
"IV Conferència ENCLE: Clinical Legal Education and Access to Justice for all: from asylum seekers to excluded communities". 27 d'octubre 2016.
La Universitat de València acull els dies 27 i 28 d'octubre la IV Conferència ENCLE (European Network For Clinical Legal Education), xarxa europea d'educació jurídica clínica que en l'actualitat compta amb més de 140 membres de 30 països diferents. La xarxa promou l'educació jurídica clínica i la justícia social mitjançant l'educació en dret i en drets humans. El lema triat per este IV Congrés és: “Clinical legal education and Access to justice for all: from asylum seekers to excluded communities”.
El 2006 es va crear la Clínica Jurídica per la Justícia Social (CJJS: www.uv.es/clinica) com un projecte d'innovació docent en què confluïx una particular visió sobre l'ensenyament del dret i la funció social de la Universitat pública. Seguint un model consolidat en diferents països, tant de Common Law com de Dret civil, la Clínica assegura l'aprenentatge del dret mitjançant el treball pràctic per projectes i casos reals, moltes vegades urgents. Segons explica la professora Ruth Mestre, la Clínica és un espai de promoció de l'excel·lència en grau i postgrau, en el qual els estudiants donen assessorament jurídic gratuït, sota la supervisió de professors i professionals vinculats a la universitat, en casos relacionats amb qüestions de Justícia Social, de tal forma que l'estudiantat no sols aprén com treballar problemes jurídics reals, sinó també com utilitzar el dret per a protegir els drets dels grups i les persones més vulnerables; i tot això de manera gratuïta. La Clínica Jurídica fa un treball d'incidència amb ONGs i associacions sense ànim de lucre tant nacionals com internacionals. El projecte ha sigut inclòs al programa Campus d'Excel·lència Internacional “VLC/CAMPUS. València, International Campus of Excelence”, desenvolupat amb una ajuda del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.
La Clínica està oberta a la participació de tot el professorat de dret, i aconseguix als estudiants del Màster de la Facultat en Drets humans, democràcia i justícia internacional, i els estudiants de les titulacions del centre: Dret, Criminologia, doble titulació ADE-Dret, Ciències polítiques- dret i Criminologia-Dret en la forma de pràcticum.
Anualment ENCLE organitza cursos de formació de formadors i un altre tipus de trobades, com per exemple la jornada de discussió en el Parlament Europeu sobre educació jurídica clínica a Europa realitzada juntament amb ARDI (European Parliament Anti-racism and Diversity Intergroup) el maig de 2016. També anualment organitza un Congrés Internacional per a facilitar el contacte, intercanvi d'idees i el treball col·laboratiu i en xarxa entre les clíniques de diferents universitats.
El 2011 la Facultad de Derecho de la Universitat de València fue la sede del Congreso Mundial de la GAJE (Global Alliance for Justice Education) en el cual participaron cerca de 300 delegados de clínicas de más de 45 países.