenentatge i permetent als estudiants familiaritzar-se amb la Patologia del futur. Aquest entorn digital serà especialment necessari en cas d’adaptació a la docència online en qualsevol moment, ja que es crearan materials docents que es podran utilitzar tant com a complement de la docència presencial com a la docència virtual o híbrida.

Subvenció

Subvenció concedida: 100€

Graus implicats
Grau en Podologia
Assignatures implicades

Assignatura: Anatomia Patològica

Codi: 34343

Titulació: Grau en Podologia

 

Estudiantat a qui va dirigit

Grups i nombre d’estudiants: Curs complet, aproximadament 60 estudiants. Un sol grup de l'assignatura: Anatomia Patològica

Codi: 34343

Titulació: Grau en Podologia

 

Esdeveniment on es presenta

Aquest PIEE ha sigut presentat a les X Jornades de Innovació Educativa celebrades al Campus de Burjassot el dia 9 de juliol de 2024.

Resultats

La digitalització dels cristals dels talls histològics està revolucionant els Departaments de Patologia dels hospitals del nostre entorn, i en el àmbit docent proporciona una magnífica ferramenta per desenvolupar noves estatègies d’ aprenentatge i avaluació. En aquest projecte volem innovar l’ensenyament pràctic de l’assignatura d’Anatomia Patològica, millorant l’ aprenentatge i permetent als estudiants familiaritzar-se amb las especialitat d’Anatomia Patològica.
El nostre objectiu era desenvolupar un entorn digital d’aprenentatge i autoavaluació que incloguera un arxiu digital d’imatges de microscopia digital, materials d’aprenentatge multimèdia i ferramentes interactives de autoavaluació. El repositori d’imatges digitals permetria als alumnes dirigir de forma autónoma la microscopia virtual. Els materials d’aprenentatge constaren de presentacions amb imatges histològiques i text explicatiu, així com de videotutorials de microscopia virtual en els que els professors explicaren les troballes histopatològiques en el seu context clínic i fisiopatològic.
Per promoure l’aprenentatge actiu i avaluar la utilitat del projecte, plantejàrem a més dos estratègies complementàries d’autoavaluació. En primer lloc, elaboràrem presentacions PowerPoint interactives mitjançant imatges i anotacions sobre elles. En segon lloc, utilitzàrem la plataforma Kahoot per a avaluar mitjançant la gamificació els coneixements adquirits durant les sessions pràctiques a la sala de microscopis.
Els resultats van ser obtinguts a través d'enquesta realitzada als alumnes a l'aplicació de Google Forms, en una mostra de 33 de 40 alumnes que van participar. El 93,9% i el 84,8% van estar molt d'acord que els vídeos i els PowerPoint, respectivament, havien servit per comprendre millor les pràctiques microscòpiques. Finalment, el 87,9% dels alumnes van afirmar que tant els vídeos com els PowerPoint els havien servit per millorar la comprensió dels conceptes explicats durant les classes teòriques.

Materials docents creats

S’han creat videos tutorials explicatius que han sigut pujats a l’aula virtual y ppts explicatius amb les troballes més rellevants en cadascuna de les pràctiques microscòpiques. Aquest material creat podrà ser utilitzat i millorat per als cursos posteriors.

Coordinació
  • GINER SEGURA, FRANCISCO
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Estructures associades
PLAYLIST