Amb el títol “Sàhara Occidental, on queden els Drets Humans?,” dilluns que 19 de febrer se celebrarà una jornada d'anàlisi sobre la situació dels drets fonamentals en l'antiga colònia espanyola. La jornada, que tindrà lloc en el saló de graus de la Facultat de Dret, serà inaugurada pel professor Javier de Lucas, director de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV).
L'objectiu fonamental de les sessions és “oferir a la comunitat universitària una contextualització de la situació actual del conflicte del Sàhara Occidental, 42 anys després de l'ocupació per part del Marroc, i una anàlisi de les conseqüències d'aquesta violació del Dret Internacional i de les constants violacions dels Drets Humans patides pels sahrauís”, segons explica la professora de Dret Internacional Raquel Vanyò, organitzadora de la jornada al costat de l'estudiant Esjaba Messaoud.
La jornada s'articula entorn de tres eixos temàtics: la situació humanitària al Sàhara Occidental; l'espoli dels recursos naturals als quals estan sotmesos els sahrauís, i les violacions dels drets humans comeses per l'Estat marroquí en els territoris ocupats després de l'eixida de les tropes espanyoles de l'excolònia. Professors de Dret Internacional, de Dret Penal, activistes pro drets humans i observadors internacionals intervindran en les tres taules redones organitzades sobre aquest tema.
Al costat de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), han participat en l'organització de la jornada ASVAES (l’Associació Valenciana d’Estudiants) i JEDiP (Joves Estudiants de Dret i Ciències Polítiques), amb la col·laboració de Zemmur (Associació de Sahrauís a València), CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) i la Federació d’Associacions de Solidaritat Amb el Poble Saharauí-País Valencià (FASPS-PV).
Programa de la jornada: