La Societat Biofísica d’Espanya destaca un treball de la Facultat de Ciències Biològiques sobre proteïnes en membranes

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • April 14th, 2025
 
Gràfic que mostra la recerca sobre les proteïnes en membranes.
Gràfic que mostra la recerca sobre les proteïnes en membranes.

La Societat Biofísica d’Espanya (SBE) ha destacat el treball de l’equip d’investigació del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, en companyia d’altres centres, que ha desenvolupat una nova escala que revela les preferències dels aminoàcids per posicionar-se en un entorn de membrana. El treball, publicat en la revista Science Advances, proporciona una eina fonamental per a entendre millor el plegament i la inserció de proteïnes en membranes, un procés crucial per a la funció de moltes proteïnes implicades en malalties i processos biològics clau.

Aquest treball, en el qual també participaven la Universitat de Califòrnia-San Francisco i la Universitat d’Estocolm, proporciona, a més, una eina útil per a dissenyar proteïnes sintètiques amb aplicacions biomèdiques i biotecnològiques. Per part de la Universitat de València, hi van participar Luis Martínez-Gil, Manuel Sánchez del Pi, Brayan Grau, Ismael Mingarro i M. Jesús García-Murria. La Societat Biofísica d’Espanya (SBE) reconeix amb el guardó Article del mes aquest treball.

“En aquest estudi es desenvolupa un sistema capaç de diferenciar entre tres estats diferents d’una proteïna: si és soluble en aigua, si està unida a la superfície de la membrana o si travessa la membrana en forma de transmembrana. Per a aconseguir-ho, els investigadors es van ajudar d’un sistema de patrons de glicosilació, un tipus de modificació química que pateixen algunes proteïnes en funció de la seua disposició”, explica l’equip d’investigació.

“Amb aquest sistema es va poder analitzar com influeix la seqüència d’aminoàcids d’una proteïna en la seua tendència a passar a un dels tres estats esmentats: transmembrana, en la interfície de la membrana o fora de la membrana. Les tendències d’aquestes seqüències van ser posteriorment comparades amb els patrons que s’observen en proteïnes reals, les seqüències i les estructures de les quals ja han sigut determinades experimentalment”, conclou l’equip de la Facultat de Ciències Biològiques de la UV.

 

Referència article: Grau et al., Sci. Adv. 11, eads6804 (2025). Link: https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.ads6804