UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Codi PIEE-2717090
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Emergents
Àrees de coneixement Ciències Socials i Jurídiques
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/23
Paraules clau Dret, llenguatge, expressió, innovació
Línies estratègiques

Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.

Accions per a fomentar la igualtat de gènere i la diversitat.

Presentació

Aquest Projecte té per finalitat aconseguir que l’alumnat de les diverses assignatures de contingut jurídic impartides pel professorat participant assolisca un domini adequat del llenguatge jurídic, posant al seu abast les ferramentes docents i d’innovació adequades per tal que l’estudiantat siga capaç d’identificar l’entitat pròpia del llenguatge jurídic a través de la seua comprensió, maneig i utilització tant en la comunicació oral com a través de la redacció de textos jurídics. Juntament amb el foment de l’ús igualitari i no sexista del llenguatge, l’objecte del Projecte pretén decididament millorar les habilitats comunicatives de l’alumnat, a partir d’emprar el llenguatge amb propietat i mitjançant la construcció d’argumentació legal, tant a l’expressió oral com a la redacció de textos jurídics, aconseguint indirectament una comprensió integral de la matèria així com uns millors resultats acadèmics. Aquest Projecte sorgix de les necessitats constatades en l’estat actual de les coses, doncs s’ha vingut observant certes mancances de l’alumnat en aquest sentit, així com el canvi de paradigma ocasionat per l’eclosió de les noves ferramentes i tecnologies a l’aula, els canvis produïts en els Plans docents per la vigència de l'Espai Europeu d'Educació Superior així com la nova idiosincràsia de l’alumnat de l’ensenyament superior, pertanyent a nous marcs culturals i referencials. És per això que, en última instància, es tracta d’aconseguir que els egressats en Dret i altres graus amb un alt contingut de matèries jurídiques adquirisquen un bagatge jurídic que els permeta ser capaços de comunicar-se adientment i adquirir un domini integral dels continguts impartits al Grau.

Objectius

Tenint en compte l’estat actual de la qüestió, referenciat més avant, aquest Projecte té per finalitat aconseguir que l’alumnat de les diverses assignatures de contingut jurídic impartides pel professorat participant assolisca un domini adequat del llenguatge jurídic, posant al seu abast les ferramentes docents i d’innovació adequades per tal de que l’estudiantat siga capaç d’identificar l’entitat pròpia del llenguatge jurídic a través de la seua comprensió, maneig i utilització tant en la comunicació oral com a través de la redacció de textos jurídics. El ben cert és que el llenguatge jurídic té una entitat pròpia, està revestit de singularitats i especialitats de tot tipus de forma que les paraules que sovint puguen emprar-se en un sentit quotidià cobren caràcter propi quan conformen una argumentació jurídica doncs el llenguatge jurídic resulta molt precís i acurat, en la seua vessant verbal com escrita. Tenint en compte aquests trets distintius, es pretén aconseguir que l’alumnat prenga consciència d’aquestes singularitats del llenguatge jurídic de forma que, d’una banda, al comprendre el significat específic de les paraules i formulacions lèxiques, millore el seu coneixement de les diverses assignatures jurídiques, i d’altra banda, incorpore aquests coneixements al seu discurs legal i al desenvolupament de les seues tasques, de forma que siga capaç d’emprar el llenguatge amb propietat. S’ha vingut observant certes mancances de l’alumnat en aquest sentit, per la qual cosa aquest Projecte pretén millorar decididament les seues habilitats comunicatives, a partir de la construcció d’argumentació legal, tant a l’expressió oral com a la redacció de textos jurídics, aconseguint indirectament una comprensió integral de la matèria així com uns millors resultats acadèmics. En última instància, es tracta d’aconseguir que els egressats en Dret i altres graus amb un alt contingut de matèries jurídiques (com ara Relacions Laborals o Ciències Polítiques) adquirisquen un bagatge jurídic que els permeta entendre els detalls de l’argot habitualment emprat en aquest context i poder així comunicar-se adientment en conseqüència.

Objectius específics que ajudaran a aconseguir aquesta fita:

  1. Apropar els conceptes jurídics de cada assignatura a l’alumnat: es pretén que l’alumnat siga capaç d’assolir aquests i discernir-los d’altres figures jurídiques afins. El mitjà per tal d’aconseguir-ho és l’elaboració del vocabulari emprat freqüentment, emprar tècniques d’aula inversa, emprar noves destreses i ferramentes TIC...
  2. Comprendre les implicacions del llenguatge jurídic: es tracta de que l’alumnat comprenga l’entitat pròpia del llenguatge jurídic i la distinta accepció de les paraules així com fomentar l’ús igualitari i no sexista del llenguatge com a consecució del principi d’igualtat. Per assolir aquest objectiu s’ha de dur a terme la lectura i discussió posterior d’articles o fragments crítics.
  3. Saber emprar correctament l’ús del llenguatge jurídic i expressions legals: el mitjà per a aconseguir-ho es fomentar la lectura autònoma de textos legals, jurisprudència i articles científics de difusió, i dur a terme una discussió posterior conjunta, així com el visionat de procediments judicials reals o d’extractes de pel·lícules o series.
  4. Dur a terme la redacció de textos legals: açò es durà a terme mitjançant l’exposició de tècniques de redacció, elaboració de dictàmens, redacció d’escrits processals, de treballs o activitats de redacció...
  5. Fomentar l’ús del llenguatge igualitari i no sexista: per tal de dur a terme un ús del llenguatge de forma acurada i en consonància amb el principi d’igualtat i saber identificar l’ús sexista de les paraules i expressions, aprendre fórmules de tractament igualitari i alternatives gramaticals lèxiques i discursives. A tal efecte, es farà referència al marc normatiu, es duran a terme lectures d’articles divulgatius i el visionat de vídeos sobre aquest tema i es proposaran debats a classe.
  6. Fomentar l’expressió oral dels conceptes jurídics fonamentals: el mitjà per a aconseguir-ho és la creació d’espais de discussió a l’aula, mitjançant debats, activitats de role-playing, exàmens orals, tècniques d’oratòria... és a dir, qualsevol tècnica d’elaboració i argumentació discursiva.
  7. Promoure el treball col·laboratiu: es pretén que l’alumnat practique els elements treballats de manera autònoma en conjunt, de forma participativa, la qual cosa es pot aconseguir fomentant el treball en grup, mitjançant exposicions orals, duent a terme debats en l’aula, elaborant vídeos entre alumnes...
  8. Millorar la capacitat de reflexió i l’anàlisi crític: el mitjà per tal d’aconseguir-ho, a més de debatre en l’aula, és dur a terme estudis de casos pràctics a través de les tècniques de “l’estudi del cas”, de forma participativa i fomentant l’argumentació pròpia i partidista, segons el rol assignat.

En relació amb aquests objectius específics, cal esmentar que la línia estratègica d’innovació docent a la que s’acull la proposta d’aquest projecte és la relativa a “Metodologies actives per a afavorir l’aprenentatge profund de l’alumnat”, dins de les quals destaquen:

· Disseny, organització, desenvolupament i avaluació de la docència

· Actualització de la docència

· Metodologies actives per a l’aprenentatge

· Accions per al foment de l’ocupabilitat i l’emprenedoria

· Accions per a fomentar la igualtat de gènere, la diversitat i la sostenibilitat

Subvenció

Entitat                                                                                                                 

 

Enllaç: https://www.uv.es/sfpie/

Quantitat concedida: 400€

Graus implicats
Grau en Dret
Grau en Relacions Laborals i Recursos Humans
Grau en Criminologia
Doble Grau en Dret i Economia
Doble Grau en Dret i en Criminologia
Doble Grau en Dret i en Ciències Polítiques i de l'Administració
Assignatures implicades

Dret Civil I

Dret Civil II

Dret de Danys

Tècniques i Habilitats Jurídiques bàsiques

Dret del Treball I

Ocupació Pública i Relacions Especials de Treball

Dret Processal I (Introducció)

Dret Processal Civil

Criminologia I

Dret Penal I

Estudiantat a qui va dirigit

Als estudiants de Grau en Dret, Criminologia, Relacions laborals i de Doble Grau Doble Grau en ADE-Dret/ Dret-Criminologa/ Dret-Ciències Polítiques

Resultats

Respecte de l'avaluació de les accions proposades i efectuades, abans de finalitzar el curs acadèmic 2023-2024, es pretén obtindre indicadors suficients que permeten valorar els diversos aspectes de les activitats realitzades, entre els quals s'inclouen, el nivell de desenvolupament d'aquestes, les accions concretes realitzades, l’interès i utilitat per al seu aprenentatge i el seu impacte en els resultats acadèmics de l'alumnat participant.

Amb aquest objectiu s'han dissenyat les següents estratègies d’autoevaluació:

  1. Qüestionaris específics de satisfacció docent dirigits a l'alumnat, per a la seua resposta en línia.
  2. Informe de satisfacció docent i d'idoneïtat dels recursos per al professorat participant en l'equip de treball.
  3. Acceptació de publicacions en revistes i monografies d'innovació educativa.
  4. Acceptació de comunicacions i pòsters en Jornades o Congressos d'innovació educativa.
  5. Nombre d'accessos i lectures dels materials publicats en obert.
  6. Altres quantificadors que llancen informació en algun dels sentits anteriors.

Els paràmetres anteriors pretenen obtindre informació sobre la utilitat i l'ús de les diverses accions efectuades, a fi de valorar les mateixes de manera crítica i reconsiderar canvis de cara al futur i la proposta d'aspectes de millora.

Coordinació
  • SANCHO LOPEZ, MARINA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
PLAYLIST