University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

La Universitat, premi FEDER 2015 a la millor iniciativa per augmentar la qualitat de vida de les persones amb malalties rares

  • March 5th, 2015
lliurament premi per part de la reina Letizia

La creació de la primera assignatura centrada en les malalties rares en l’àmbit estatal, impulsada des de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, ha aconseguit el Premi Autonòmic FEDER 2015 a la millor iniciativa per augmentar la qualitat de vida de les persones amb aquestes afeccions minoritàries. El guardó de la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER) ha estat lliurat aquest dijous per Sa Majestat la Reina Letizia a la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez.

L’acte, celebrat amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Rares, ha tingut lloc al Senat d’Espanya i ha comptat amb la presència del president de FEDER, Juan Carrión, del ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, i del president de la cambra alta, Pío García-Escudero. A més, Isabel Vázquez ha estat acompanyada pel degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, Federico Pallardó.

L’assignatura optativa de malalties rares, de 4,5 crèdits -fruit del conveni marc signat per la Universitat de València i FEDER-, es començarà a impartir en el grau en Medicina i Odontologia de la Universitat de València el pròxim curs 2015-2016, amb la coordinació de la professora Pilar Codoñer i la col·laboració dels departaments de Pediatria, Medicina, Cirurgia, Patologia, Fisiologia i Medicina Preventiva.

La vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística explica que la iniciativa de crear aquesta assignatura de malalties rares “sorgeix del conveni que la Universitat de València ha signat amb FEDER, que inclou diversos tipus de col·laboració, tant en formació, com en recerca i difusió d’aquestes afeccions de baixa incidència”. Isabel Vázquez considera que és “responsabilitat de les universitats públiques avançar en el compromís amb la societat per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i, en especial, de les persones més vulnerables”.

SUPLIR LES MANCANCES DE FORMACIÓ

Per la seua banda, Federico Pallardó assegura que aquesta és la primera iniciativa estatal per incorporar “una assignatura específica en malalties rares al grau en Medicina, que esperem que tinga continuació en altres universitats”. El també catedràtic de Fisiologia recorda que a Espanya hi ha tres milions de persones que pateixen afeccions minoritàries i, tot i això, “hi ha importants mancances en la formació dels professionals sanitaris a causa de la dificultat per elaborar diagnòstics, de l’escassa casuística disponible i de la falta d’experiència clínica com a conseqüència de la baixa prevalença d’aquestes malalties”.

Images: