- Altres metodologies actives
Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.
Foment de la competència digital en l'estudiantat.
Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge. Recurs didàctic
Durant el primer any del Grau en Fisioteràpia a la Universitat de València, a l’assignatura “33012 - Valoració en Fisioteràpia I” l’alumnat adquireix bases teòriques i pràctiques de les valoracions, test i comprovacions de l’estat funcional del/de la pacient. El desenvolupament de la tecnologia, més de la coneguda com mHealth (tecnologia mòbil per a promoure la millora en salut) està disponible en una sèrie de dispositius, com els smartphone, els quals l’alumnat utilitza habitualment. Degut a açò, l’aprenentatge per part de l’alumnat de com desenvolupar aquest tipus de valoracions incloent aquestes noves tecnologies podria resultar interessant de cara a la seua formació i a la preparació per l’actual món laboral.
En la actualitat, hi ha una gran diversitat de dispositius electrònics i tecnològics que promouen la millora en el funcionament de la salut en la població. Si dits dispositius són mòbils, la seua utilització en salut es coneguda com mHealth, i tenen un gran abast de funcions, com la promoció d’hàbits saludables, tractament de patologies o servir com a font informativa. Dins de les descrites funcions, aquests dispositius també compleixen una funció d’assistir al professional sanitari en la valoració del/de lapacient, per tant, el coneixement de la seua existència pot resultar molt útil per a la millora de la valoració dels/de les pacients.
De tots els dispositius que hi ha disponibles, el desenvolupament dels smartphones genera que aquests ja no sol tinguen com a funció la comunicació telefònica. Actualment permeten l’accés a Internet i apps (aplicacions) per facilitar el dia a dia del usuaris. Actualment, quasi 7 billons de persones en tot el món utilitzen un smartphone, per tant, l’accés a aquest tipus de dispositiu està més que establit.
Dins del Grau en Fisioteràpia, en primer curs s’imparteix l’assignatura de caràcter obligatori “33012 - Valoració en Fisioteràpia I”. En ella, es pretén l’aprenentatge de les bases teòriques i pràctiques de les valoracions, test i comprovacions de l’estat funcional del/de la pacient.
Dins de les valoracions que es realitzen, hi ha moltes on es podria incloure la mHealth mitjançant l’úsde apps mòbils per assistir a l’alumnat en l’aprenentatge d’aquestes valoracions, com per exemple la valoració del rang articular amb goniometria, valoració de la força muscular amb escales o valoració global de la postura del/de la pacient mitjançant una aplicació d’anàlisi postural.
Objectiu de l’estudi:
La finalitat del projecte es avaluar la acceptació i la viabilitat que hi ha en la integració de les noves tecnologies, mitjançant la utilització de apps mòbils, per l’ensenyament d’habilitats pràctiques de valoració en Fisioteràpia. De forma complementària a la formació curricular de l’alumnat, el mateix rebrà formació sobre el contingut pràctic de l’assignatura, però afegint apps mòbils com a eines complementàries.
Assignatura implicada: 33012 - Valoració en Fisioteràpia I. La previsió del nombre d’estudiants dependrà dels que estiguen interessats. S’oferirà la possibilitat de participar a tot l’alumnat que curse l’assignatura.
Objectius específics:
1. Aprenentatge de l’ús d’aplicacions mòbils per a la valoració dels/de les pacients, vinculades a continguts pràctics de com fer aquestes valoracions.
2. Incentivar la capacitat crítica en l’àmbit de la societat digital com a eina de formació i millora professional en Fisioteràpia.
3. Integrar la competència professional com a part de la formació i qualitat professional del Fisioterapeuta
Valoració en Fisioteràpia I
Estudiants de Grau en Fisioteràpia
No hi ha resultats encara al no haver-se realitzat prèviament. El projecte s’avaluarà mitjançant un qüestionari auto administrat que l’alumnat haurà d’emplenar. Es passarà la versió en castellà de la Mobile App Rating Scale (MARS), en la seua versió validada en castellà.
La escala MARS consta de 20 items que avaluen la qualitat d’una app. Tots els items són puntuats de l’1 al 5 en una escala tipus Likert, on l’1 vol dir “inadequat” i el 5 vol dir “excel·lent”, excepte els items 14-17 i 19, que inclouen una opció per marcar “no aplicable”. Inclou quatre subescales: atractiu (items 1-5), funcionalitat (items 6-9), estètica (items 10-12), i informació (items 13-19). Les puntuacions dels items són ponderades per obtenir una puntuació mitja per als items 20-23. Una puntuació total de escala MARS es calculada sumant totes les puntuacions dels ítems.
- PEREZ DOMINGUEZ, FRANCISCO DE BORJA
- PDI-Ajudant Doctor/A
- DIAZ DIAZ, BEATRIZ
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl