UVCulturaExtensió UniversitàriaUniversitat de València Logo del portal

La cruïlla del canvi climàtic: problemes i oportunitats

  • November 8th, 2019
Bombeta amb arbre a dins

L'investigador i expert en desertificació José Luis Rubio, pronunciarà el proper dilluns 25 de novembre la conferència titulada “La cruïlla del canvi climàtic: problemes i oportunitats”. Aquesta s'emmarca dins del cicle de conferències que cada curs acadèmic organitza el Servei d’Extensió Universitària i, com és habitual, tindrà lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia, a les 18.00 hores.

L'entrada és lliure fins completar l'aforament.

José Luis Rubio és Dr. Enginyer Agrònom i ha treballat com a investigador científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) de València, en concret en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació, on va ser cap de la Unitat d’Investigació de Degradació i Conservació dels Sòls.

Actualment està jubilat i és Vicepresident de l'Associació Mundial de Conservació de Sòl i Aigua-WASWAC. Cal destacar que en 1996 va rebre el Premi Rei Jaume I de Protecció al Medi Ambient.

El propi investigador ens presenta la seua conferència amb aquestes paraules:

“El canvi climàtic és el major desafiament econòmic, social i ambiental del segle XXI. El Cinquè Informe del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) afirma que el canvi climàtic és “inequívoc”. Sense actuacions correctores urgents el canvi climàtic implicarà greus conseqüències per a les persones, les seues condicions de vida, la producció d'aliments, la inestabilitat política i social, els desplaçaments i les migracions forçoses, l'estabilitat del territori i els efectes de la variabilitat climàtica extrema. Aquests efectes seran particularment significatius en zones vulnerables i sensibles com són els ecosistemes mediterranis. No obstant això, la societat no sembla especialment sensibilitzada davant la gravetat de l'amenaça i són les institucions i la societat civil les que haurien de ser part activa en aquest procés mitjançant la seua contribució a informar, debatre, mobilitzar a la ciutadania i proposar actuacions i estratègies de mitigació i adaptació.

La Conferència de Paris (COP21) va generar grans expectatives i va provocar un enorme moviment social de sensibilització per a l'assoliment del punt d'inflexió en les renuents mesures de lluita global contra el canvi climàtic. La COP21 es va visualitzar com l'oportunitat d'aconseguir un compromís vinculant d'actuacions efectives contra el canvi climàtic. No obstant això, els seus resultats van ser enormement decebedors quant a assumir compromisos que foren realment vinculants i efectius. Per això seguim en un moment crucial en el qual l'objectiu d'aconseguir limitar l'escalfament global a un nivell per sota de 2 °C continua sent una prioritat vital per a la humanitat. La Conferència de Paris va traslladar aquesta responsabilitat a les nacions i a les regions la qual cosa inclou l'elaboració i aplicació de les mesures de mitigació i adaptació en cada país i àmbit geogràfic.

En aquest context, en la present conferència s'exposarà la situació actual del tema quant als seus impactes a nivell global i Mediterrani, les seues conseqüències i implicacions i les possibilitats d'afrontar la seua amenaça sota una perspectiva de canvis ineludibles i que, al mateix temps, poden ser oportunitats de millora i progrés en la nostra relació amb el Planeta.”