University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Estada d’investigació Jana Černá en l’IILP. Ajudes Biblioteca Vicent Peset Llorca

  • May 8th, 2024
Image de la noticia

 

Jana Černá és Doctora en Història de la Ciència i Doctora en Filosofia per la Universitat de Bohemia Occidental, professora i investigadora científica en la mateixa universitat, ha estat investigadora en la Universitat Carolina, Praga (2015-2017), Marie Curie Fellow (Institut d'Història, CCHS, CSIC, Madrid-CEIICH, UNAM, 2019-2022, projecte HISPANEMA, amb Juan Pimentel, Angélica Morales i José Pardo Tomás) i John Carter Brown Library Fellow, Brown University, els EUA (2023).

Ha participat en diversos projectes de recerca dedicats a temes d'història de filosofia i història cultural de la ciència (tant nacionals com internacionals, com a investigadora principal així com el membre de l'equip, per exemple, diversos projectes de la Unió Europea, projectes internacionals de Mèxic o Txèquia). A les àrees principals de la seva recerca pertanyen: història natural, medicina, matèria medica i filosofia natural dels segles XVI i XVII (sobretot, en el context del món iberoamericà i també respecte a les seves relacions amb l'ambient centreeuropeu). Ha publicat més de vint-i-cinc articles sobre aquesta problemàtica (en txec, anglès i espanyol) en les revistes nacionals i internacionals (per exemple, Early Science and Medicine, Nou Món. Mons Nous, Journal of the History of Biology, etc.) i dues monografies (en txec). Ha presentat la seva recerca en congressos i trobades científiques internacionals (a la República Txeca, Espanya, Mèxic, Portugal, Anglaterra, el Brasil, els Estats Units o Croàcia). Ha realitzat diverses estades de recerca a Espanya (Madrid, Barcelona, Salamanca, València, Sevilla), Mèxic (Ciutat de Mèxic, UNAM), Àustria (Viena) o els EUA (Brown University).

Va rebre la Beca d'Excel·lència del Govern de Mèxic (2016), la beca Marie Skłodowska-Curie actions individual global fellowship (projecte HISPANEMA, CSIC, Madrid-UNAM, CDMX, 2019-2022), la beca de la JCB Library i recentment la beca “Vicente Peset Llorca“ (Institut Interuniversitari López Piñero, València).
També es dedica a la divulgació de la ciència (en cooperació amb els centres culturals i ambaixades a Txèquia, Mèxic i Espanya), és co-autora de la sèrie dels vídeos documentals sobre les vides culturals de la fauna i flora mexicana (en cooperació amb l'UNAM, Mèxic i el CSIC, Madrid, disponible en YouTube).

També ha estat curadora de tres exposicions fotogràfiques (Txèquia, Alemanya).

Actualment està treballant, entre altres coses, en un llibre monogràfic The Invisible Empire: Secret Lives of American Natural Curiosities in Early Modern Central Europe i en la preparació de l'exposició itinerant Viajera. La flora mexicana y sus itinerarios inesperados (Mèxic – Praga – Madrid).