University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Un seminari analitza la ciència des del gènere, la genòmica, la criminologia i la filosofia

  • April 25th, 2018
Image de la noticia

La Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València i Piratas de la Ciencia han organitzat el seminari 'Ciència entre disciplines', durant els pròxims mesos d’abril i maig, al Col·legi Major Rector Peset, una trobada científica que relaciona la ciència amb el gènere, l’oncologia, la justícia i les pseudociències. El termini d’inscripció a l’encontre està obert en l’enllaç http://ir.uv.es/BaqAT1x.

Es tracta d’una sèrie de conferències organitzades en quatre sessions temàtiques: Pseudociències: el llop disfressat (21 d’abril); Desconstruint el delicte: de l’indici al perfil (28 d’abril); Oncogenòmica (19 de maig); i WAS: Woman in Art & Science (26 de maig). Totes les sessions començaran a les 9.30h del matí.

En la primera part de Pseudociències: el llop disfressat, el filòsof de la ciència Angelo Fasce ha analitzat els problemes interessats en la definició de ciència i de pseudociència, a fi de fonamentar un criteri de demarcació entre ambdues que resulte funcional i sòlid. Fasce va parlar de dos grans grups de pseudociències: la promoció de pseudoteories i el negacionisme de la ciència. Finalment, es va centrar en les bases psicològiques que donen motiu a la pseudociència i la diferencien d’altres tipus de creences sense garantia epistèmica. La sessió va incloure exercicis pràctics i participatius a fi de comprendre molts dels biaixos interessants del fenomen.

En la segona part de Pseudociències: el llop disfressat, José Miguel Mulet, professor de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València i investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) va parlar sobre les opcions al marge de la medicina tradicional com ara les flors de Bach, aromateràpia o acupuntura. Va concretar si són cada vegada més nombroses o si creixen els dubtes sobre la seua fiabilitat.

 

Desconstruint el delicte: de l’indici al perfil

Mercedes Aler Gay, doctora en Medicina i Cirurgia i investigadora en biologia molecular i genètica junt amb Yésica Abal Roman, advocada en exercici, i llicenciada per la Universitat de València, recompondran el trencaclosques de la identificació individual a partir d’indicis biològics obtinguts de l’escena d’un delicte. Després d’aprendre a manejar peces de convicció i fer-les parlar, analitzaran què escolta un tribunal de justícia.

 

Oncogenòmica

En aquest taller, Luis Álvarez i Eva Alloza analitzaran el procés de presa de decisions associat a la malaltia del càncer, amb la finalitat d’avaluar el grau d’implantació de les anàlisis genòmics i el desenvolupament de la medicina personalitzada. L’exercici es farà mitjançant un joc de rol, des de tres punts de vista diferents (oncològic, pacient i laboratori).

Luis Álvarez treballa com a especialista de producte a l’empresa biotecnològica belga OncoDNA, que ofereix solucions a pacients oncològics d’arreu del món combinant les tecnologies moleculars més rellevants. Eva Alloza és comunicadora científica, gestora de projectes i secretària tècnica de l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB) des del 2014. Prèviament ha desenvolupat durant quasi una dècada la seua tasca investigadora en el camp de la genòmica funcional i la bioinformàtica al Centre de Recerca Príncep Felip.

 

WAS: Woman in Art & Science

Salomé Cuesta, professora del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València i membre del Grup ART-CIÈNCIA-TECNOLOGIA de  la FECYT, i Mercedes Aler tractaran, a través del joc de cartes Invisibility Memory, la presència a l’espai públic d’un grup de dones artistes i científiques, reconèixer-les i conèixer-ne els èxits. Entre d’altres, respondre qüestions com ara qui va ser la primera programadora de la història; qui va pintar el retrat de Felip II del Museo del Prado o qui va inspirar el wifi.

En les conferències s’explicarà que en informes recents es pot llegir que les dones obtenen el 65 % dels graus universitaris i més del 45 % dels doctorats i, no obstant això, la presència de la dona en els àmbits científics és inferior a aquests percentatges, mentre que, en l’àmbit artístic, alguns manuals d’art podrien fer creure que a penes han existit pintores o escultores.

Més informació i inscripcions a: http://ir.uv.es/BaqAT1x