La desinformació és un fenomen d'interés creixent en els últims anys, relacionada especialment amb esdeveniments de caràcter polític i institucional, com les eleccions de divers encuny, o els esdeveniments de mobilització civil, com el 8M. En el cas de la comunicació digital, la desinformació, juntament amb el discurs de l'odi, han sigut qüestions d'interés creixent a causa de la seua proliferació en les xarxes socials corporatives (Mathew et al., 2019). Aquests dos fenòmens es complementen en tant tots dos coincideixen a tindre un caire persuasiu que es beneficia de la manca d'informació sobre un tema i a atemptar contra drets humans i els principis de convivència (Pate i Ibrahim, 2020).
Amb el propòsit de combatre aquestes pràctiques, que fomenten la polarització i posen en risc les democràcies deliberatives, les empreses de verificació han proliferat a nivell internacional en els últims anys. En aquest sentit, el perfil del periodista verificador s'ha convertit en una oportunitat laboral per als futurs graduats en periodisme i àrees afins. Els estudis de periodisme han començat a oferir aquest tipus de formació en diferents assignatures, com ara Documentació Periodística o Periodisme Digital, amb la finalitat de valorar el compromís social d'aquesta professió.
No obstant això, la verificació ha de vincular-se també a altres camps socials, com són la sociologia, la ciència política, l'economia o el dret, així com a branques científiques, totes elles afectades per la manipulació de la informació amb finalitats ideològics i/o econòmics. No obstant això, encara en aquests graus formatius no és possible realitzar una especialització profunda, contextualitzada i tècnica sobre la transcendència democràtica de la desinformació, la naturalesa dels projectes de verificació i les metodològiques específiques empleades per a la detecció i anàlisi de faules.
Per tot això, l'objectiu d'aquest curs és aconseguir que les i els participants –provinguen de branques socials o científiques – aconseguisquen desembolicar-se amb eines digitals per a examinar, contrastar continguts informatius dubtosos, que afecten especialment els drets humans.
Aquest curs es dirigeix a persones interessades a detectar i verificar les diferents tipologies de continguts *desinformativos (faules, enganys, *descontextualizaciones, exageracions) que actualment ataquen a l'ecologisme i la consciència del canvi climàtic, el feminisme i les polítiques identitàries de gènere, els fenòmens migratoris i el dret a la protecció de la salut.
El curs s'imparteix a través de les eines que ofereix Zoom i l'Aula Virtual de la Universitat de València.
Info curs: https://go.uv.es/fr7HbS9
Automatricula: http://links.uv.es/w2e0IP8