University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Dia Internacional de la Llengua Materna

  • February 21st, 2018
Image de la noticia

La Conferència General de la UNESCO va proclamar el Dia Internacional de la Llengua Materna el novembre de 1999. Des d’aleshores, l’esdeveniment té com a objectiu principal promoure el multilingüisme i la diversitat cultural. Per dur a terme la iniciativa, cada any aquest organisme de les Nacions Unides reivindica un tema més concret. Així, enguany  la celebració se centra en la preservació de la diversitat lingüística i la promoció del plurilingüisme per tal de donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS són un conjunt d’objectius, creats per les mateixes Nacions Unides, que pretenen assolir-se abans de 2030 i estan relacionats amb el futur desenvolupament internacional.

Els idiomes, amb la seua complexa imbricació amb la comunicació, la identitat, la integració social i l’educació, són factors d’importància estratègica per al desenvolupament de totes les societats. No obstant això, pesa sobre les llengües una amenaça cada vegada més gran. En certs casos, algunes d’aquestes estan desapareixent completament. Quan una llengua mor, no sols desapareix un idioma, sinó que desapareix una manera d’interpretar el món, i conseqüentment, tota la humanitat n’ix perjudicada. Segons la UNESCO, en l’actualitat hi ha aproximadament 3000 llengües en perill de desaparició i amb aquesta destrucció minva també la rica xarxa mundial de diversitat cultural. D’aquesta manera es perden nombroses tradicions, records, modalitats de pensament i expressió i molts recursos valuosos que són necessaris per a aconseguir un futur més ric.

Tota iniciativa de promoure la difusió de les llengües maternes serveix no només per a impulsar la diversitat i el diàleg intercultural, sinó també per a enfortir la cooperació, la construcció de societats del coneixement integradores i la preservació del patrimoni cultural material i immaterial.

Segons les Nacions Unides és probable que més del 50% dels quasi 7000 idiomes que es parlen en el món desapareguen en unes poques generacions i el 96% d’aquests són la llengua parlada del 4% de la població mundial. Tan sols uns pocs centenars d’idiomes han tingut el privilegi d’incorporar-se als sistemes educatius i al domini públic, i menys d’un centenar s’utilitzen en el món digital.

El gener de 2006, la UNESCO va crear un òrgan de vigilància estratègic (l’equip especial sobre les llengües i el plurilingüisme) i una estructura de vigilància operativa (la xarxa de centres de coordinació dels idiomes) per garantir la sinergia entre tots els sectors i serveis preocupats pels idiomes.

Més informació:

http://www.un.org/es/events/motherlanguageday/

http://www.unesco.org/new/es/culture/themes/endangered-languages/atlas-of-languages-in-danger/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/ED/pdf/infographic-imld2015-es.pdf