Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
Foment de la competència digital en l'estudiantat.
Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge. Recurs didàctic.
Aquest projecte es presenta com a continuació d'un projecte precedent concedit titulat "Adaptació del laboratori de Meteorologia-Climatologia: de docència presencial a docència híbrida seguint la metodologia flipped classroom" (ref. UV-SFPIE_PID-2079198, convocatòria 2022-23). Partint de la viabilitat demostrada i dels bons resultats obtinguts amb la metodologia de docència híbrida desenvolupada en el mencionat projecte per al laboratori d'eixa assignatura concreta, el projecte de la present sol·licitud té com a finalitat aprofundir en aquest procés de transformació de la docència tradicional impartida a un laboratori de caràcter científic-tècnic a una docència híbrida basada en la metodologia flipped classroom (classe invertida). Així, l'objectiu és anar més enllà d'aquesta assignatura, ja que s'estendrà la seua aplicació a d'altres assignatures de base física de la UV impartides en les àrees de Ciències Bàsiques i Enginyeries i de Ciències de la Salut. El mètode consisteix en que la introducció als conceptes i procediments experimentals es realitza a casa per part de l'alumnat amb l'ús de material audiovisual generat pel professorat amb aquest propòsit, reservant les sessions presencials per posar-los en pràctica i així generar millors resultats. Per a aquesta aplicació s'han seleccionat un conjunt d'assignatures de diferents graus i centres que compten amb sessions de pràctiques de laboratori, per a les quals es duran a terme principalment les següents accions: (i) Adaptació i reajustament temporal de les pràctiques, (ii) Generació de presentacions i fulls de càlcul associats, (iii) Enregistrament, edició i difussió de vídeos explicatius de conceptes i processos, (iv) Preparació de fitxes explicatives sobre l'ús del material generat, (v) Generació d'enquestes per avaluar el grau de satisfacció de l'alumnat i els resultats d'aprenentatge, i (vi) Generació de material complementari associat, com rúbriques d’avaluació i fitxers de dades experimentals.
Continuar amb l’aplicació i l’anàlisi de resultats de la metodologia docent híbrida dissenyada per al laboratori de l’assignatura de Meteorologia-Climatologia. Cal tenir en compte que l’avaluació dels resultats d’aquesta metodologia serà més sòlida si analitzem els resultats acadèmics obtinguts en diferents cursos acadèmics d’aplicació, sempre en comparació a la distribució de resultats habituals en la fase prèvia a l’aplicació de la metodologia desenvolupada. Així mateix, en el projecte precedent s’han avaluats els resultats i la satisfacció de l’estudiantat en base a enquestes emplenades per part de l’alumnat en el curs 2022-2023, però és aconsellable que es prorrogue aquesta tasca d’avaluació en el curs vinent per tal de tenir estadístiques més sòlides. - Adaptar la metodologia de docència híbrida dissenyada a les sessions pràctiques de laboratori d’altres assignatures de Física de diversos graus de Ciències Bàsiques i Enginyeries, i també de Ciències de la Salut. En aquest procés d’adaptació caldrà tenir en compte les peculiaritats de cada assignatura i cada laboratori on s’aplique, donat que els requeriments dels procediments experimentals poden ser molt diversos, i així l’adaptació necessitarà d’un disseny particular per a cada assignatura. - Generar el material audiovisual necessari per a l’aplicació a les noves assignatures. Això requerirà la preparació de presentacions i fulls de càlcul associats a cada sessió pràctica de les assignatures, així com el posterior enregistrament de vídeos, la seua edició, i finalment difusió a l’alumnat a través del portal multimèdia actual de la universitat (https://docenciavirtual.uv.es/) i de l’aula virtual. - Preparar material complementari, com fitxes explicatives associades als vídeos, fitxers amb dades experimentals, i rúbriques d’avaluació. Tot açò es posarà a disposició de l’alumnat com a complement al material audiovisual abans de les sessions pràctiques. - Avaluació de resultats aconseguits. Per a aquest objectiu dissenyarem enquestes per a l’alumnat, pel tal de estudiar la utilitat de la metodologia d’acord amb el seu parer, la seua satisfacció, els punts febles i forts, etc. També es farà un estudi, dintre de les limitacions de la duració anual del projecte, dels resultats acadèmics assolits respecte de cursos previs a l’aplicació de la metodologia.
400 €
Grau en Òptica i Optometria
Grau en Enginyeria Química
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments
Grau en Nutrició Humana i Dietètica
33977, 33934, 34108, 34283, 34189, 33076, 34234, 34266, 36585, 36595, 34915 i 34746
Els resultats del projecte s’han presentat en dos esdeveniments. Donada la limitació del pressupost concedit, sols s’ha pogut presentar en un congrés internacional, ja que aquests congressos requereixen de costos d’inscripció. A continuació s’inclouen les dues referències dels treballs presentats (annexats al final d’aquest document), una al congrés internacional EDULEARN24 i l’altra a la X Jornada de Innovació Educativa-UV: Niclòs, R., Valor, E., Estellés, V., Pérez-Planells, Ll., Soria, G., García-Santos, V., Matos, V. (2024). TRANSFORMING THE TRADITIONAL TEACHING OF PHYSICS-BASED LABORATORY SUBJECTS INTO HYBRID TEACHING WITH FLIPPED-CLASSROOM METHODOLOGY. EDULEARN24, pp. 1853-1858. ISBN: 978-84-09- 62938-1. ISSN: 2340-1117. doi: 10.21125/edulearn.2024.0551. EDULEARN24: 16th International Conference on Education and New Learning Technologies. 1-3 juliol 2024. Niclòs, R., Valor, E., Estellés, V., Pérez-Planells, Ll., Soria, G., García-Santos, V., Matos, V. (2024). Transformant la docència tradicional d’assignatures de laboratori de base física a una docència híbrida amb metodologia de classe-invertida. X Jornada de Innovación Educativa-UV. “Tecnologías emergentes para la transformación docente”. 9 juliol 2024.
Aquestes accions han fomentat l'adquisició, desenvolupament i millora de les competències digitals del professorat i de l’estudiantat. Con a fruit del projecte, a banda de la metodologia docent híbrida proposada, s'han generat recursos educatius que s'han facilitat a l’alumnat. Molts d’ells s’han compartit en obert i estan a disposició de la comunitat universitària que els vulga fer servir.
Com hem explicat a les activitats descrites en la secció 1, hem generat diferent material docent associat a distintes pràctiques de laboratori de les 5 assignatures noves en les que s’ha dut a terme la metodologia docent híbrida proposada. Aquest material inclou: vídeos explicatius maquetats (a emprar prèviament a les sessions presencials per part de l’alumnat), fitxes descriptives associades als vídeos, presentacions explicatives (sobre les que s’han enregistrat els vídeos i també proporcionades a l’alumnat) i fulls Excel per fer els càlculs necessaris (durant les sessions pràctiques de laboratori). Els vídeos explicatius, fitxes descriptives i presentacions s’han posat en obert al servei DocenciaVirtual (amb protecció Creative Commons, CC BY-NCSA 3.0 ES), els fulls de càlcul es facilitaren als estudiants a través de Aula Virtual, i les fitxes explicatives també s’han penjat en obert al repositori Roderic, a banda de a DocenciaVirtual.
- NICLOS CORTS, RAQUEL
- PDI-Titular d'Universitat
- Coordinador/a de Programa de Doctorat
- NICLOS CORTS, RAQUEL
- PDI-Titular d'Universitat
- Coordinador/a de Programa de Doctorat
- VALOR I MICO, ENRIC
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Dega/Degana / Director/a Ets
- ESTELLES LEAL, VICTOR
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- SORIA BARRES, GUILLEM PAU
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- GARCIA SANTOS, VICENTE
- PDI-Ajudant Doctor/A
- Secretari/a de Departament